ChatGPT brøyter seg nå vei inn i Audis biler. (Foto: Audi)

ChatGTP også inn i Audis biler

Ikke overraskende finner nå den omdiskuterte AI-løsningen ChatGTP veien inn i Audi, og merket følger dermed etter Volkswagen.


For bare en uke kunne Volkswagen melde at ChatGTP var på full fart inn i flere nåværende modeller, mer eksakt tre storselgere i form av Golf, Passat og Tiguan.

Audi, det litt mer premium merket i Volkswagen-gruppen, kan selvsagt ikke være noe dårligere. For nå melder de at den AI-baserte chatboten ChatGPT finner veien til de fire ringene via Microsoft Azure OpenAI Service.

Mer eksakt så blir ChatGTP å finne i biler som er utstyrt med den 3. generasjonen infotainmentsystem kalt MIB 3. Nei, det står ikke for ikke Men in Black 3, men modular infotainment matrix 3. Ikke spør oss hvor B’en kommer inn.

Det betyr at rundt 2 millioner Audier laget fra 2021 åpner for den kunstige hjelperen.

Med ChatGTP  baner Audi vei for et mer naturlig språk når de i bilen ber om hjelp via stemmestyringen, og nye biler som Q6 e-tron og andre med E3 1.2 elektronikkarkitektur får ChatGPT via Cerence Chat Pro som en forlengelse av Audi-assistenten.

Men også en nåværende modell som for eksempel den populære A3 får ChatGTP, og stemmestyring-løsningen for å betjene infotainment-, navigasjons- og AC-systemene åpner dermed for generelle spørsmål som ChatGTP har svaret på.

Mange er bekymret for kunstig intelligens, men for sikkerheten under kjøring er videreutvikling av stemmestyringen et steg i riktig retning. For med moderne mobiler og store innvendige skjermer er det nemlig et stort problem at føreren mister fokus på selve kjøringen, men AI-løsninger åpner for enda bedre stemmesyring og dermed trenger man ikke å trykke på skjermene.

Hos Audi blir ChatGPT tilgjengelig gjennom Azure OpenAI Service, og grunnlaget for denne nye funksjonen er Chat Pro-løsningen fra Cerence som tilbyr en ChatGPT-integrasjon i bilindustrien.

‒ Med den sømløse integreringen av ChatGPT i stemmestyringen vår, kombinerer vi styrken til begge applikasjonene, sier Marcus Keith, visepresident for interiør, infotainment og tilkoblingsutvikling hos Audi.

‒ I tillegg til en rekke stemmestyrte funksjoner, vil våre kunder nå dra nytte av enkel og sikker tilgang til AI-basert kunnskap. Dette er neste skritt mot å få klassens beste opplevelse i kabinen i Audi-biler.

Da ChatGPT kom ble den raskt en hit hos studentene, for AI både vet og kan det meste. Hos Audi er det bare å si «hei Audi» så er assistenten klar, og for en ny modell som Q6 e-tron er det også mulig å trykke på en knapp på rattet.

Audis digitale assistent gjenkjenner automatisk om den skal utføre en kjøretøyfunksjon, søke etter en destinasjon eller for eksempel gi værmeldingen, forklarer det tyske merket.

Systemet videresender kun spørsmål til ChatGPT når det ikke er mulig å svare på generelle kunnskapsspørsmål, og de bak rattet skal få en sømløs opplevelse ettersom alle funksjonene er integrert i Audi Assistant.

Når det gjelder datasikkerhet så sier Audi at dette har høyeste prioritet, og for et optimalt personvern skal sikres slettes alle spørsmål og svar etter behandling.

De understreker også at ChatGPT aldri har tilgang til kjøretøydata.

Så hva kan framtiden by på?

Jo, Audi sier blant annet at det blir mulig å stille spørsmål om kjøretøyet, for eksempel om riktig dekktrykk. Bruken av store språkmodeller, for eksempel fra Cerence, gjør dette og mange andre brukstilfeller mulig.

AI har for lengst brøytet seg vei også inn i selve produksjonen, design og i forretningsprosesser for å heve kundeopplevelsen. De nyeste bruksområdene hos Audi er en AI for kontroll av punktsveis i karosserikonstruksjon og AI-basert sprekkdeteksjon i pressesjappa.

De fire ringene legger til at de er forpliktet til ansvarlig bruk av AI i sine atferdsprinsipper og i en prinsipperklæring, og følger både EUs datalov og AI-loven på samme tid som de ansatte blir opplært til å bruke AI på en framtidsrettet måte.

Det tredje store tyske merket, Mercedes, kom allerede i fjor med ChatGPT-løsningen rettet for sin infotainment-løsning kalt MBUX. I saken vi skrev da spurte vi også ChatGPT selv om hva dette faktisk er for noe, så klikk deg over til den i saken under og se hva programmet selv mener ChatGPT er.

 Les også:

Debatt

Les mer om:

Audi