Det har vært skrevet mye om Teslas fall etter at Elon Musk ble en viktig del av Donald Trumps nye regjering, for Tesla-sjefen er i likhet med presidenten omstridt.
I februar falt Tesla-salget med 44 prosent i Europa, og markedsandelen gikk ned med 9,6 prosent, ifølge analytikerne hos Jato.
Dermed gikk Tesla mot strømmen, for det europeiske elbilsalget økte med 26 prosent til totalt 164.000 nye elbiler i februar.
Men som mange vet har Tesla-salget alltid gått i rykk og napp, og gjerne i sammenheng med kvartalsrapporteringen. Så er virkelig Tesla i fritt fall?
Nei, de er ikke det. Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) har nå sluppet registreringstallene for mars, og det var bare en sjef i forrige måned – Tesla.
Totalt ble det registrert 2.211 nye Tesla-biler med norske skilt, og det nest mest populære merket var Volkswagen med 1.543 biler. De to andre som skilte seg ut var Volvo med 1.290 registreringer og Toyota med 1.129.
Tesla dominerte med 16,6 prosent markedsandel, og over hos modellene var Tesla Model Y den soleklare eneren.

Fjorårets store favoritt i nybilmarkedet knallet til med hele 1.822 registreringer i mars, og nærmest kom Nissan Ariya som endte opp med 569 biler. Så Model Y ble registrert over tredobbelt så mange ganger som den nest mest populære.
Topp 6 nybiler i mars:
- Tesla Model Y: 1.822 registreringer
- Nissan Ariya: 569
- Volkswagen ID.7: 552
- Volkswagen ID.4: 551
- Toyota bZ4X: 525
- Volvo EX30: 424
Og slik ser det ut i kampen om å bli årets mest populære nybil etter årets tre første måneder:
- Model Y: 2.787
- bZ4X: 2.287
- ID.4: 1.893
- Ariya: 1.740
- ID.7: 1.431
- ID.3: 1.181
Så Model Y troner på topp på begge disse tabellene, men tallene er også markant dårligere enn på samme tid i fjor – et år som var ekstraordinært bra for det amerikanske merket.
Faktisk er ikke Tesla på topp i merkeskampen etter årets tre første måneder, noe OFV-tallene viser:
- Volkswagen: 4.765
- Tesla: 3.817
- Toyota: 3.231
- Volvo: 2.398
På samme tid i fjor hadde Tesla allerede slått knock-out på rivalene med 5.121 registrerte nybiler.
– Det er grunn til å snakke om en Tesla-effekt, sannsynligvis som følge av støy rundt mannen som er sterkest knyttet til bilmerket. De fleste nybilkjøperne lar seg i liten grad påvirke av forhold utenfor selve bilen de ønsker seg, men for noen har merkevarens verdier stor betydning, sier OFV-direktør Øyvind Solberg Thorsen, som ikke utelukker at støyen rundt Musk kan påvirke salget.
– Det kan være riktig, men vi vet også at Tesla har hatt svært mange biler av utgående modell stående lenge på kaia, og det har vært vanskeligere enn tidligere år å finne kjøpere til disse bilene. Vi må også ta med i betraktning av det har kommet en rekke nye merker og modeller som gir Tesla tøffere konkurranse fremover.
Totalt kom det til 13.304 nye personbiler i forrige måned, opp 36,5 prosent målt mot samme måned i fjor. OFV sier at registreringstallene nå peker i retning av det som tidligere har vært «normalår», altså i overkant av 140.000 nye personbiler for hele året.
– Rentekuttet mange håpet skulle komme i mars uteble. Et rentekutt hadde neppe endret selve bilvalget for folk flest, men snarere hvor mange nye personbiler som hadde blitt registrert og solgt, sier Solberg Thorsen, som mener kraftig prisvekst og et usikkert rentenivå gjør det mer utfordrende for mange å kjøpe ny bil nå enn for noen år siden.
– Også antall eierskifter, altså bruktmarkedet, ligger stabilt høyt og på nivå med 2022 og 2023. Det er et tegn på at mange trenger å bytte ut den bilen de har, men at det nok må et rentekutt eller to til før de prioriterer å legge penger i en helt ny bil.
Han ser også en endring i type bil som nå kjøpes.
– Fornuften rår, og de fleste velger nå litt mindre og rimeligere biler. Det ser ut til at folk i økende grad har fått øynene opp for hvor liten bil de egentlig kan klare seg med, sier Solberg Thorsen, som også peker på at elbilteknologien har gitt langt bedre plass innvendig i mange bilmodeller.
– Kombinasjonen av praktiske biler til lavere pris gjør valget lettere for mange.
Et tredje punkt som bidrar til å vri fokus er at mindre elbiler nå har lenger rekkevidde enn det som var vanlig for store elbiler bare for et par år siden.
Myndighetene, altså Arbeiderpartiet, har nok en gang justert avgiftene fra ladehybrider opp, og før disse slo inn 1. april var det et hopp i registreringene av slike. Totalt ble det registrert 1.207 nye ladehybrider i mars, mens elbilandelen landet på 84,1 prosent.
Ifølge Elbilforeningen får nye ladbare hybrider i snitt 45.000 kroner i økt avgift, mens andre forurensende biler får 14.500 kroner.
– Elbilforeningen tar medansvar for at mars ender opp med lav elbilandel. Vi har kjempet for at ladbare hybrider skal miste avgiftsrabatten. Denne avgiftsendringen har vært nødvendig for å sikre et nybilsalg uten forurensing, sier Unni Berge, leder for kommunikasjon og samfunnskontakt i Elbilforeningen.
– Mars har dermed blitt annerledes-måneden i 2025. Enkelte bilimportører har stresset med å importere ladbare hybrider rett før avgiftsøkningen trer i kraft. Forbrukerne i Norge har omfavnet elbilen, og fremover kommer vi til å se svært høye elbilandeler.
Solberg Thorsen hos OFV sier at dette viser hvordan avgiftsendringer bidrar til å styre og regulere nybilsalget.
– Myndighetene vil fjerne alt annet enn nullutslippsbiler, og har strammet avgifts-skruen ytterligere. I dette tilfellet kanskje unødvendig hardt, for en ladbar hybrid kan være en god mellomløsning for de som ikke kan eller tør gå over til elbil ennå. Og tross alt velger 9 av 10 norske nybilkjøpere en elbil, påpeker han.
Et annet argument for ladehybrider er at disse kan spille en rolle i beredskapen, noe
du kan lese om i denne saken.
Over hos varebilene kom det til 6.710 nye i 1. kvartal, noe som er opp 3,6 prosent målt mot samme periode i fjor. Elbilandelen hos varebilene er nå på 40 prosent, og det er kun en liten oppgang fra 38 prosent i januar-mars i 2024.
– Elektriske varebiler trenger incentiver og drahjelp fra myndighetene, og at det snakkes om at de skal få tilgang til kollektivfeltene, kan være et fornuftig grep som vil gi økt fart i salget, sier OFV-direktøren.
– Det trengs, for det er langt igjen til at vi når målet om at alle nye varebiler skal være nullutslippsbiler.
Les også: