Det krever litt planlegging rundt ladingen når man er på bilferie, mener elbilistene. (Foto: Markus Nilsen Rotevatn, Norsk elbilforening)

Elbilistene må planlegge mer før bilferien

3 av 4 elbilister sier at det å kjøre elbil på bilferie krever mer planlegging enn andre biler, viser en ny undersøkelse.


Under praktisk bruk er det to ting som skiller elbiler fra andre biler, og det er rekkevidde og påfyllingstid. Det er også to ganske viktige ting når man skal på langtur, som en bilferie.

Både rekkevidde og lading er mindre praktisk for elbiler, og selv elbilistene sier at det trengs mer planlegging når man skal på bilferie med en elbil. Det viser undersøkelsen Elbilisten 2024 i regi av Norsk elbilforening.

I den svarer hele 67 prosent at de skal bruke elbilen på ferie, og enda flere, 74 prosent, svarer at det trengs mer planlegging enn med en fossilbil.  25 prosent er helt enig i påstanden «Det krever mer planlegging på langtur med elbil enn fossilbil», og 49 prosent sier seg enig i dette.

Og det kanskje ikke så rart, for mange gir seg ut i ukjent farvann når de skal lade i utlandet.

– Husk at de fleste elbilister lader bilen hjemme året rundt og hurtiglader sjelden, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Norsk elbilforening.

‒ Men med noen enkle forberedelser så kommer turen til å gå helt fint, legger hun til.

Ut i Europa er elbilene fortsatt i startfasen, og det betyr at ladenettverket ikke er like godt utbygd og at det fortsatt kan være litt vanskelig å få betalt for ladeøkten. Bransjeorganisasjonen ACEA har blant annet sagt at det trengs åtte ganger så mange offentlige ladere i EU i 2030 som det er per i dag.

I fjor kom det til 150.000 ladepunkt, og totalt var det 630.000 ladepunkter i EU. ACEA mener det trengs totalt 8,8 millioner ladepunkter i 2030.

Nå har EU allerede tatt tak i betalingsdelen rundt ladingen, og bestemt at det i framtiden også skal være mulig å betale med kort, akkurat som man gjør på bensinstasjonene.

Enn så lenge kan det være lurt for elbilistene nettopp å gjøre som mange allerede sier, å planlegge litt.

– Ladeparkering er veldig lurt, så sjekk ut muligheten for det når du skal på ferie, sier Berge.

Mange overnattingssteder og turistattraksjoner tilbyr nemlig lading av elbil på parkeringsplassen, så det er lurt å benytte slike stopp til å få ladet opp elbilen.

Elbilforeningen har satt sammen noen gode råd for de som skal på langtur med elbilen:

  • Last ned ladeapp, ta med deg ladebrikke og husk å registrere gyldig bankkort. Slik unngår du stress på ladestasjonene.
  • Sjekk om du det finnes ladeparkering der du skal og skal være en stund, og ta med bilens ladekabler.
  • Finn reiseruta i Elbilappen for å få tips til ladestopp underveis. Lad når du kan, ikke vent litt du må.
  • Er det ladekø? Avslutt hurtigladingen til du har nok strøm til å komme frem.
  • Spør om hjelp hvis du lurer på noe. Elbilister er utrolig hyggelige folk. Hvis du er medlem, kan du kontakte Elbilforeningen.
Fakta om «Elbilisten 2024»:

  • Elbilisten er en årlig spørreundersøkelse gjennomført av Norsk elbilforening blant norske elbilister.
  • Elbilisten 2024 er den trettende undersøkelsen som er gjennomført.
  • Undersøkelsen gir blant annet svar på hvem elbilistene er, hvorfor de valgte elbil, hvordan de bruker elbilen og hvor fornøyde de er med elbilen sin.
  • Undersøkelsen ble gjennomført i perioden 21/3- 22/4.2024
  • 15.300 personer har svart på undersøkelsen.
Les også:

Debatt

Les mer om:

Elbiler Forbruker