Mange opplever at bilen forsvinner i skumringen, og det skjer faktisk i snitt hver eneste dag. (Fotos: If)

Det er spesielt en grunn til at biler blir stjålet

To gode nyheter. Den ene er at det blir stjålet veldig mange færre biler i dag enn for 20 år siden, og det andre er at det er mulig å beskytte seg med biltyveri ganske så enkelt.


Finans Norge følger nøye med på mange ting, inkludert hvor mange biler som faktisk blir stålet. Og tallene for de siste årene er oppløftende, selv om det forsvinner biler hver eneste dag.

Tallene som If refererer til viser at det stjeles rundt 2.000-3.0000 biler i året, noe som jo vitterlig høres mye ut. Og det er det også, men ikke i forhold til for 20 år siden.

If kan nemlig melde at ny teknologi gjør biltyveri mye vanskeligere, og på 20 år har dette sunket med formidable 80 prosent. Det er mye!

Men i snitt stjeles det altså mange biler hver eneste dag, så hvordan har det seg?

Jo, bilførerne slurver med hvor de bevarer nøkkelen når bilen står parkert. For ifølge If har praktisk talt alle biltyveriene i dag bakgrunn i at nøkkelen blir stjålet, og dermed får tyvene en enkel tilgang til bilen.

Nøklene stjeles fra gangen i boligen, garderobeskapet i svømmehallen eller ved at den allerede ligger i bilen i garasjen, ifølge skadeeksperter hos If.

– For bileiere er det svært viktig å ha full kontroll på nøkkelen. Den øverste skuffen i entreen er der innbruddstyven leter først. Finn på et lurere sted, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

– Bilnøkkelen er bokstavelig talt nøkkelen til verdier for flere hundre tusen kroner, og bør tas like godt vare på som for eksempel passet ditt.

Den største grunnen til det store fallet i biltyveri er innføringen av elektronisk startsperre, og alle nyere biler har dette som standard. I tillegg gjør ting som rattlås og GPS-sporing jobben verre for biltyvene.

Men så var det dette med bilnøkkelen da.

– Nyere biler som blir stjålet forsvinner nesten uten unntak fordi tyven har klart å få tak i nøkkelen. Slike nøkkeltyverier skjer blant annet ved innbrudd i bolig og tyveri fra nøkkelskap hos bilforhandler eller bedrift, forklarer Clementz.

‒ Innbruddene hjemme skjer gjerne som en del av bestillingstyverier av ulike bilmerker og modeller. Da har rett og slett biltyvene gjort grundig forarbeid og peilet seg inn på nettopp din bil.

En ting som for eksempel Storbritannia sliter med er at banditter fanger opp signalene til nøkkelfrie systemer, og dermed kan de «kopiere» nøkkelen på sekunder. Dette problemet har også bilindustrien tatt tak i, og slike signaltyveri har blitt vanskeligere de siste årene.

Men for de med litt eldre nøkkelfrie systemer er det også mulig å gjøre tiltak.

–Det er også noen tilfeller av såkalt signalforsterking fra nøkkel i Norge, men disse tilfellene tilhører unntakene. Slik fremgangsmåte er nok mer fremtredende i utlandet, sier Clementz.

– Mitt beste råd er å oppbevare nøkkelen i en matboks i blikk hjemme. Da skjermer du antennen til nøkkelen. Er du ekstra opptatt av sikkerhet, kan nok litt aluminiumsfolie rundt nøkkelen være greit å ha på reise.

Det er faktisk en tredje positiv ting rundt biltyveri, og spesielt her i Norge. Nemlig elbiler.

Og det er spesielt én grunn til at tyvene helst unngår elbiler, kan If fortelle.

– Når du er biltyv vet du ikke hvor mye strøm som er på bilen. Da er det litt nervepirrende å sitte og vente på nærmeste ladestasjon mens du må fylle strøm. Mange elbiler har fiffig sporingsteknologi, kameraer som kan ta bilder av tyven og gode sikringssystemer. Disse tingene gjør elbiler mindre attraktive å stjele. Ladenettverkene er dessuten ganske skrale saker i det fjerne utland. Norske bensin- og dieselbiler derfor mer naturlige å stjele, sier Clementz.

– Å benytte seg av bilprodusentenes ulike antityveritiltak er lurt, for eksempel å slå inn en kode ved oppstart.

Og legg nå ikke nøkkelen veldig synlig!

Les også:

Debatt

Les mer om:

Forbruker If Biltyveri