Det er mange som kjører til påskefjellet fredagen i palmehelgen, og det er også den dagen med klart flest ulykker. (Foto: Heidi Tofterå Slettemoen, Frende Forsikring)

Fredagen før påske er bulkedagen

Mange kaster seg i bilen på fredagen før påske, men det er også et lite varsko rundt nettopp den dagen. Det er nemlig påskens store krasjedag, og den blir stadig verre.


Om du har tittet på kalenderen vet du at årets påskeferie starter onsdag 27. mars. Men så har vi disse inneklemte dagene da.

For mange tar fri de tre dagene etter palmesøndag, og for alle disse starter dermed årets påskeferie fredag 22. mars. Og da skal mange helt sikkert sette seg inn i bilen og kjøre til hytta eller mot andre spennende destinasjoner.

Jo flere biler kombinert med bilister som gjerne vil raskest mulig fram er en dårlig kombinasjon, noe vi kan se av påskestatistikken for 2023. Den viser også en svært uheldig utvikling, nemlig at vi krasjer stadig mer på denne utsatte fredagen.

I fjor smalt det i snitt hvert eneste minutt gjennom hele denne fredagen, som den gang landet på datoen 31. mars.

‒ I fjor var det 73 bilskader hver eneste time denne dagen, sier fagsjef på motor hos Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

‒ Jeg dropper nok å reise tidligst mulig på ferie i år.

Så mange ulykker har det vært fredag før påsken, ifølge Finans Norge:

  • 31. mars 2023: 1.772 ulykker
  • 8. april 2022: 1.491 ulykker
  • 26. mars 2021: 1.167 ulykker
‒ Stor trafikk på veiene er en av årsakene, men også utålmodighet. Mange vil komme seg fort fram, men ender heller med å stå i veikanten og fylle ut skademelding, og få en dyr start på ferien sin, sier Ytre-Hauge. 

‒ Det er ikke tilfeldig når det skjer år etter år. Jeg håper folk kan ta det litt roligere i år. Hytta er der om du kommer fram klokken 16 eller 20. Du har trolig mange deilige fridager foran deg, disse par timene ekstra er ikke viktige i den store sammenhengen. 

Trenden med at det smeller stadig mer på denne fredagen og at bilene på veien stadig har flere sensorer gjør også at prislappen går kraftig opp. Kostandene knyttet til smellene har gått fra 23 millioner kroner i 2021, via 31 millioner i 2022 og til 37 millioner i fjor, viser tall fra Finans Norge. 

Ikke uventet er det farligere å kjøre til påskeferien enn fra, noe Frende kan bekrefte. De har sett på ulykkestallene fra de tre siste påskene for perioden fra fredagen i palmehelgen til og med 2. påskedag. 

‒ Trenden er helt klar, sier Ytre-Hauge.

‒ Foruten fredagen i palmehelgen er det høye skadetall mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken alle disse årene. På de røde dagene, inkludert hjemfartsdagen 2. påskedag, er tallene langt lavere.

Tallene viser at det i fjor var 880 bilskader mandag 2. påskedag, noe som er under halvparten av fredagen i palmehelgen. Dette er altså den siste fridagen i påsken. 

Frendes bilekspert peker på to hovedgrunner for at personbilene gikk på nærmere 11.000 smeller i løpet av de 11 dagene i fjorårets påske.  

‒ Hovedsynderen er uoppmerksomhet, altså noe vi kan klare å rydde av veien helt på egenhånd. Uoppmerksomhet fører til alt fra utforkjøringer eller møteulykker til mindre smeller på vei ut fra parkeringsplasser. Det skjer lynkjapt. Kun full oppmerksomhet fra deg er godt nok for å unngå dette, sier fagsjefen, som heller ikke overraskende peker på høy fart som den andre store synderen. 

‒ Mange har kjent på deilige vårtemperaturer og bare veier den siste tiden. Da frister det å tråkke litt ekstra på gassen. Ikke bli overivrig. Hold fartsgrensen eller avpass farten og avstanden til bilen foran etter forholdene. Og husk at på fjellet kan det fortsatt være kaldt og glatt. Det er mars enda, understreker Ytre-Hauge.  

Avhengig av bilforsikringen så dekkes uhell, tyveri og skader knyttet til bilen, person- og passasjerulykke. 

‒ En god reiseforsikring anbefales i tillegg, den kan dekke tap av løse ting i bilen, og sykdom og skade på deg og reisefølget, sier Roger Ytre-Hauge. 

‒ Husk å ta med deg det europeiske helsetrygdkortet ditt hvis du skal reise i EØS-området, og ikke kjør fra nøkkelen til skiboksen.

Slik kan du unngå påskesmellen:

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen  
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem  
  • Tilpass farten etter veiforholdene  
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg  
  • Hold oppmerksomheten på veien  
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp  
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører  
  • Bruk håndfriutstyr
Kilde: Frende

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker Frende