Annonse
HjemNyheterDenne skulle ta opp arven etter 300 SL Gullwing

Denne skulle ta opp arven etter 300 SL Gullwing

Med en wankelmotor og et navn som ikke skulle gå i samme fella som Porsche 911 en gang gjorde, viste Mercedes fram en prototype som skapte overskrifter for nøyaktig 50 år siden.

Det foregikk store ting under Frankfurt Motor Show i 1969. Mercedes hadde nemlig slept med seg litt av en doning, nemlig en sportsbil som i dag kan minne om Lotusen som ble berømt i en James Bond-film et tiår senere.

Modellen het C 111, og mange mente at Mercedes endelig hadde klart å få en etterfølger til den berømte 300 SL «Gullwing» (W 198) fra 1954.

Men historien ville det annerledes, og det ble kun bygget 12 eksemplarer av de to versjonene Mercedes rakk å bygge av C 111 før det var slutt i 1970.

Saken fortsetter under Annonsen

Her er den fascinerende historien bak et av de mest berømte konseptene som er vist under Frankfurt Motor Show noensinne.

På 1960-tallet var det wankel-feber. Tyske Felix Wankel begynte utviklingen av denne merkelige motoren som har roterende blader i stedet for stempler og sylindrer på 1950-tallet, og denne rotasjonsmotoren nådde høyden på 1960-tallet.

Mercedes hang seg på, og prototypen Mercedes SLX hadde en slik under panseret i 1964.

Til tross for åpenbare ulemper gasset ingeniørene på, men i 1967 advarte utviklingssjefen hos Mercedes at wankelmotorene hadde 50 prosent mer drivstofforbruk enn en V-motor med samme kubikk.

Forbruk og utslipp var da også det som til slutt felte wankelmotoren, selv om for eksempel Mazda aldri har gitt den helt opp.

Folkene bak C 111 så imidlertid fordelene, så da C 101, det var nemlig navnet på bilen da prosjektet startet opp i 1968, var det med wankelmotor.

Teamet utviklet først en «vanlig» rotasjonsmotor med tre rotorer og på 600 kubikk. Den var sterkt som bare det, og faktisk bodde det hele 280 hestekrefter i den kompakte motoren.

Da de bygde den andre versjonen av C 111 var det med en fire-blads wankelmotor, og da spratt tallet opp i 350 hk.

På samme tid som de utviklet wankelmotoren kom de opp med en rekke andre løsninger, blant annet glassfiberplast og nye sveiseteknikker som først mange år senere ble brukt til å lage superbiler.

Designet var også en sportsbil verdig, og vi skjønner godt at folk stimet rundt denne under Frankfurt Motor Show for ganske eksakt 50 år siden.

Bilen het altså C 101, men muligens var det noen i Mercedes som husket hva som skjedde med Porsche 911 i 1963.

Da viste nemlig Porsche fram bilen for første gang, og det hele skjedde ‒ naturligvis ‒ under Frankfurt Motor Show. Men den het ikke 911, men 901.

Det fikk Peugeot til å tenne på alle pluggene, for de følte at de eide 0’et i midten av bilmodeller som hadde tresifret navn.

For i 1929 hadde de nemlig introdusert 201, den første modellen med det berømte 0-tallet i midten av tre sifrer. Deretter kom 302, 202 og 402 tidlig på 1930-tallet.

De tok patent nummerkonseptet i Frankrike, og mente hardnakket at nullen var deres også i resten av verden.

Med tysk nøyaktighet hadde Porsche faktisk sjekket dette ut, fant ingen feil, så under premieren het modellen Porsche 901.

Bråket i etterkant kunne de dog vært foruten, og Ferdinand Alexander Porsche, barnebarn av Ferdinand og kjent som «Butzi», løste dette like godt med å bytte ut nullen med en ener.

Og en ener ble jo 911 også i ettertid.

Om en i Mercedes hadde sniffet opp dette, eller om Peugeot advarte de, vet vi ikke, men da stjernemerket viste fram bilen eksakt seks år etter at Porsche hadde gjort det med 911 var navnet C 111. Grunnen til dette var altså franskmennene.

Fargen vekte også oppsikt.

Mercedes hadde funnet fram en slags metallic oransje, og kalte den Weissherbst ‒ visstnok etter fargen til rosévin.

Senere var testbilene originalt malt hvite, men senere lakkert om til Weissherbst de og.

Også media kastet seg på bølgen.

«Fire-rotors-versjonen vil ikke bare bli den mest komfortable og smidige, men også den raskeste bilen i sin kategori. Jeg er overbevist om at det kommer til å bli tusenvis av kunder for en slik bil rundt i verden», skrev Paul Frère i motormagasinet «auto motor und sport» i 1970.

Magasinet «Road & Track» skrev i november-utgaven i 1969: «Om vi sier hvor mye vi liker den, så kanskje de produserer den».

Ikke så den bare grom ut, for det var virkelig futt i C 111 også.

Den første versjonen klarte 260 km/t, og C 111-II bikket til og med 300 km/t-grensen.

Dette sendte blant annet C 111 inn blant superbilene i diverse bilkortspill som var populære på den tiden, og den var til og med jokeren i et par av de.

Men en joker ble den aldri i den virkelige verden, for det ville seg aldri for bilen som kunne blitt litt av et ikon.

Det ble kun satt sammen 12 eksperimentversjoner i 1969 og 1970 før det var slutt, og Mercedes rørte aldri mer en wankelmotor.

C 111 levde imidlertid videre.

Det kom en C 111-II D i 1976 og en C 111-III i 1978 med en 5-sylindret dieselmotor, samt en C 111-IV i 1979 med en V8 bensinmotor.

På testbanen Nardò i Nord-Italia satte forskjellige C 111 en rekke rekorder, og en av disse var en ny baneverdensrekord med en toppfart på utrolige 403,978 km/t satt av en C 111-IV i 1979.

Og C 111 lever faktisk videre den dag i dag.

I 2014 restaurerte Mercedes-Benz Classic en av disse drømmebilene til kjørbar stand, men de tok ut wankelmotoren slik at en av de få som finnes kan bevares.

De satte i stedet inn en M 116 3.5-liter V8, og slike hadde faktisk blitt installert i C 111 for tester tilbake i 1970.

Så på en måte er den restaurerte også en original.

Wankelmotoren selv gjør også et usannsynlig comeback.

For Mazda gjør seg klar for elbiler utover 2020-tallet, og planlegger i mellomtiden en omvendt hybrid. Det betyr at elmotoren er hovedmotoren, mens de setter inn en liten motor som skal fungere som en rekkeviddeforlenger.

Og motoren?

Jo, wankel.

Synd at ikke Mercedes tenkte på det i 1969, men de hadde som kjent mye annet å tenke på da de utviklet C 111.

Her er flere bilder av kanskje tidenes prototype presentert under Frankfurt Motor Show:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse