Er det en sol midt på vinteren. Nei, og ja. (Fotos: Kia)

Denne «sola» er laget av Kia EV9

Mørketid? Ingen problem, sier Kia. For de har en ganske så uvanlig løsning som inkluderer en kunstig sol og elbilen EV9. Hmmm.


Kia holder som kjent til i Korea, men de er også en god venn av Norge. Det vennskapet har blitt enda bedre med satstingen på elbiler, for vi er som kjent det elektriske lokomotivet.

Muligens har de også vært her under den mørke tiden, for nå har de kommet opp med en litt uvanlig idé. For å vise hva V2L faktisk gjøre, har de sammen med Oslo-baserte designstudioet Void og det kreative byrået Innocean laget seg en kunstig sol.

Det nye elektriske flaggskipet Kia EV9 har nemlig dette litt kryptiske V2L i likhet med EV6, og dette betyr at elbilen kan fungere som en strømkilde for eksterne apparater. V2L står for Vehicle-to-Load, og baner vei for enda flere forkortelser.

Så EV9 kan også by på V2H (Vehicle-to-Home), V2G (Vehicle-to-Grid) og V2V (Vehicle-to-Vehicle), så elbilen kan gi strøm til mange forskjellige ting.

Og drive en kunstig sol. Kia sier at mangelen på sol her i nord kan påvirke våre mentale helse, energinivå, immunsystem og søvnmønster. Og alt dette vil vi jo helst unngå.

‒ EV9 er spennende når du beveger deg, men også når den står stille. Noe innovative funksjoner som 2-veis lading viser, sier David Hilbert, markedssjef for Kia i Europa.

‒ Denne teknologien kan utvide rolle den elektriske bilen spiller i livene våre, enten det er på camping, å gi strøm til et mobilt kontor eller til å være en del av strømnettet i framtiden.

«For livets glade gutter går solen aldri ned», synger Vestlandsfanden, og for folket på Rampton campingplass langs Oslofjorden gikk heller ikke sola ned på 24 timer.

Det var her Kia og partnerne lagde den unike installasjon som lyste opp vintermørke Norge, og det var faktisk mulig å se lyset på flere kilometers avstand.

Kia EV9 var i stand til å kjøre fra Oslo til Rampton, rundt 35 kilometer unna hovedstaden, slå på lyset i 24 timer, og deretter returnere til Oslo ‒ helt uten rekkeviddeangst.

‒ Ved å blande banebrytende teknologi med kunstnerisk uttrykk, har vi skapt en kunstinstallasjon som ikke bare fanger essensen av Kias merkevare, men som også svarer på virkelige utfordringer, sier Gabriel Mattar, COO, Innocean.

‒ Med dette prosjektet fortsetter vi å presse grensene for kreativitet og innovasjon med Kia, alltid med sikte på å inspirere andre.

Kia kaller løsningen med 2-veis lading for Kia Smart Charge, og de har allerede kjørt i gang prosjekter som skal bane vei for V2L-løsninger i framtiden.

Og den kunstige sola er et godt bevis på hva som er mulig.

‒ Dette er et spenstig og annerledes prosjekt, sier Christian Lagaard, kommunikasjonssjef for Kia bil i Norge.

‒ At Kia velger Norge og norske lyskunstnere for en slik installasjon er kjempegøy for oss. Et lysglimt i en mørk vinter, slår han treffende fast.

Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbil Kia EV9 Kia