Selv små bulker, som bak på denne firmabilen, kan koste ganske dyrt. For mange bekker små osv... (Foto: Bil24)

Firmabil-skadene skyter i været

Både bulker og tyveri sender kostandene rundt firmabilene til værs.


Det er nesten ikke måte på hvor dårlig stelt det er ute i trafikken, for nærmest på alle fronter er det negative utviklinger. Hør på dette:

Det blir flere påkjørsler bakfra, 46.539 slike bare i fjor, skadene for hit-and-run, kjøre på en parkert bil og stikke av, har nærmest doblet seg fra 2021, 8.850 slike i fjor, og det har aldri vært flere glasskader, 319.000 slike i 2024. Ok, en liten pause før vi kjører på med mer.

-->
Antall tyverier fra biler skyter også i været, dette har økt med nærmere 30 prosent på to år, og det har vært en økning i krasj i rundkjøringer, 5.098 slike i fjor.

Alt dette tall fra Finans Norge, og summen av den bedrøvelige utviklingen er at forsikringsbransjen stadig må punge ut mer, og det igjen betyr at forsikringspremien stiger. Det er lite optimalt i en tid der det meste blir dyrere. 

Nå kommer også tall fra Finans Norge som viser at firmabilistene følger opp trenden, for også her øker både skadefrekvensen og kostandene jevnt og trutt. 

– De siste årene har vi sett flere skader og høyere uttaler utbetalinger knyttet til firmabiler, sier Espen Borge, kommunikasjonsrådgiver i Tryg.

Tallene tale er klar – det har vært en økning på nærmere 20 prosent i kaskoskader sammenlignet med 2023, og Tryg Forsikring oppfordrer nå til å ta forholdsregler for å redusere skadene.

– Krevende vintervær har ført til flere kollisjoner enn tidligere, noe som blant annet har sørget for økt bruk av leiebil, sier Borge.

– Kombinerer du dette med høy inflasjon og en verden preget av høy usikkerhet, får du lengre leveringstid på deler i tillegg til prisøkninger.

Han trekker fram singelulykker, småbulker, kollisjoner og parkeringsskader som de mest vanlige skadene.

– Dette er ofte skader som kommer som følge av stress, dårlig vær og manglende planlegging, sier Borge.

– Vi anbefaler å planlegge jobbdagen etter værforholdene dersom det er mulig. Det er lettere å unngå skader når veiene er tørre og vindusviskerne ikke må jobbe for fullt.

På toppen av kostandene rundt skader kommer tyverier og innbrudd, og her er spesielt håndverkerne utsatt.

– Disse bilene brukes nærmest som mobile verktøykasser, fullspekket med dyrebart verktøy, sier Borge.

– Driller, sager, lasere og spesialutstyr er attraktivt for tyvene - og lett omsettelig.

Det klare rådet fra Tryg er å unngå å parkere kjøretøyet på ubevoktede byggeplasser eller industriområder midt på natten om det er mulig.

– Det er også lurt å bruke låsbare verktøykasser inne i bilen, tipser Espen Borge.

Les også:

Hva tenker du

Les også