Christina Bu kan smile, for nå har vi passert 10.000 hurtigladere. (Fotos: Norsk elbilforening)

Vi har rundet 10.000 hurtigladere

Ny milepæl for landet med best utbygd infrastruktur for elbiler.


Norge har som kjent vist vei for elbilene, men det er ikke like enkelt å få resten av Europa med på denne overgangen. En utfordring er infrastrukturen. 

ACEA, denne organisasjonen som huser en masse bilprodusenter, har gang på gang pekt på utfordringen med hurtiglading. Senest denne uken meldte de at det trengs vanvittige 172 milliarder euro i investeringer bare inn mot 2030 for å møte lade-etterspørselen.

-->
Norge har ikke denne utfordringen, for her så myndighetene viktigheten med å bygge mange nok hurtigladere om man skal nå målet med et heleelektrisk nybilsalg. 

Det målet er allerede innfridd, så langt i år er godt over 9 av 10 nye biler helelektriske, og vi er også i mål med infrastrukturen. 

For nå har vi bikket den store milepælen på 10.000 hurtigladere, og tall fra NOBIL, en database som Elbilforeningen administrerer på oppdrag fra Enova, viser at det mer eksakt er 10.024 hurtigladere i Norge. 

– Det er både en symbolsk og reell seier at vi når disse to milepælene samtidig, sier Christina Bu, generalsekretær i Elbilforeningen. 

– Skal alle velge elbil, må det være like lett å lade i sør som i nord.

Utbyggingen av hurtigladere har gått fort, for det er bare 14 år siden den aller første slike ble åpnet i Rogaland. Siden 2011 har de spredd seg til alle landets krinker og kroker, men fortsatt er de, som befolkningen selv, litt ujevnt spredd.

 Innlandet er på topp med nærmere 1.500 hurtigladere, men Finnmark har færrest med rett i overkant av 100. 

– Det er fortsatt litt tynt med ladere helt nord i Norge, men samlet sett har utviklingen de siste årene vært formidabel, sier Bu. 

Det er ikke ofte myndighetene er foran ambisiøse mål, men slik er det faktisk med antall hurtigladere. Det målet ble satt i 2022 og lød på 9.000 hurtigladere i 2025, og dette er altså passert med drøyt tusen drøyt halvveis ut i året. 

Ifølge Elbilforeningen er over halvparten satt opp de tre siste årene, og de slår også fast at ladekø ikke lenger et stort problem. I tillegg har det kommet til langt flere ladeselskaper som konkurrerer om kundene. 

– Her viser vi hele verden at Norge fint kan løse ladeutfordringene uten at landet på noen måte har gått i svart, sier Bu.  

Hun sikter til debatten om at strømnettet i Norge ikke ville håndtere et nybilsalg kun bestående av elbiler, og de aller mest pessimistiske hevdet til og med at Norge ville gå i svart.  

Tilbake i 2011 var ikke hurtigladeren så veldig raske, for Lyse-laderen hadde kun en maks effekt på 50 kW. 14 år senere har Tesla på gang ladere som har 10 ganger denne effekten, og BYD har også vist fram megaladere – altså med en effekt som runder 1.000 kW. 

– De tradisjonelle 50 kilowatt-hurtigladerne, som strengt tatt ikke var særlig hurtige, begynner allerede å bli en sjeldenhet. Nærmere 90 prosent av alle hurtigladerne leverer nå 150 kilowatt eller mer, sier Bu.

Slik fordeler hurtigladerne seg rundt om i Norge:

Og slik fordeler de seg på ladeoperatørene:

Les også:

Hva tenker du

Les også