Snart kommer disse ut på veiene, og da må de som eier slike sesongkjøretøy huske å påregistrere dem først. (Foto: Statens vegvesen)

Nå er det på tide å påregistrere disse

Vi nærmer oss påsken, noe som også betyr at våren lurer der framme. Og de mange som har avregistrert sesongkjøretøy må huske å registrere disse igjen.


Etter at det ble mulig å avregistrere kjøretøy uten å måtte levere inn skiltene til disse høsten 2022, har mange benyttet seg av muligheten til å digitalt av- og påregistrere sesongkjøretøy og dermed spare penger.

Og dette er hva vil trygt kan kalle en suksess, for bare ett år etter at dette var innført hadde rundt en halv million benyttet denne muligheten.

I tillegg til å spare penger for de som eier kjøretøyene frigjør denne digitale muligheten tid for Vegvesenets ansatte som dermed kan prioritere andre tjenester, og på toppen demper den digitale muligheten karbonutslippet ettersom skilteierne slipper potensielt to turer i året til det lokale trafikkontoret.

Men det har kommet en utfordring ‒ folk glemmer å påregistrere kjøretøyet når det skal tas i bruk igjen. For ja, når skiltene allerede sitter på er dette noe som er fort å glemme.

Nå er det snart duket for både motoriserte 2-hjulinger, veteranbiler og de store bobilene, og Statens vegvesen er igjen ute med det som nå har blitt en årlig tradisjon ‒ påminnelsen om påregistrering.

‒ Selv om skiltene er på, er det ulovlig å kjøre med et avregistrert kjøretøy, understreker Tonje Sundland Mogensen, kontorsjef i Statens vegvesen.

Det å huske hva man gjorde for et halvt år siden er heller ikke en enkel øvelse, men det som derimot er enkelt er å sjekke om kjøretøyet er registrert og eventuelt av- og påregistrere det igjen. 

Det gjøres på vegvesen.no, og der kan du altså både sjekke status for kjøretøyet og gjøre registreringen. Husk at du må ha gyldig forsikring.

Og dette er viktig å huske på, for om du blir tatt med et uregistrert kjøretøy er boten på 5.000 kroner. Den svir, men det kan bli verre ‒ lang verre.  

For om du havner i en ulykke med et uregistrert og dermed uforsikret kjøretøy kan du bli holdt økonomisk ansvarlig. Da snakker vi om potensielt fem- og sekssifret summer, så la for all del ikke eventyret på 2-hjulingen, i bobilen eller med veteranbilen bli et mareritt på grunn av en forglemmelse. 

Vegvesenet har også laget en egen sjekkliste for eiere av sesongkjøretøy slik at du ikke skal glemme noe, og her har du den:

  • Sjekk at du har riktig førerkort for å kunne kjøre bobilen eller trekke campingvognen. Det kan du sjekke i Bil og henger-appen til Statens vegvesen. Last ned her.
  • Hvilke førerretter du har, kan du lese av på ditt fysiske eller digitale førerkort.
  • Øv før du legger ut på langtur. En bobil tar større plass i trafikken og det kan være uvant å kjøre.
  • Det samme gjelder for deg som har motorsykkel. Det kan være flere måneder siden forrige gang du kjørte motorsykkel. Ta det med ro de første turene, så hode og kropp blir vant til å kjøre motorsykkel igjen.
  • Pass på vekta! Ikke pakk for mye i bobilen. Du må holde deg innenfor totalvekten. Er du usikker kan du veie bilen på en av våre vekter langs veien. Finn nærmeste vekt på www.vegvesen.no/vekt
  • Bobilen og motorsykkel har kanskje stått lagret i flere måneder. Sjekk derfor den tekniske tilstanden. Sjekk at dekkene har luft og tilstrekkelig mønster og at bremser og lys virker som de skal. Er du usikker bør du bestille time på et verksted.
  • Løse gjenstander kan bli livsfarlig i en bråstopp eller kollisjon. Fest løse gjenstander. Et usikret nettbrett veier 24 kg ved en bråstopp i 50 kilometer i timen.
Les også:

Debatt