Ha ladevett når du hurtiglader på travle utfartsdager. (Fotos: NAF)

De 10 ladevettreglene

De fleste kan fjellvettreglene, så da er det på tide seg å lære seg ladevettreglene.


Vi nærmer oss 800.000 elbiler på norske veier, og i påsken er mange av disse i bruk. Det betyr at i perioder blir kø og ventetid ved ladestasjonene, så da er det greit å kunne ladevettreglene. For:

– Med godt ladevett går det fortere unna på ladestasjonen, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

-->
En utfordring med elbiler er å ta vare på batteriet, akkurat som man bør gjøre med smarttelefonen. Og et grep bilmerkene har tatt gjelder hurtigladingen, og i de fleste tilfellene strupes denne etter at batteriet er 80 prosent fylt.

Det betyr at ladeeffekten daler betraktelig etter dette, og NAF sier at man ikke bør hurtiglade etter 80 prosent og heller satse på et ekstra ladestopp om man ikke kommer helt fram. 

Dette bør man spesielt ta høyde for under hektiske utfartsdager, for skal alle lade over 80 prosent vil køen raskt vokse. NAF sier at det spesielt på onsdag før skjærtorsdag kan bli mye trafikk.  

De sier også at de forstår at det er fristende å ta en relativt lang pause nærmeste spisested, men at det antakelig står det flere i kø bak deg og ladestasjoner kan være et knapphetsgode noen steder.  

– Følger du våre ladevettregler blir påsketuren bedre både for deg og dine medtrafikanter, sier Sødal, som mer enn gjerne deler disse.

Ladevettreglene

Lad trygt og smart hjemme og på hytta

Sørg for at du lader trygt og riktig både hjemme og på hytta. Det er lovpålagt å ha ladeboks der du lader fast. Det gjelder også om du lader jevnlig på hytta.  

– Har du leid hytte i påskeferien, er det viktig å sjekke lademulighetene der, sier Nils Sødal. 

– Hvis det ikke er ladeboks må du sjekke med utleier før du lader på vanlig stikkontakt. Som hovedregel anbefaler vi ikke lading på stikkontakt unntatt i nødstilfelle. 

Varm opp før avreise 

Langturen starter allerede med forberedelsene hjemme. Hvis du begrenser ladingen av batteriet til 80 prosent i hverdagen, er det lurt å fjerne denne sperren og lade til 100 prosent før påsketuren.  

– Sett på forvarming av bilen til du skal dra på påsketuren. Ved å varme opp kupé og batteri med strøm fra strømnettet reduserer du forbruket til bilen betydelig, sier NAF-rådgiveren. 

– Det gjelder også i vårlig vær.  

Planlegg turen godt  

Sett deg inn i ladetilbudet langs ruta du skal kjøre. Husk at bilen bruker mer strøm i regn, snø og kuldegrader.  

– Beregn ekstra ladestopp om vinteren gjør sitt inntog igjen eller det blir vått og ruskete vær, sier Nils Sødal.  

Gjør klar app og ladebrikke før du kjører  

Hvis det er lenge siden du har brukt hurtiglading, bør du sjekke appene og ladebrikken du liker å bruke. Logg inn og se til at kortinformasjonen er oppdatert i apper. Bruker du ladebrikke er det lurt å sjekke at den er koblet opp mot ladeoperatøren du ønsker å bruke den på.  

– Med apper og brikke klargjort, opptar du ikke ladeplassen unødvendig, sier Sødal.  

Lad når du stopper, ikke stopp for å lade 

Du bruker ofte lengre tid på dopausen eller pølsepausen enn du tror. Bilen kan få overraskende mange mil på batteriet ved å koble til laderen når du uansett har stoppet. 

– Nyere elbiler lader såpass raskt, at du får mye strøm på batteriet bare ved et vanlig stopp der familien må på do og handle litt snop og drikke, mener Nils Sødal. 

Bruk lynlader hvis bilen takler det

Det kommer stadig flere lynladere på ladestasjonene. Disse kan levere inntil 350 kW, men du får ikke glede av dette hvis bilen din ikke takler å ta imot så mye strøm. 

Hvis en lader kan levere 350 kilowatt, men bilen din bare kan ta imot 100 kilowatt, er det unødvendig å ta opp plassen på en lynlader.  

Lad batteriet til 80 prosent

Batteriet på de aller fleste elbilene på markedet lader vesentlig saktere når det er nesten fullt. Det kan ta like lang tid å lade de siste prosentene som de første 80.  

– Vi anbefaler at du maksimalt lader bilen til 80 prosent på hurtigladeren og heller legger inn et ladestopp til hvis du trenger mer strøm for å komme frem dit du skal, sier Nils Sødal.   

Hjelp naboen

Ser du en som sliter med å starte ladingen? Hjelp dem. Et vennlig smil og et «kan jeg hjelpe deg» gjør at opplevelsen på ladestasjonen blir bedre for alle.  

Rydd opp etter deg

Når du er ferdig med å lade, skal kabelen henges skikkelig på plass i ladestasjonen. 

Er det noe som er ødelagt eller ikke virker skikkelig, ta deg bryet med å varsle eieren av ladestasjonen. Husk også at søppelbøtter er til for å brukes på ladestasjonene. 

Husk – ro ned 

Du kommer ikke fortere frem selv om du stresser. Lad egne batterier når du stopper for å lade. En uthvilt og mett sjåfør er en tryggere sjåfør.

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Elbiler Forbruker NAF Motor