Ingunn Handagard i NAF og Kjetil Svenheim i Circle K gleder seg til å hjelpe påsketrafikanter over hele landet. Til høyre bilberger Egil Jakobsen. (Fotos: Terje Borud, Circle K Norge)

Slik kjører du trygt og pakker påskebil

NAF og Circle K skal aksjonere ved nærmere 50 utfartspunkter, og målet er at alle kommer trygt fram i påsketrafikken.


‒ Vi har ingen å miste. Enkle grep gjør turen tryggere og hyggeligere, sier Kjetil Svenheim i Circle K.

Det er duket for årets påskeferie, som betyr at mange hundretusen skal stue bilen full med små og store familiemedlemmer, kjæledyr, skiutstyr ‒ og store mengder bagasje.

Påskeferie skal være avslapning, hygge og familietid, men før den tid må en ting forseres ‒ den beryktede påskeutfarten. Og her er hindringene mer enn mye trafikk og kø på ladestasjonene. 

Snø og vindkast, krevende føre, stengte veier og kolonnekjøring er blant utfordringene påskebilister ofte må takle, og ikke minst ufokuserte bilister.

– Skjermene i bilen kan stjele oppmerksomheten, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

‒ Nye biler har store skjermer som krever mange trykk å betjene. Still inn navigasjon, underholdning og klimaanlegg før du kjører, slik at du kan la skjermen i fred underveis. En trygg påskeutfart starter allerede når du pakker bilen og gjør deg klar til å kjøre.

For mange er allerede fredag startskuddet for årets påskeferie, og det er ventet mye trafikk. NAFs lokale lag skal selv få føle på det, for de er på plass ved 45 Circle K-stasjoner fra Arendal i sør til Hammerfest i nord fredag og lørdag.

Det er altså duket for en storaksjon sammen med Circle K.

– Målet vårt er å bidra til å unngå ulykker og sørge for at alle kommer seg trygt opp på fjellet, sier Kjetil Svenheim i Circle K Norge.

‒ Det er gjerne mye stress og kav knyttet til utfarten. Vi ser at mange senker skuldrene når de kommer i prat med NAFs kunnskapsrike og lokalkjente eksperter.

Han sier at påskeaksjonen til NAF og Circle K Norge er svært populær både hos voksne og barn, og her er det foruten gode tips og råd også konkurranser, premier og overraskelser.

Bilistene må altså unngå å trykke mest mulig på berøringsskjermene i bilene, men en annen og litt mindre skjerm stjeler også fokus. Så la mobilen ligge stille når du kjører bil, for selv om du selv tror det er ufarlig skaper mobilbruk bak rattet mange skumle situasjoner.

I en undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF i 2022 innrømmet innrømmer 1 av 10 at de selv har forårsaket farlige situasjoner fordi de har brukt mobilen under kjøring.

– Dette håper jeg folk passer spesielt godt på denne fredagen, når de kanskje har hele familien med i bilen, sier Svenheim.

‒ Et uoppmerksomt øyeblikk kan få fatale konsekvenser. Sving heller innom en rasteplass eller energistasjon hvis du må sjekke meldingene. Da får du og de andre i bilen en pause, noe som er bra for humøret og konsentrasjonen.

En annen ting som er skummelt lett å overse, er nettbrett som ligger løst i bilen. NAF har tidligere gjort beregninger på dette, og disse viste at i en kollisjon i 50 km/t hadde et nettbrett som kom susende fra baksetet en kraft tilsvarende 12 kilo.

Så påse at de bak plasserer nettbrettet i for eksempel lommen i seteryggen når det ikke er i bruk.

Og når vi er inne på spesifikke råd.  

Slik pakker du påskebilen:

  • Den tyngste og største bagasjen skal legges nederst og innerst i bagasjerommet.
  • Takboks bør kun brukes til skiutstyr og lette ting, som klær. Ta hensyn til hvor mye vekt både takboksen, takstativet og selve taket tåler.
  • Fyll riktig mengde luft i hjulene.
  • Rens dekkene før du drar. Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør dem glatte.
  • Alle dyr må sikres. Hunden bør være i eget bur i bagasjerommet.
  • Oppbevar kun myke ting i kupeen. Unngå at harde gjenstander ligger løst i bilen.
  • Nettbrett og mobiler bør også sikres. Skaff en holder som festes til setet foran.
  • Når bilen din er tungt lastet, oppfører den seg annerledes enn den pleier på veien.
God påske og kjør pent!

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker NAF Circle K