Elbilistene bryr seg ikke like mye om bilprisen som de som i dag kjører en bensin- eller dieselbil. (Fotos: NAF)

Elbilistene bryr seg mindre om bilprisen

Mange av de som allerede har gått over til elbil er mindre opptatt pris når de skal kjøpe sin neste bil, viser ferske tall.


– En gang elbilist, alltid elbilist. De som eier bensin- og dieselbiler i dag er betydelig mer pris-sensitive, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Det viser ferske tall fra NAFs Elbilmonitor, som også har tatt bilkjøp-tempen. Her sier 1 av 3 av de som allerede eier en elbil at de også ved neste kjøp går for en elbil, uansett om den er dyrere enn en tilsvarende bensin- eller dieselbil.

Om vi snur dette svarer nærmere 1 av 4 av de som ikke kjører elbil at de vil velge en ikke-elbil uansett prisforskjell.

1 av 10 elbilister oppgir at de er villige til å betale 30.000 kroner mer for den nye elbilen, mens det også finnes de som er villige til å betale både 60.000 og til og med saftige 90.000 kroner mer.  

‒ Elbileierne er fornøyde med valget sitt og ser fordelene ved å eie en elbil. Det er rimeligere bilhold og fungerer godt i hverdagen, sier Sødal.

Men langt fra alle i Norge er altså overbevist om at elbil er noe for dem, og NAF sier at dagens eiere av bensin- og dieselbiler svarer tvert om at elbilen må være betydelig billigere for at de skal velge den.

30 prosent av de som ikke eier elbil svarer at de går for den billigste uansett, og 1 av 10 oppgir at de først vil velge elbilen om den er 90.000 kroner billigere.  

‒ Dette viser at overgangen til elbiler ikke går av seg selv. Det er fortsatt viktig med elbilfordeler ved kjøp av bil, mener Sødal.

‒ Derfor må regjeringen holde elbilavgiftene i ro når de legger statsbudsjettet for 2025.

Men det er flere markante forskjeller på elbilister og de andre bilistene.

For blant elbilistene svare kun 19 prosent at de vil gå for den billigste bilen uansett type, noe som altså er 11 prosentpoeng lavere enn for de som kjører bensin- og dieselbil.

‒ Undersøkelsen viser at de som har blitt elbilister i stor grad fortsetter å være det. Og de er villige til å betale mer for det enn å gå tilbake til en bensin- eller dieselbil, avrunder Nils Sødal.  

Dette ble de spurt om.

Se for deg at du skal kjøpe ny bil og står mellom en elbil og en bensin- eller dieselbil. Begge dekker behovene dine i hverdagen på omtrent samme måte. Hvordan må kjøpsprisene på de to være for at du velger elbilen?

Kilde: NAF Elbilmonitor gjennomført av Norstat i mai 2024. Representativt utvalg med 1207 respondenter.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker Elbil NAF