Husk at lasten på hengeren må sikres skikkelig. (Foto: NAF)

Vårrydding ‒ slik sikrer du lasten

Påsken er tid for reise, hyttekos ‒ og vårrydding. Det siste inkluderer ofte både hage, boder og loft, og innebærer en tur til gjenvinningsanlegget.


Det er mange som skal på hytta eller besøke venner og familie i påsken, og det er også ventet mye trafikk på veiene onsdag. Og vi vet faktisk akkurat når det er flest biler også. 

Fremtind Service er Norges største utsteder av bombrikker, og har dermed statistikk på påsketrafikken. Så skal du av gårde med bil onsdag bør du henge med videre.

– Tallene våre viser at du enten bør kjøre tidlig på morgenen eller vente til klokken har passert 14 før dere legger kursen mot påskefjellet denne onsdagen, sier Svein Skovly, som er kommersiell direktør i Fremtind Service.

Så enten tidlig eller sent, og tallene fra i fjor viser at det var aller mest trafikk mellom klokken 10 og 11 onsdag formiddag. Sjekk tidspunktene for sju bomstasjoner her, og rød er mest trafikk og grønn betyr minst:

(Foto: Fremtind Service)

Men det er langt fra alle som reiser bort i påsken, og mange benytter fridagene til å rydde unna både i hagen og andre steder de har plassert ting de ikke har brukt for. Det betyr ofte en ganske så fullastet tilhenger.

‒ Når du skal frakte avfallet til gjenvinningsanlegget, er det livsviktig at du sikrer lasten skikkelig. Selv i lave hastigheter kommer usikret last med stor kraft ved en bråstopp, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Ved bråstopp vil lasten på en henger få en kraft som tilsvarer mange ganger vekten, og det er dermed viktig at denne er sikret skikkelig. 

‒ Det er viktig å tenke at lasten ikke skal forskyve seg i noen retning. Har du bare tatt stropper rundt lasten i sideretningen, hjelper ikke de om lasten blir trykket forover, sier Sødal. 

‒ Selv i en bråstopp i lav fart kan lasten slå i stykker frontlemmen på hengeren eller fyke av takstativet på bilen.

NAF sier at det enkleste er å bruke lastestropper med en jekk som strammer stroppen. Disse kommer i flere størrelser, og er merket med bruddstyrke. 

‒ Se på lappen på stroppen eller forpakningen. Stropper som tåler to tonn er nokså vanlige, sier NAF-rådgiveren.

‒ Har du stropper fra før, sjekk at de ikke er utslitt eller skadet. En ødelagt stropp skal kastes.

Slik fester du lasten:

  • Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker. 
  • Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader. 
Hageavfallet må også sikres: 

  • Kvist og kvast fra hagen veier ikke så mye, men det er likefullt last som skal sikres så ikke greiner og kvister flyr av gårde og treffer fotgjengere eller andre biler. 
  • Pass på at lasten ikke stikker ut, spesielt i sideretningen. Last det tyngste avfallet i bunnen av hengeren. 
  • Bruk jekkestropper til å surre lasten. Får du tak i festekrokene på hengergulvet klemmes lasten sammen oppi hengeren bedre enn om du fester stroppene på utsiden av hengeren.  
  • Småkvist kan fort forsvinne av lasten selv om du har festet med stropper. Du kan bruke en presenning eller et nett til å pakke inn lasten. Husk at presenningen også må festes skikkelig. 
  • Hvis du skal frakte hageavfall og leier henger, sørg for å leie en henger med høye vegger. Da er det lettere å holde lasten på plass.
Les også:

Debatt