Miljørådgiver Hanne Mørch sier at Vegvesenet må bruke masse ressurser på å plukke søppel kastet fra bilene. (Foto: Camilla Wangsmo Westvik/Ingrid Feet Bjørgo, Statens vegvesen)

Hver dag kastes 164.000 gjenstander langs veiene!

Skjerpings, bilfolket. Det kastes nemlig vanvittig mye langs veiene, faktisk 60 millioner gjenstander i løpet av et år.


Forsøpling er et problem, og det gjelder også langs våre flotte veier. For en del tenker at det ikke er så farlig å kaste ut noe av bilvinduet, men problemet er at mange tenker det samme. Så ja, da blir en dråpe fort til et svært hav ‒ av søppel. 

Det vet selvsagt Statens vegvesen bedre enn de fleste, og har nå prøvd å få noen konkrete tall som viser hvor stort problemet er. Finansiert av Handelens miljøfond har Vegvesenet sammen med Norwaste og Mesta sjekket et utvalg av veier, og resultatet er nedslående.

Dette er den er den mest dyptgående undersøkelsen om forsøpling langs vei utført i Norge, og det er også mulig å regne funnene om i anslåtte totaltall. Anslaget er at det kastes rundt 60 millioner gjenstander langs veiene hvert eneste år.

Og undersøkelsen avdekker også de største synderne, og de som rager øverst på pallen alle vil unngå er tobakkbrukere. Faktisk var over halvparten av gjenstandene som ble registrert sigarettsneiper og snusposer, og det betyr altså rundt 30 millioner slike i året.

Eller over 80.000 hver dag, eventuelt godt over 3.000 i timen som kastet ut av vinduet. Ja, rett og slett sjokkerende, så husk en dråpe osv…

Nummer to på skam-pallen er emballasje fra take away-mat og annen plast, mens avfall fra veidrift utgjør en mindre andel.

Ut fra funnene er det beregnet at over 700 tonn søppel etterlates langs veien hvert år, og 300 tonn er plast ‒ denne store miljøsynderen som nå rir vår Tellus som en plage. 

Det vet altså Statens vegvesen, som har ansvar for drift og vedlikehold av 10.000 kilometer riks- og europavei ‒ inkludert renhold og en omfattende vårrengjøring på alle veistrekningene.

– Vi i Statens vegvesen skal ta vår del av ansvaret sammen med entreprenørene våre, blant annet for å redusere avfallet fra brøytestikker og øvrig veidrift. Men funnene tyder på at majoriteten av avfallet langs veien ikke stammer fra næringslivet, men fra personlig forbruk, sier Hanne Mørch, som er miljørådgiver i Statens vegvesen.

Ja, som mye engangsplast, i tillegg til papir-emballasje fra hurtigmat og metallbokser fra energidrikker og øl.

På toppen av søppelfjellet troner altså sigarettsneiper og snus, som utgjør henholdsvis 42 og 12 prosent av gjenstandene som kastes.

– Selv om det antakelig er et mindretall av trafikantene som bidrar til forsøpling, har vi et felles ansvar for å sikre at veien og omgivelsene holdes rene og hyggelige. I tillegg kan søppelet føre til skade på miljø og på dyr, understreker Mørch.

Hun oppfordrer alle som ferdes langs veien til å ta med avfallet hjem eller å kaste avfallet på annet egnet sted, slik som en av 428 de rasteplassene langs riksveiene.

– Det burde ikke være nødvendig å si det, men; søppel skal i søppelkassa, ikke i grøfta. Neste gang du vurderer å kaste den snusboksen eller den sneipen fra deg, så tenk deg om to ganger, sier Mørch.

‒ Statens vegvesen bruker store ressurser hvert år på å rydde opp søppelet langs veiene. En god del av dette kunne vi i stedet brukt til andre tiltak som er nyttige for trafikantene.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Statens vegvesen