Annonse
Hjem Nyheter Supersmart solskjerm skal redde liv

Supersmart solskjerm skal redde liv

Visste du at sola skaper nesten dobbelt så mange trafikkulykker som andre vær-relaterte situasjoner? Her er en løsning som fjerner den skumle solblindheten.

Alle som har kjørt bil en stund har opplevd av å bli blendet av sola, noe som potensialt kan være farlig.

Hvert år havner tusenvis av førere i ulykker nettopp fordi de får sola i øynene, og en tidligere amerikansk undersøkelse har vist at risikoen for å havne i uhell er 16 prosent høyere når det er skarpt solskinn.

Bilprodusentene har selvsagt tenkt på dette, og løsningen er solskjermen som det er mulig å vippe ned og som dermed skjermer for solskinnet.

Den løsningen er faktisk 95 år gammel nå.

Saken fortsetter under Annonsen

Solskjermen hjelper selvsagt, men det er ikke en optimal løsning.

Den blokkere nemlig også for store deler av utsynet, noe som er uheldig. For det er viktig å få oversikten over det totale trafikkbilde, det skjønner de fleste.

Men det er nye tider i bilbransjen, også på solskjermsiden.

Tyske Bosch er en av de fremste selskapene når det kommer til ny bilteknologi, og de tar for eksempel stadig nye steg når det kommer til selvkjørende teknologi.

De har blant annet akkurat kommet med en ny pakke bestående av lidar, radar og kamera, de tre viktigste ingrediensene for at selvkjørende biler skal oppdage hindringer. Denne pakken skal hjelpe produsentene til å utvikle selvkjørende biler helt på nivå 5, altså helautomatiske kjøretøy.

Bosch forsker også på andre sikkerhetsmessige ting, og har fundert over dette med sola.

Og har kommet med en meget smart løsning.

‒ Noen av de enkleste oppfinnelsene gir den største effekten, og Virtual Visor endrer måten førerne ser veien, sier Steffen Berns hos Bosch.

Tyskerne har altså laget en virtuell skjerm, et gjennomsiktig LCD-panel kombinert med et kamera og kunstig intelligens (AI) som følger med på ansiktet.

Slik ser det ut:

Dette er faktisk så smart at den hanket inn en pris under den pågående teknologimessen CES i Las Vegas, i kategorien for den beste oppfinnelse for sikkerhet og underholdning inne i bilen.

Gjennom kamera følger altså AI med på ansiktet til føreren, og oppdager umiddelbart om føreren får solskinn direkte på øynene.

Om det skjer mørklegger Virtual Visor området rundt øynene, mens resten av skjermen forblir gjennomsiktig slik at utsynet ikke blir mye dårligere.

‒ Vi oppdaget tidlig i utviklingen at brukere justerer sine tradisjonelle solskjermer for alltid å kaste en skygge på egne øyne, forklarer Jason Zink, medskaper av Virtual Visor.

‒ Denne erkjennelsen var viktig for å hjelpe til med å forenkle produktkonseptet, og gi design til teknologien.

Rent teknisk består skjermen av flytende krystallteknologi, og dette gjør det mulig å blokkere deler av skjermen.

Og resultatet blir altså dette:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,127FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker