For leiebilselskapene er ferien høysesong, og i motsetning til resten av året treffer de også på mange som ikke er vant til å leie en bil. Og som mange dessverre har opplevd, det er feller å tråkke i.
Det første og kanskje viktigste tipset er å spørre hva den endelige prisen lander på, så er iallfall det avklart.
Men det er selvsagt mye mer å passe seg for.
‒ Vær nøye når du leier bil. Det tryggeste er å leie fra de kjente aktørene, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.
Pris er en ting, men det kan også være krevende å finne ut av vilkårene. For som prisen varierer disse også fra selskap til selskap, og ikke minst fra land til land.
‒ Derfor er det viktig å gå gjennom kontrakten nøye før du skriver under. Alt som reguleres av leieavtalen, bør komme frem i en skriftlig kontrakt, sier Sødal.
NAF sier at det er viktig at leiebilkunden setter seg inn i hva forsikringen faktisk dekker, hva du må betale for overkjørte kilometer eller og hva kravene er rundt etterfylling av drivstoff.
Videre sier de at det heller ikke er uvanlig at det oppstår uenighet i etterkant om karosseriskader på bilen.
Forsikringsvilkårene kan variere fra utleieselskap til utleieselskap, men skal fremgå av kontrakten du får. Skal du leie bil i utlandet anbefaler vi deg at du sjekker forsikringen ekstra nøye, sier NAF.
‒ En ansvarsforsikring i utlandet dekker ikke nødvendigvis like mye som en ansvarsforsikring i Norge. Du bør derfor vurdere om du trenger tilleggsforsikring, sier Sødal.
Som alle som har leid en bil vet prøver utleieselskapene alltid å selge ekstra forsikringer, men NAF sier det ikke er gitt at du trenger disse.
‒ Sjekk først hva dine egne forsikringer dekker før du tegner tilleggsforsikringer, sier Sødal.
‒ Har du for eksempel egenandelsforsikring for leiebil, såkalt super CDW, gjennom NAF eller andre, kan du takke nei til dyre ekstraforsikringer og spare mye penger.
Huskeliste ved utlevering av leiebil:
- Ha med både førerkort og kredittkort når bilen utleveres, og husk at det skal settes en øvre grense for sperret sikkerhet i kredittkortet ditt.
- Hvis flere skal kjøre bilen må navn på samtlige førere oppgis. Ofte krever leiebilselskapet at alle som skal kjøre bilen er til stede når den hentes.
- Gjør deg kjent med hva slags drivstoff bilen bruker og om tanken må fylles opp før tilbakelevering.
- Avklar hva som skjer hvis bilen får motorstopp og hvem som skal kontaktes ved en eventuell skade. Har du veihjelp, kan du ringe NAF når du kjører leiebil i Europa.
- Noter kilometerstand på kontrakten både ved ut- og innlevering. Ta gjerne bilde av kilometerstanden.
- Kontroller bilen nøye både ved ut- og innlevering for eventuelle skader. Ta bilde og sørg for at alle skader er påført skjema før du drar av sted.
- Kilde: NAF
Les også: