Under verdensutstillingen i New York tilbake i april 1964 hadde Ford med seg en skikkelig nyhet. Der dukket det nemlig opp en splitter ny modell kalt Mustang, og det heter seg at besøkende valfartet rett ned til nærmest Ford-forhandler for å bestille seg denne sportslige saken.
Og ja, det hjalp selvsagt veldig at den et halvt år senere ble den presentert i en ny James Bond-film. I «Goldfinger» dukket det opp en kabrioletutgave av Mustang rattet av en Bond-pike som ville ta rotta på verdens mest kjente hemmelige agent, men takket være spionbilen Aston Martin DB5 håndterte agent 007 også den utfordringen greit.
Siden har ikke Mustangen sett seg tilbake, og er i dag i 7. generasjon i tillegg til at den har fått en elektrisk SUV-søster kalt Mustang Mach-E.
Den nye generasjonen av sportsbilen viser ingen tegn på at modellen faktisk nå har rundet 61 år, og det har også Dennis Olsen vist. Han var en av Mustangs offisielle førere under fjoråret Le Mans, og ble like godt første nordmann til å besøke pallen i det legendariske løpet.

I år har ponnien med Olsen som en av førerne allerede sikret seg en seier i Rolex 24 i Daytona, og duoen er igjen klar for sommerens 24-timers løp i Le Mans. I tillegg kan Mustangen vise til flere triumfer i store serier som NASCAR og australske Supercars.
Ja, det finnes faktisk en egen serie for bilen – en Mustang Challenge.
Ford sier at i løpet av de 10 siste årene er det solgt nærmere en million Mustanger over hele verden, og bilen er for tiden tilgjengelig i 85 markeder. Bare i USA står den for halvparten av salget i non-premium delen av sportsbilmarkedet, opplyser merker selv.
Med 7. generasjon introdusert i fjor er utvalget større enn på lenge, for her er det utgaver både for vanlig vei og på bane. Dette inkluderer Mustang GT coupé og kabriolet til Mustang Dark Horse samt en skikkelig superbil – en Mustang GTD med formidable 815 hk.
Ford sier at de helt siden starten har hatt fokus på racing, for utgaver utviklet for motorsport løfter også de laget for vanlig trafikk. Så uansett hva det handler om, som nye løsninger som «Drift Brake», aktiv aerodynamikk og karbonfiberkarosseriet til Mustang GTD og detaljer som gjør bilen mer effektiv, raskere eller tryggere, så ligger racing-DNA’et i bunnen.

Det kunne man også se i fjor, for da luftet Ford en Mustang GTD rundt den tøffeste utfordringen her på kloden, legendariske Nordschleife. Der brøt den en viktig og imponerende grense, for den ble klokket inn til raske 6:57,685 minutter.
Den ble dermed den femte raskeste sportsbilen rundt den drøyt 20 kilometer lange banen, og ikke minst ble Mustang den aller raskeste amerikaner rundt «det grønne helvete».
Nå som den altså akkurat har rundet 61 år topper den fortsatt salgslistene, og det er vel ingen grunn til å tro at Mustangen har noen planer om å pensjonere seg riktig ennå.
Les også: