Bolide er en helt ekstrem Bugatti, og det inkluderer ekstreme bremser. (Fotos: Bugatti)

Hva må til for å bremse Bugatti aller villeste bil?

Bugatti tar som kjent motorsporten til vanlige landeveier med sine biler, men nå har de også på gang et monster kun for racerbanene. Så hva må til for å stoppe en slik kjøremaskin?


Bugatti har hatt en voldsom suksess de seneste årene, og det grunnet modellen Chiron som kom i 2016. For denne supersportsbilen har gitt en masse spesialversjoner, men nå er det snart slutt.

Bugatti skal over i den elektriske alderen, og det skal de blant annet gjøre sammen med selveste Rimac, dette kroatiske merket som lager elektriske superbiler med nærmere 2.000 hestekrefter.

Men først må de få levert noen biler, inkludert den store villstyringen i familien ‒ Bugatti Bolide.

Med denne har det franske supermerket laget sin første banefokusert Chiron-basert modell, og dette er selvsagt en superlett og supersterk superbil Så ja, trippel super.

Når 1.450 kilo møter 1.600 hestekrefter, over 1:1 kraft-til-vekt, går det selvsagt usedvanlig unna. Og da må bilen også kunne bremse, faktisk mer enn noen andre Bugatti-biler.

(Foto: Bugatti)

‒ Jeg er umåtelig stolt av arbeidet som er lagt ned i utviklingen av Bolide, en hypersportsbil bare for bane som innkapsler Bugattis racingarv, sier Emilio Scervo, CTO i Bugatti Rimac.

‒ I samarbeid med Brembo har vi utviklet et bremsesystem som ikke bare oppfyller, men overgår de ekstraordinære kravene til Bolide. Partnerskapet vårt har gitt et mesterverk – deres innovative teknologi samsvarer sømløst med visjonen vår, og sikrer at Bolides bremsesystem er en nøkkeldel av et annet høydepunkt i Bugattis historie.

De fleste kjenner igjen Brembo-navnet, for når sportslige biler skal ha bremser som står i stil med kreftene er det gjerne dette merket de velger.

Men selv de ble overrasket over kravene til Bugatti, og måtte inn i utviklingsbobla i to år. Ja, to år med forskning, test og utvikling!

Men så er resultatet noe ganske spektakulært, akkurat som selve Bolide.

Dette er intet mindre enn det største karbon-karbon bremsesystemet som Brembo noensinne har utviklet. De melder at dette er i klasse med Formel 1, og det sier egentlig alt.

Stoppekraften blir dermed enorm.

Som kjent trenger slike superbiler mest stoppekraft foran, for det er dit vekten tiltes om bremsepedalen trykkes helt ned. De skreddersydde frontbremsene er den største karbon-karbon-bremsen noensinne, med to 8-stempels monoblokk-kalipere, begge utstyrt med fire høyytelses 25 mm klosser, og bemerkelsesverdige 390 x 37,5 mm karbonskiver, forklarer Bugatti.

Selve kaliperne er maskinert av aluminiumslegering og nikkelbelagt.

Bak er heller ikke verst. To 6-stempels monoblokk-kalipere som speiler fronten med fire høyytelsesputer, men litt tynnere med 24,5 mm. Som komplement til de bakre kaliprene er store 390 x 34 mm karbonskiver.

Selv om det ikke er like svært som de fremre motstykkene, samsvarer spesifikasjonene til bakbremsesystemet spesifikasjonene til LMDh racingklassen, verstingbilene i for eksempel Le Mans.

‒ Å utvikle bremsesystemet for Bugatti Bolide var en unik og veldig spennende utfordring for Performance Division i Brembo – og vi er stolte av det vi oppnådde, sier Mario Almondo, Chief Operating Officer i Brembo Performance.

‒ Vi måtte omstrukturere hele system for å takle de utrolige, men krevende egenskapene og kraften til bilen. Frontkaliperen, for eksempel, er etter mitt syn et virkelig mesterverk av ingeniørkunst, og er det største vi noen gang har montert på en racerbil. Å benytte karbonforbindelser som ligner de i Formel 1 betydde at, til tross for størrelsen og kraften til Bolide, var vi i stand til å produsere den lettest mulige designen.

Karbon betyr mindre vekt, og utrolig nok veier disse beistene av noen bremseskiver kun 3,175 kilo.

En annen særdeles viktig ting er å lede varmen, for som du kanskje har sett på F1 kan til og med bremsene gløde. Karbonvalget leverer ifølge Bugatti «eksepsjonell termisk ledningsevne for overlegen varmespredning under intense bremsescenarier, forhindret bremsesvikt og til slutt tilby Bolide-eiere jevn ytelse selv under ekstreme forhold».

Bugatti kan fortelle mer.

Som at Bolides bremsesystem ikke bare handler om kalipere, klosser og skiver ‒ for dette er en harmonisk blanding av teknisk presisjon. Her skal alle komponentene jobbe sammen, og dermed fungere som en enhet. Dette inkludere skreddersydde hovedsylindre og spesialformulert væske som ytterligere foredler Bolides dynamikk, opplyser de.

Det er også designet en spesiell bremseluftkanal til Bolide som fokuserer luften til store problemområder, som selve skivene. Så nei, her er ingenting overlatt til tilfeldighetene.

Og slik må det vel være når Bugatti for en gang skyld lager en banefokusert spesialmodell, for på bane er det like viktige å bremse fort som det er å kjøre fort. 

Bildeserie
Debatt