HjemNyheterAuda, Hyundai i10

Auda, Hyundai i10

Sju nye biler har blitt kollisjonstestet, hvor fem fikk 5 stjerner. Men den lille elbilen Honda e må nøye seg med 4 stjerner, mens den ultrakompakte Hyundai i10 dessverre endte opp med 3 stjerner.

Det hørtes faktisk til sjeldenhetene at nye bilmodeller ikke scorer full pott under kollisjonstesten til Euro NCAP, til tross for at de fem stjernene blir stadig vanskeligere å oppnå.

- Annonse -

Organisasjonen krever mer av bilene, og da spesielt på den teknologiske siden. Biler må nå ha en rekke førerassistenter, inkludert assistenter som automatisk nødbremser for myke trafikanter.

Av de 11 bilene som er testet så langt i 2020, kan faktisk hele ni skryte av 5 stjerner. Dette inkluderer fem av de sju som er testet nå, i tillegg til tidligere testet Honda Jazz, Mazda MX-30, Volkswagen ID.3 og Toyota Yaris. Vi kommer selvsagt tilbake til de fem som nå har fått full pott.

Som vi skjønner av Jazz og Yaris er ikke lenger størrelse en unnskyldning for å lage mindre sikre biler, selv om de to som ikke har fått 5 stjerner i 2020 er nettopp slike biler.

For de to som misset litt under den siste testrunden er Honda e og Hyundai i10, førstnevnte måler kun 3,89 meter ‒ mens sistnevnte er enda mer kompakt.

- Annonse -

Den 3,67 meter lange Hyundai i10 slet konkret med to ting. Først så fikk den trekk for noe som på fagspråket er kalt «submarining», hvor bekkenet glir under det nederste sikkerhetsbeltet under bråstopper. Det liker Euro NCAP veldig dårlig.

Noe annet de heller ikke var så fornøyd med var førerassistentene, som ifølge testorganisasjonen var litt mer begrenset enn i andre småbiler.

Mer eksakt scoret Hyundai i10 69 prosent i voksenbeskyttelse, 75 prosent i barnebeskyttelse, 52 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og 59 prosent i førerassistenter. I de to siste kategoriene har den lavest score av de 11 bilene som er testet i 2020.

Dermed ble det totalt skuffende 3 stjerner

- Annonse -

Her kollisjonstester Euro NCAP Hyundai i10:

Heller ikke den sjarmerende elbilen Honda e oppnådde full score, men med 4 stjerner er dette også en ganske så kollisjonssikker bil. Honda e mistet den ene stjernen på grunn av at den mangler noen av de avanserte løsningene som for eksempel Honda Jazz byr på.

Mer eksakt scoret Honda e 76 prosent i voksenbeskyttelse, 82 prosent i barnebeskyttelse, 52 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og 65 prosent i førerassistenter.

Her kollisjonstester Euro NCAP bilen:

For importøren RSA er det de siste resultatene hyggelig lesning, for Isuzu D-Max hanket inn 5 stjerner i kollisjonstesten. Pickupen kommer nå i en helt ny generasjon, og RSA har akkurat mottatt den første lasten med disse bilene hit til Norge.

Den nye generasjonen byr på mye utstyr og en helt nyutviklet dieselmotor med 163 hk, og kan plusse godt sikkerhetsutstyr på skryteliste.

Nå er ikke Euro NCAP overrasket over at bilen er sikker som banken, for den nye modellen har tidligere blitt testet til bravur av søsterorganisasjonen Australasian NCAP. Den sviktet altså heller ikke i den europeiske testen.

Men et lite minus er at den ganske så store og tunge bilen er noe aggressiv mot andre biler i eventuelle kollisjoner, akkurat som en annen stor bil som også fikk 5 stjerner er.

Isuzu D-Max scoret 85 prosent i voksenbeskyttelse, 86 prosent i barnebeskyttelse, 69 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og imponerende 83 prosent i førerassistenter.

Dermed kan Isuzu D-Max skryte av 5 stjerner.

Her kollisjonstester Euro NCAP den nye pickup-versjonen:

Når det gjelder den andre store bilen er dette den nye Land Rover Defender, som er større og tyngre enn forrige generasjon.

Men Jaguar Land Rover har utstyrt bilen med en masse viktige førerassistenter som skal hindre at det smeller, og i likhet med D-Max ble det 5 stjerner også på den britiske terrengkongen.

Land Rover Defender scoret prosent i 85 voksenbeskyttelse, 85 prosent i barnebeskyttelse, 71 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og 79 prosent i førerassistenter.

Her kjøres Defenderen gjennom testkverna til Euro NCAP:

En annen ganske stor bil som er testet er Kia Sorento, en SUV på 4,81 meter.

Ikke overraskende er 4. generasjonen av modellen også en sikker utgave, og er blant annet den første Kia-modellen som er utstyrt med en senter-airbag. Den har også nødhjelp-systemet e-Call, og beholdt sine 5 stjerner som den tidligere har oppnådd.

Kia Sorento scoret 82 prosent i voksenbeskyttelse, 85 prosent i barnebeskyttelse, 63 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og 87 prosent i førerassistenter.

Slik ser det ut når Euro NCAP tester SUV-modellen:

Euro NCAP har også testet to mer kompakte favoritter.

Nye Audi A3 og Seat Leon tilhører samme familie laget på MQB II-plattformen, akkurat som den 8. generasjonen av Volkswagen Golf som kom i fjor. Begge to er like sikre som den mer berømte kusinen, men det er faktisk Leon som har et lite overtak på grunn av sitt smarte frontdesign.

Audi A3 oppnådde 89 prosent i voksenbeskyttelse, 81 prosent i barnebeskyttelse, 68 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og 73 prosent i førerassistenter.

Her blir den kollisjonstestet:

Seat Leon scoret hele 92 prosent i voksenbeskyttelse på grunn av frontdesignet, 88 prosent i barnebeskyttelse, 71 prosent i beskyttelse av utsatte veibrukere og til slutt 80 prosent i førerassistenter.

Det betyr full pott og 5 stjerner også på Seat Leon:

Euro NCAP har også evaluert fire biler som er tidligere testet men som nå også er tilgjengelig i elektrifiserte utgaver, og alle beholdt sine 5 stjerner.

Renault Captur-testen inkluderer nå også ladehybriden Captur E-Tech, mens Peugeot 3008 SUV Hybrid, Peugeot 508 Hybrid og elbilversjonen av Peugeot 208 er like sikre som de utgavene av bilene Euro NCAP tidligere har testet.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Volvo gjør nå ladingen enklere, og det inkluderer også betalingen. (Foto: Volvo)

Volvo forenkler lade-betalingen

En app erstatter både andre apper og betalingssystemer når Volvos elbiler skal lades på ladestasjoner. Bilmerkene følger nøye med på...
BMW M slår til med en ny CSL-utgave, og det går blant annet utover baksetene. (Fotos: BMW)

BMW M feirer 50 år med M4 CSL

De tre bokstavene er kun forbeholdt de aller største anledningene, og at BMW M runder 50 år er åpenbart...
Prisen og rekkevidden er klare for både Volkswagen ID. Buzz og ID. Buzz Cargo. (Fotos: Volkswagen)

Prisen og rekkevidden for Volkswagen ID. Buzz er klare

Volkswagen Norge åpner for bestillinger av både ID. Buzz og ID. Buzz Cargo mandag. ‒ ID. Buzz er et nytt...
Denne elbilen gir oss en sniktitt på hva som kommer fra Renault. (Fotos: Renault)

Renault med elbil som har hydrogen som rekkevidde-forlenger

En elbil med et batteri på 40 kWh kan vel ikke ha en rekkevidde på 800 kilometer? Vel, hils...
Hva irriterer oss mest i trafikken? (Foto: Bil24)

Dette irriterer oss mest i trafikken

Frende har sjekket hva som irriterer mest når vi kjører bil, og en gammel slager troner fortsatt på toppen. De...
Det store indiske Mahindra-merket skal få MEB-komponenter fra Volkswagen. (Foto: Mahindra)

MEB skal gjøre Indias luft renere

Volkswagen-gruppen har signert en avtale med Indias største kjøretøyprodusent, Mahindra, om bruk av MEB-komponenter for kommende elbiler. For å illustrere...
Nå er interessen for brukte elbiler på Finn rekordhøy, og slike biler tar også klart kortest tid å selge. (Fotos: Finn.no)

Nå søker vi etter brukte elbiler

Endelig er ordet «elbil» inne på topplisten over populære søkeord hos Finn.no. Mens det i stor grad handler om elbiler...
BMW har oppdatert 3-serien, og det inkluderer både sedan- og touring-utgaven. (Fotos: BMW)

BMW med oppdatert 3-serie

Tyskerne har gitt den viktige 3-serien en aldri så liten oppdatering. For ganske nøyaktig 47 år siden skjedde det noe...
Stadig flere blir tatt for å kjøre i ruspåvirket tilstand. (Ill: Bil24)

30 blir tatt i ruskjøring ‒ hver dag

Trenden er bekymringsfull ‒ stadig flere blir tatt for ruskjøring. MA – Rusfri Trafikk er bekymret etter å ha sett...
Toyota skal nå fokusere på infrastruktur for hydrogenbilene her i Europa, slik som Mirai. (Fotos: Toyota)

Toyota vil bygge europeisk hydrogen-infrastruktur

Bilgiganten slår seg sammen med Air Liquide og Caetano Bus i et forsøk på å bygge infrastruktur for hydrogendrevne...
Cadillac Lyriq befinner seg nå i soloppgangen, og er snart på plass i USA. (Fotos: Cadillac)

Cadillac Lyriq har fått rekkevidde og pris

Muligens inspirert av den ekstreme interessen rundt Ford F-150 Lightning, har Cadillac trykket på gasspedalen såpass mye at Lyriq...
Rolls-Royce har gitt Phantom en midtlivs-oppdatering. (Fotos: RR)

Phantom ‒ ånden kjører videre

Rolls-Royce har gitt Phantom en ansiktsløfting, uten at de har endret altfor mye på generasjonen som kom i 2017. Vi...
For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her