I 1978 løftet BMW motorsportsatsingen over til veien, og bilen som sørget for den definitive overgangen var ingen ringere enn M1 – den aller første rene M-modellen.
Og det skulle heller ikke stå på linjene, for her hentet tyskerne like godt inn Giorgetto Giugiaro. Den italienske legenden har stått bak biler som Audi 80, DeLorean, Hyundai Pony som var inspirasjonen til Ioniq 5, Lancia Delta, Lotus Esprit og selvsagt de folkelige Volkswagen Passat og Golf.
Mange kunstverk i seg selv, men en hakket mer ekte. For M1 ble til et ekte kunstverk, og denne signert en av de mest kjente kunstnerne vi har hatt, Andy Warhol.
Dette var den 4. kunstbilen, og amerikaneren sparte ikke på kruttet da bilen var ferdig:
«Jeg elsker den bilen. Den har blitt bedre enn kunstverket».
Det er nå 50 år siden den aller første dukket opp, en BMW 3.0 CSL dekorert av Alexander Calder. Det tenker BMW å markere med en skikkelig kunstturné, og det er blant annet bekreftet to stopp i Sverige.
Norge er foreløpig ikke på kalenderen som er offentligjort, men vi har jo et håp om iallfall noen dukker opp her. Oslo Motor Show er for eksempel bestekamerater med BMWs klassiske avdeling, så kanskje det er en passende arena?
Uansett så skal du få se et knippe av bilene her, og dette er altså «rullende skulpturer».
– BMW Art Car Collection feirer 50 år med kunstnerisk frihet og visjonær design, sier Ilka Horstmeier, styremedlem i BMW Group.
– De 20 kjøretøyene har blitt internasjonale ikoner, som forteller historier om samfunn, teknologi og ytelse. Vårt engasjement for kunst og kultur er langsiktig. Vi utvikler kontinuerlig samlingen og bringer kunst og bilkultur sammen på en unik måte.
Her i Europa starter BMW Art Car World Tour allerede til helgen med en utstilling i Wien, og her er det BMW Art Cars skapt av Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, David Hockney og Jeff Koons.

Den aller ferskeste kunstbilen, en BMW M Hybrid V8 av den anerkjente amerikanske maleren Julie Mehretu, skal på sin side legge ut på en Asia-turné og vises på Art Basel i Hong Kong i slutten av måneden.
Det blir også workshops for unge film- og mediekunstnere i fem afrikanske land, og resultatet av disse skal vises på en utstilling i Cape Town neste år.
På hjemmebane skal BMW-museet der kunstbilene normalt holder hus holde to markeringer, for BMW 3-serie feirer også 50-årsjubileum i 2025.
For kunstbilene startet det hele 14. juni 1975 da en BMW 3.0 CSL designet av den amerikanske billedhuggeren Alexander Calder dukket opp på banen på Le Mans-løpet, selvsagt til stor jubel både for store og små. BMW bestemte seg raskt at dette måtte de fortsette med!
Mannen bak den uvanlige ideen var den franske auksjonarius og racerfører Hervé Poulain, som i 1975 fant en visjonær alliert i Jochen Neerpasch, grunnlegger og sjef for BMW Motorsport.
Dermed dukket det opp en svært uvanlig bil på startstreken, men dessverre måtte den trekke seg etter sju av de 24 timene løpet varer. Og Poulain hadde muligens ordene til kunstneren i bakhodet:
«Hervé, vinn, men kjør forsiktig!». Hilsen Alexander Calder, BMW Art Car #1.
Populære navn fulgte, som Frank Stella, Roy Lichtenstein og Andy Warhol – og alle ble kjørt av Hervé Poulain og BMW-teamet på Le Mans.
Fra 1982 til 1992 åpnet BMW Art Car Collection seg for verden, med kunstnere som forvandlet ulike standard produksjonsmodeller: Ernst Fuchs, Robert Rauschenberg, Michael Jagamara Nelson, Ken Done, Matazo Kayama, César Manrique, A. R. Penck, Esther Mahlangu, Sandro Chia og David Hockney.
I 1999 vendte BMW tilbake til motorsporten med BMW V12 LMR-prototypen og den amerikanske konseptkunstneren Jenny Holzer.
Åtte år senere designet Olafur Eliasson «Your mobile expectations: BMW H₂R Project», basert på en rekordstor hydrogenracerbil. Jeff Koons, John Baldessari, Cao Fei og Julie Mehretu har lagt til dynamiske racerbiler de siste 15 årene.
BMW har altså fulgt opp kunstånden som har fulgt bilene i nærmere 140 år, og resultatet er noen fantastiske biler som rett og slett er ekte kunstverk på fire hjul.

«Disse racerbilene er som livet, de er fulle av kraft og har enorm energi Mine ideer er ment å smelte sammen med denne kraften - det handler om å omfavne den fullt ut.» Jeff Koons, BMW Art Car #17, 2010.
Nå er det altså klart for BMW Art Car World Tour 2025, og dette er de to stoppene i nærheten av oss som er bekreftet:
15.-18. mai: Market Art Fair, Stockholm:
BMW Art Cars #1 Alexander Calder, #3 Roy Lichtenstein, #4 Andy Warhol, #17 Jeff Koons
27.-29. juni: The Aurora, Båstad, Sverige:
BMW Art Cars #1 Alexander Calder, #3 Roy Lichtenstein, #4 Andy Warhol, #17 Jeff Koons
Art Car World Tour-planen strekker seg videre inn i 2026, og det er også planlagt stopp både i Australia og USA og selvsagt enda flere her i Europa.
Her er de 20 kunstbilene fra BMW:
- Alexander Calder / BMW 3.0 CSL / 1975
- Frank Stella / BMW 3.0 CSL / 1976
- Roy Lichtenstein / BMW 320 Group 5 / 1977
- Andy Warhol / BMW M1 Group 4 / 1979
- Ernst Fuchs / BMW 635 CSi / 1982
- Robert Rauschenberg / BMW 635 CSi / 1986
- Michael Jagamara Nelson / BMW M3 Group A / 1989
- Ken Done / BMW M3 Group A / 1989
- Matazo Kayama / BMW 535i / 1990
- César Manrique / BMW 730i / 1990
- A.R. Penck / BMW Z1 / 1991
- Esther Mahlangu / BMW 525i / 1991
- Sandro Chia / BMW M3 GTR / 1992
- David Hockney / BMW 850 CSi / 1995
- Jenny Holzer / BMW V12 LMR / 1999
- Olafur Eliasson / BMW H₂R / 2007
- Jeff Koons / BMW M3 GT2 / 2010
- Cao Fei / BMW M6 GT3 / 2016
- John Baldessari / BMW M6 GTLM / 2016
- Julie Mehretu / BMW M Hybrid V8 / 2024
Les også: