Annonse
Hjem Nyheter I morgen skal ingen dø på europeiske veier

I morgen skal ingen dø på europeiske veier

26. september er den europeiske dagen hvor ingen i trafikken skal bli drept eller alvorlig skadet, så legg mobilen helt bort når du kjører i morgen ‒ noe du uansett bør gjøre. Her er tipsene for en trygg biltur.

Det er ikke til å komme bort fra at det er menneskelig feil bak de fleste bilulykkene, og når det kommer til dødsulykker viser tall fra Statens vegvesens ulykkesanalyser at 3 av 10 skjer på grunn av uoppmerksomhet.

Både det du gjør, ser, hører, føler og tenker kan ta oppmerksomheten din bort fra selve kjøringen.

‒ Når du sitter bak rattet, er det viktig at du har oppmerksomheten rettet mot trafikken, og hele sanseapparatet med deg. Vi kan ikke skru av tankene, men hva om vi alle sammen bruker bilturene i høstferien på å øve på å «bare» kjøre bil når vi kjører bil, oppfordrer Rita Aarvold i Statens vegvesen.

Og hun tenker ikke kun på mobilen.

Saken fortsetter under Annonsen

‒ Det holder ikke bare å ha blikket på veien og hendene på rattet – hodet må også være med. Mental uoppmerksomhet kan påvirke reaksjonsevnen din, og øke ulykkesrisikoen. Det er lett å tenke at mobilen har skylda i uoppmerksomheten, men mobilbruk er bare en liten del av et langt mer sammensatt problem, sier Aarvold.

Summen av alle de små forstyrrelsene kan altså skape farlige situasjoner, og i verste fall utløse ulykker.

‒ Håndfri mobil er vel og bra, men heller ikke det er risikofritt. Vi heier litt ekstra på de som klarer å legge bort mobilen helt, og bestemme seg for å være helt til stede i kjøresituasjonen. Det krever øvelse, men vi vet at du kan klare det, sier Aarvold.

Hun understreker at vi alle har et ansvar overfor hverandre.

‒ Vi er mange som skal samarbeide på veien, både bilister og syklister, gående og sparkesyklende. I dette samspillet ligger det et enormt ansvar hos hver enkelt, et ansvar for at både du og de du møter kommer trygt fram, sier Aarvold.

Det finnes stadig flere dager som skal markere spesielle ting, og mange er meislet ut fra kommersielle hensyn.

Men en ganske fersk dag som det virkelig er verd å markere er EDWARD-dagen, noe som står for «European Day Without A Road Death».

Denne ble lansert av politiets europeiske nettverk kalt TISPOL i 2016, og markeres i en rekke land med arrangementer og aktiviteter.

Målet er at 26. september skal være den europeiske dagen uten en eneste alvorlig trafikkulykke. I fjor omkom 25.058 mennesker i EU28, mens over 140.000 ble alvorlig skadet.

17 land noterte seg også for 0 drepte på dagen i fjor, så vi håper det blir enda bedre i morgen.

‒ Vi mennesker er ikke roboter, og vår oppmerksomhet er ikke utømmelig. Velger du, bevisst eller ubevisst, å bruke oppmerksomheten din på noe annet enn bilkjøring, velger du faktisk bort bilkjøringen. Hjelp hverandre å huske på hvor viktig det er å legge bort alt annet, og øv deg på å være til stede med både øyne, ører, hode og hender, sier Aarvold.

Takk for oppmerksomheten

Når 3 av 10 dødsulykker skyldes uoppmerksomhet bak rattet, er det grunn til å se nærmere på hvor begrenset vår evne til oppmerksomhet egentlig er.

Publisert av Takk for oppmerksomheten – Statens vegvesen Torsdag 15. august 2019

Tenk, gjør, kjør! Ni tips til bilturen:

  • Bestem deg for å være oppmerksom – øv deg på å «bare» kjøre bil når du kjører
  • Ha det du trenger under kjøreturen lett tilgjengelig
  • Sørg for at barna har det de trenger for en behagelig kjøretur
  • Sørg for å spise før dere kjører. Ingen er tjent med en biltur med lavt blodsukker
  • Er dere flere i bilen, så hjelp hverandre
  • Legg bort telefonen. Koble den til bluetooth-anlegget før du kjører. Sett den eventuelt i «ikke forstyrr»-modus, eller bruk «Hold»-appen – en app som belønner dem som ikke rører mobilen under kjøring
  • Still inn riktig radiokanal eller musikkliste
  • Still inn GPS-en med riktig adresse
  • Ta pauser underveis

Kilde: Statens vegvesen

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,795FansLik
84FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker