Årets kuleste Lego-bil

Lego er ikke snauere enn at de følger opp en av fjorårets aller kuleste modeller, en 1:8 utgave av hyperbilen Lamborghini Sián, men en 1:1 utgave med nesten en halv million deler.


Om du har lyst på litt kvalitetstid, enten med deg selv, med din kjære eller barn i alle aldre, bør en byggekloss-utgave av Sián være et godt utgangspunkt. For her snakker vi om den råeste bilen Lamborghini har satt sammen, og det sier som kjent ganske så mye.

En Sián, altså den originale, kombinerer en svær V12-motor som huser 785 hestekrefter med en e-motor montert som like godt er bygd inn i girkassen, og totalt byr den på 819 hk.

Det gir noen småfrekke tall når det kommer til ytelser: Toppfart +350 km/t og 0-100 km/t på lynraske 2,8 sekunder.

Men det finnes også en utgave som ikke er fullt så raskt, men likevel imponerende.

For også i Danmark finnes det ingeniører som har utviklet en Sián, dog i litt mindre format. Lego fikk med seg superbilen til Lamborghini, og med hjelp av ingeniørene fra det italienske bilmerket utviklet de et imponerende byggesett med intet mindre enn 3.696 deler som til slutt blir til en Sián ‒ om bruksanvisningen følges!

Den er selvsagt lime-grønn og kommer med gullfelger, og er 13 centimeter høy, 60 centimeter lang og 25 centimeter bred.

Og prosjektet rundt den lille Sián-utgaven har åpenbart gitt mersmak, for nå har de laget en utgave som selv Lego-direktørene bør sende lange blikk etter ‒ en fullskalaversjon av hyperbilen.

Også denne er pinlig nøyaktig i forhold til den virkelige bilen, for teknikere og ingeniører fra de to selskapene har faktisk kopiert dimensjonene til en Lamborghini Sián FKP 37 som er det fulle navnet på hyperbilen helt ned på millimeternivå.

En ting er å treffe på dimensjonen, en annen er å få designet til å ligne. Her har Lego brukt over 400.000 deler, og 154 forskjellige typer hvorav 20 spesiallagde Lego-elementer ble brukt for å skape den futuristiske elegansen og lett gjenkjennelige silhuetten til en Lamborghini Sián.

Resultatet er nesten like vakkert som den ordentlige bilen:

‒ Designerne våre elsker utfordringer, så man kan jo tenke seg hvor glade de ble da vi ba dem om å tenke i større formater enn de vanligvis gjør, sier Lena Dixen, en visepresident i Lego.

‒ De kastet seg over muligheten om å samarbeide med teknikerne og designerne fra modellverkstedet vårt på Kladno-fabrikken i Tsjekkia, som bygger disse imponerende modellene i full størrelse og virkelig sprenger grensene for hva som er mulig å gjøre med Lego Technic. Systemet åpner for full kreativitet, og det gjorde det mulig for dem å overføre den eksepsjonelle designen til Lamborghini Sián FKP 37 til en Lego-modell.

En spesiell utfordring med en bil som Sián er den sekskantede formen som er en integrert del av Lamborghinis designspråk, og som kommer til uttrykk i bilens ikoniske, sekskantede baklys og eksosrør. Lego måtte lage spesielle heksagonale Lego Technic-elementer for å få dette til, men det var også flere spesielle detaljer de jaktet på.

Navnet Sián er et ord hentet fra Bologna-området som betyr noe lignende som «lyn» eller «glimt», noe selvsagt ikke Lego kunne overse. Så dermed måtte også el-eksperter tråkke til, og sørget for at lysene og lynet som strekker seg fra fronten og bakover.

Interiøret er også ganske så detaljert, med et klossebygd ratt som er dekorert med det kjente Lamborghini-emblemet og det italienske flagget, Lego-bygde instrumenter og bøtteseter en racerbil verdig. 

En annen spesiell ting med modellen er at dette er den første storskalamodellen fra Lego med lakk med paintbrush-effekt og livslang UV-beskyttelse. For å sikre en finish som en ekte superbil, ble lakken, selvsagt lime-grønn, påført av Lamborghinis offisielle lakkeringsverksted.

Resultatet er en Lego-utgave som på langt hold faktisk kan forveksles med den originale bilen, er 4,98 meter lang og 2,2 tonn tung, og som 15 personer la ned 8.660 arbeidstimer både under utvikling og bygging for å få til.

Det kan vi vel kalle kvalitetstid på jobben, eller?

Les også:

Les mer om:

Nyheter