Det svenske forsikringsselskapet Folksam har jaktet på Sveriges sikreste baksete, og sett på hvilket utstyr de forskjellige familiebilene kan by på for å gjøre bilturen enda sikrere for de små.
De er spesielt opptatt av barn som har vokst ut av bakovervendt barnesete, og sett på bilbelte-påminner, beltestrammer og beltekraft-begrenser, sidekollisjons-gardin og integrert barnestol.
-->
Altså fem ting som er viktig for barn i baksetet.
– Vi har sett spesielt på tre sikkerhetsfunksjoner hos bilbeltet, hvor vi ser at bilprodusentene i dag øker sikkerheten også i baksetet, sier Anders Ydenius, trafikksikkerhetsforsker i Folksam.
‒ En annen funksjon er sidekollisjons-gardinen, som i utgangspunktet er standard i de fleste nyere bilmodeller. Samtidig kan vi slå fast at integrerte forovervendte barneseter er svært uvanlig i dagens biler, til tross for at man da minimerer risikoen for at barna sitter uten barnesete.
Slik forklarer Folksam de fire systemene som de mener er svært viktige, og hvordan utviklingen har vært siden forrige store undersøkelse i 2015.
Beltepåminner som indikerer om personer i bilen ikke bruker bilbelte, og denne funksjonen som standard i baksetet har økt fra 81 prosent i 2015 til 98 prosent i 2021.
Beltestrammeren, som raskt strammer beltet i kollisjonsøyeblikket, har i samme periode økt fra 41 prosent til 79 prosent i baksetet.
Beltekraft-begrenser som frigjør beltet for å dempe kraften ettersom kreftene mot kroppen øker når den beveger seg framover i en kollisjon. Andelen biler som har dette har økt fra 48 prosent til 77 prosent mellom undersøkelsen i 2015 og 2021.
Sidekollisjons-gardinen er en kollisjonspute som beskytter hodet ved sidekollisjon og var standard i de fleste biler allerede i undersøkelsen i 2015. I år mangler den imidlertid i mer enn halvparten knyttet til den bakerste seteraden i 7-seters biler.
– Det du kan gjøre for å beskytte deg selv og barna dine best mulig ved en kollisjon, er å passe på at beltet sitter riktig, altså stramt og tett inntil kroppen. Mange foreldre kan nøye seg med å høre klikket fra beltet i baksetet, men hvordan beltet sitter langs kroppen spiller en stor rolle når uhellet er ute, understreker Anders Ydenius.
Her er tre tips fra Folksom som gjør bilturen med familien tryggere:
Velg en bil med god vurdering fra familiebillisten, gjerne med en vurdering på 3/3
Bruk godkjente bilbarnestoler, bakovervendt inntil 4-5 år og deretter forovervendt inntil 12 år.
Pass på at beltet er stramt og tett inntil kroppen, trekk beltet under eventuelt tykt yttertøy
Så hva viste årets store undersøkelse?
Jo, at flertallet av de 177 familiebilene de har undersøkt faktisk tar ganske så godt vare på de i baksetet. 121 biler oppnådde nemlig 3 poeng, som altså betegnes som god.
På toppen tronet altså Volvo S90 og V90 fra og med 2016-modell, denne ladbare store hybriden som akkurat har fått enda større elektrisk rekkevidde på hele 87 kilometer.
Men det er ikke bare rekkevidden som imponerer, for også det innvendige sikkerhetsutstyret som skal passe på passasjerene er på plass. Og det skulle kanskje bare mangle at sikkhetspioneren Volvo gikk til topps i en slik svensk test?
Volvo S90/V90 var den eneste som oppnådde 3*, og stjernen etter tallet viser at den også kommer med integrert forovervendt barnesete som standard.
120 andre biler ble også belønnet med 3 poeng, så selv om de ikke har et slikt barnesete er flesteparten av familiebilene på det svenske markedet ganske så trygge.
Men det var også en del biler som ikke klarte seg så godt.
28 biler manglet enten beltestrammer bak eller beltekraft-begrenser og ble avspist med 2 poeng, mens 27 biler endte i skammekroken med kun 1 poeng.
I denne kroken finner vi mange velkjente navn, blant andre Honda Jazz (2015-2020), Kia Sportage (2016-), Mazda 3 (2013-2019), Nissan Qashqai (2018-2020), Tesla Model S (2015-), Toyota Prius (2016-2020), Toyota Rav4 (2015-2018), Toyota Yaris (2015-2020) og Volkswagen Polo (2017-).
Som vi ser har flere av modellversjonene gått ut av produksjon, men skal du kjøpe en ny bruktbil til familiebruk er det kanskje greit å sjekke hvordan det står med sikkerhetsutstyret også for de mindre i baksetet.
Og det kan du gjøre ved å sjekke ut hele listen til Folksam.
Les også: