Mitsubishi har en ny generasjon Outlander ladehybrid som har lang elektrisk rekkevidde. (Fotos: Mitsubishi)

Mener ikke-elbiler er viktig for beredskapen

Myndighetene insisterer på at nybilsalget skal være 100 prosent elektrisk, men er dette smart med tanke på beredskapen?


Myndighetene, her Arbeiderpartiet som nå regjerer alene, har ikke varslet nye dramatisk grep som skal «jage» de siste over til elbiler. De har nøyd seg med å si at målet fortsatt er at nybilsalget skal være helelektrisk i 2025. Ordet «krav» har altså ikke dukket opp – enn så lenge. 

Noen, som Elbilforeningen, har presset på for flere avgifter på ikke-elbiler og på den måten få de siste over, mens andre, som NAF, sier at nybilsalget nå som godt som er helelektrisk og at vi kan hake av dette målet. For de siste bilkjøperne utgjør uansett en så liten del av det ikke spiller noen stor rolle. 

-->
I februar var 9 av 10 nyregistrerte personbiler elbiler, og slik var det også i 2024.

Det er nå et stadig større fokus på beredskapen, for vi en nå i en tid hvor det er stadig mer uro. Folk er for eksempel oppfordret til å lage sitt eget lille beredskapslager på hjemmebane som blant annet inneholder vann og mat som kan langtidslagres.

Det er de som går langt lengre, og noen har til og med aggregat i tilfelle strømmen går. For som vi for eksempel har sett i Ukraina kan det å lamme strømverk være en effektiv krigføring.

Så er det virkelig smart å presse absolutt alle over på elbiler, som ja, trenger mye strøm. 

Vel, det har iallfall den norske Mitsubishi-importøren fundert på. 

– Jeg stusser på at myndighetene fortsetter å insitere på målet om 100 prosent elbiler i Norge, sier Christian Schmidt, administrerende direktør i Mitsubishi Motors Norge.

– I en krisesituasjon vil det være en ulempe at 10-års parken av biler er 100 prosent elektrisk. God beredskap er ikke «all-inn» på én teknologi. 10-års bilparken bør ha et innslag av annen kilde til fremdrift.

Politikerne har brukt lokale utslipp som et argument for å fremme elbiler, men virkeligheten er at dagens ladehybrider har så lang elektrisk rekkevidde at de fungerer som elbiler i hverdagen. Her får man altså en kombinasjon av eldrift og forbrenningsmotor. 

Mitsubishi har en ny slik gjennom neste generasjon Outlander PHEV, som har en oppgitt elektrisk rekkevidde på 85 kilometer. Utover dette kan den altså rulle videre akkurat som en bensinbil. 

Og Schmidt drar også fram noe annet viktig i en tid der man ikke helt vet hvilke bakdører som er bakt inn i produktene, en såkalt «kill switch» i bilene. En funksjon hvor bilprodusenten, eller hackere for den sak skyld, kan trykke på en knapp og deaktivere bilen. Det vil også være en effektiv krigføring. 

Mitsubishi bekrefter at det ikke finnes en slik funksjon i nye Outlander.

– I så måte er Outlander PHEV litt old school, sier Schmidt. 

– Når kunden først har kjøpt bilen er det kundens eie 100 prosent og vil fungere etter intensjonen uansett krisesituasjon. Med to kilder til fremdrift er kunden bedre forberedt enn de fleste andre. Og batteriet vil fungere som strømkilde til for eksempel mobiltelefoner.

For ja, mange av de nye elektriske bilene med store batteri kan også fungere som en stor batteribank som man kan hente strøm fra, noe som jo er smart for beredskapen. 

Les også:

Hva tenker du