Nio lanserer et nytt merke kalt Firefly, og den første er enkelt og greit en prisbombe. (Fotos: Nybiltester)

Vi har sjekket ut Firefly, et nytt og imponerende billigmerke

Firefly er et av merkene til Nio, og det er relativt sjelden at et bilmerke og en bil har samme navn, med Firefly er foreløpig eneste bil som er planlagt i dette nye merket.


En B-segment bil som på tross av sine ytre mål har formidabel plass innvendig til folk og bagasje! Og hva sier du til 14 høyttalers Dolby Atmos-anlegg på innstegsmodellen?

Vi ble med Nio til Amsterdam for å se nærmere på det nye bilmerket, og den nye bilen Firefly, en kul liten bil med følgende ytre mål:

  • Lengde: 4,003 meter
  • Bredde: 1,885 meter med sidespeil brettet inn og 2,013 meter med sidespeil som normalt
  • Høyde: 1,557 meter
  • Akselavstand: 2,615 meter
  • Svingradius: 9,4 meter
-->
(Foto: Hanne Hattrem)

Firefly har mange styrker, som bemerkelsesverdig god innvendig plass, rom under seter til lagring, en enorm frunk på 92 liter og teknologi du ikke forventer å finne i B-segmentet som 14 høyttalers Dolby Atmos-anlegg i innstegsmodellen Select som vi fikk se i Amsterdam.

Det er dette utstyrsnivået som kommer først til Norge, i sommer en gang.

Prisen er bestemt og er svært så hyggelige 279.900 kroner for Select, som er bilen jeg har tatt bilder av og filmet.

Den topputstyrte Comfort får du fra 299.900! Det er drøyt bra for en bil med seter i kunstskinn med elektrisk justering, varme, ventilasjon og massasje!

Firefly kan kjøpes der du handler Nio i Norge.

Så er det sikkert likevel noen som tenker at det var «dyrt» fordi den er billigere i Kina, men om man ser på markedet i Norge og hva man her får for pengene så tør jeg påstå at man får veldig mye bil og tech for pengene med Firefly også i Norge. Stort sett det meste er langt billigere i Kina enn i Norge.

Litt video har vi naturligvis laget, slik at du kan få se bilen på nært hold, og hva synes du om frunken? Ganske vilt at en såpass liten bil har en så stor frunk! Det betyr jo også at driften er bak, noe som er en fordel for fremkommeligheten.

Sikkerheten er også i fokus, og det er sju airbager, og Firefly tar sikte på å oppnå 5 stjerner når den skal i Euro NCAP-testen.

Jeg nevnte at bilen også hadde noen svakheter, og her skal jeg forsøke meg på å oppsummere det jeg anser som svakheter med Firefly:

Et fokusområde for gjengen bakom Firefly har vært miljø, og jeg er litt usikker på om det kanskje har vært et litt vel stort fokus på miljø da de valgte å utstyre bilen med et 41kWh stort batteri (netto – det du faktisk får bruke) som gir bilen en WLTP-rekkevidde på 330 kilometer. Spennende å se hva slags rekkevidde man får om vinteren med denne, for varmepumpe har den ikke.

Noen vil kanskje se på fraværet av fysiske knapper som en ulempe, ihvertfall fram til man er vant med hvor greit brukergrensesnittet er, og hvor mye taleassistenten Lumo faktisk kan hjelpe deg med.

Jeg så ingen festeløsning for sikkerhetsnett til bagasje, om man for eksempel legger ned baksetene for å få med seg mye i bilen. Det er litt snodig når sikkerhet er såpass i fokus som i denne bilen som har sju kollisjonsputer og sikter seg inn på 5 stjerner i Euro NCAP.

Hengerfeste får du ikke til bilen, men de jobber med en løsning for at du skal kunne få med deg sykler.

Takstativ klarte ikke Thule å fikse på grunn av takets bue, så selv om taket tåler 75 kilo i fart, så kan man ikke godkjenne en bil for taklast uten å ha klar en løsning for taklasten. Det finnes ulike selskaper som tilbyr sugekoppløsninger for tak, og taket tåler som nevnt 75 kilo, så det man jo eventuelt teste ut selv.

Forvarming av batteri før lading får du ikke, så hvor lang tid man trenger på hurtiglading om vinteren kan jo bli spennende å teste. Om sommeren lader man fra 10 til 80 prosent på 29 minutter.

Til en pris på 279.900 kroner så tror jeg nok likevel at mange vil oppleve Firefly som svært mye elbil og plass for pengene.

I utstyrsnivå Select har man stoffseter og manuell justering, men samtidig gode seter og et trivelig førermiljø. Jeg likte nok aller best dette lyse interiøret, men man kan også få mørkt interiør, noe vi fikk se på en annen bil på stedet vi besøkte.

Under forsetet i Select får man et rom til å lagre gjenstander, det får man ikke i topputgaven Comfort fordi forsetene der har elektrisk justering, ventilasjon og massasje – og det får man ikke kombinert med en sittepute som kan vippes fram naturlig nok.

Mistenker at jeg hadde hatt sansen for Comfort utstyrsnivået, fordi elektrisk justerbare seter med minne er litt sentralt for min del, men også fordi jeg er glad i utstyr. Og til 299.900 kroner oppleves den nesten som et røverkjøp til tross for at Firefly har sine svakheter.

Det er usedvanlig mange overflater som er behagelige å ta på i Firefly, noe som ikke er så vanlig i dette segmentet, for her pleier hardplasten å regjere. Det er lagt mye jobb ned i at knapper, brytere og hendler skal være behagelige å ta på og å bruke.

Interiøret oppleves veldig premium i forhold til prisen. Armlenet mellom forsetene kan vippes bakover slik at du kan gå inn i bilen på passasjersiden og komme deg over til førersetet ganske enkelt. En løsning som er utviklet fordi det kan bli trangt i byer, og de parkeringsmuligheter som finnes der.

Infotainmentskjermen er noe av det mest brukervennlige og smarte jeg har vært borti, og at du får noe sånt til denne prisen er nesten litt drøyt bra. Individualisering og tilpasning til sjåførens ønsker er i fokus, og det meste fungerer som på en mobil.

Du har en snarvei-skjerm du kan trekke ned og tilpasse i forhold til hva du ønsker å ha tilgjengelig i snarveiene.

Du kan velge hvilke snarveier du alltid har tilgjengelig nederst på skjermen til enhver tid, og for å tilpasse er det bare å gjøre som på mobilen, at du holder en finger lenge nok på et menyvalg, så kommer valgmulighetene opp.

Bak på bilens tak er det en kameralinse som kan gi deg bakspeil dersom bilen er pakket til taket bak i bagasjerommet. Her er det Marius Holletzek som demonstrerer ved å stå bakom bilen og vinke, en av utviklerne bak Firefly med jobbtittel: Director Brand Experience Design and Strategy for Firefly at Nio.

I videoklippet ser du at dette bildet kan flyttes og lett fjernes fra infotainmentskjermen om ønskelig.

For de som er opptatt av trådløs Apple CarPlay eller Android Auto, så har bilen dette også.

Som du kan se i videoklippet får jeg plass i baksetet bakom et forsete som er stilt inn på meg selv, og jeg tar like mye plass når jeg sitter som en som er 190 centimeter lang. Dette er heller ikke tilfeldig, for de som har jobbet med bilens innside har vært opptatt av at bredden i baksetet skal være like god som i forsetet, noe som ikke er så vanllig for biler på generell basis der «regelen» oftest er at bilen blir smalere for de som er i baksetet.

Sitteputene i baksetet kan vippes fram, slik at bakseteryggen kan legges flatt ned, og her ser man også at det er lagringsplass under baksetet. Dette er virkelig bilen som utnytter all plass optimalt.

Man skal kunne få en gulvløsning til bagasjerommet slik at det blir helt flatt hele veien når baksetene er lagt flatt ned som på bildet over her. Ellers er det 404 liter med plass i bagasjerommet når setene ikke er lagt ned, og målene vi tok viser at dybden er 67-70 centimeter – alltid mer dybde midt på bilen og minst dybde i kantene. Bredden er 94 centimeter og høyden opp til bagasjeromsskjuleren er 49 centimeter.

Med en kabinkoffert kan det se slik ut, og den kan nok komme en del tettere på venstre bagasjeromsvegg også. Baksetene er delt 40/60. Krok til handleposer og 12V uttak er på høyre side.

Bilen har også V2L for de som vil bruke bilen som strømkilde til elektriske apparater. 3,68 kW kan hentes ut fra V2L-systemet.

En stor frunk på 92 liter har god plass til en kabinkoffert, men plassen utnyttes nok bedre om man pakker i en litt større bag eller to. Dette er svært uvanlig å finne i en b-segment bil!

Frunken har dreneringsplugg, slik at rommet kan spyles, eller fylles med isbiter om du vil ha kald drikke tilgjengelig under panseret.

Firefly kommer i utstyrsnivå Select til sommeren der man kan få kjøpt Nio i dag, så satser de på at Comfort-utgaven kommer til Norge mot slutten av 2025. Den har en sterk miljøprofil og ytre mål som gjør at bilen egner seg som bybil eller som en pendle til jobben bil.

Det er veldig få som trenger mer enn 330 kilometer til daglig kjøring, og mange har kanskje hatt en e-Golf eller Leaf som er brukt til nettopp denne typen kjøring som ikke hadde så mye rekkevidde som Firefly. Også de prisene da!

Med moderne infotainment, smart taleassistent, premium kvalitetsfølelse, god plass og kult design, og et ganske heftig stereoanlegg med Dolby Atmos og 14 høyttalere så vil nok en pris på 279.900 kroner sørge for at det blir et greit volum på Firefly i Norge.

Jeg skjønner likevel de som venter på Comfort utstyrsnivå til 299.900 som kommer mot slutten av året.

Du kan velge mellom mørkt eller lyst interiør og flere ulike eksteriørfarger. I utstyrsnivå Comfort er det også et medfølgende panorama glasstak som gir ekstra romslig følelse for de som sitter bak.

Knappen for å åpne bagasjerommet er på undersiden av bakruteviskerens holder, og kameraet på taket er til den ekstra bakspeil-løsningen i infotainmetnskjermen, mens ryggekameraet er plassert noe lavt over skiltplata.

Når man får se på og sitte i en ny kul liten ildflue får man jo bare lyst til å prøve den en tur, men det drøyer nok til juli før det blir mulig også for pressen, uansett gleder jeg meg veldig til å få oppleve den på veien!

Firefly kan du melde din interesse for allerede nå, så starter bestillinger fortløpende. Prøvekjøring hos Nio fra juli, og de første utleveringer starter i august.

Les flere tester hos Nybiltester

Les også:

Hva tenker du