Annonse
HjemElbilerStor variasjon hvor klimavennlig ladehybridene er

Stor variasjon hvor klimavennlig ladehybridene er

Green NCAP har kjørt 25 biler gjennom testlaboratoriet, og blant disse tre ladbare hybrider. Og de endte opp med svært forskjellige resultat.

Krasjtestorganisasjonen Euro NCAP har fått en grønn søster, og Green NCAP håper at de etter hvert skal sette listen for hvor miljøvennlige bilene er slik Euro NCAP har gjort det med bil-sikkerhet.

Og det skal ikke stå på innsatsen.

For nå har de kjørt ikke færre enn 25 bilmodeller gjennom en drøss med tester delt inn i tre hovedkategorier, ren luft, energieffektiv og klimagasser. Målet er altså å finne ut hvor miljøvennlig bilene faktisk er, hvor det er mulig å få 5 stjerner som aller best.

Saken fortsetter under Annonsen

Den første runden i 2021 besto av en rekke ganske så forskjellige typer biler, fra rene diesel- og bensinbiler til hybrider, elbiler og hydrogenbiler.

Ikke overraskende scoret de to med lokalt nullutslipp aller best, og både elbilen Volkswagen ID.3 og hydrogenbilen Hyundai Nexo fikk en perfekt score med 5 stjerner. De slår dermed følge med elbilene Hyundai Kona og Renault Zoe, som begge fikk 5 stjerner da de ble testet i fjor.

Det mest interessante er hvordan ladehybridene faktisk gjorde det, for Green NCAP hadde samlet sammen tre slike ‒ Kia Niro, Mitsubishi Outlander og Toyota Prius. Og spesielt to gjorde det ganske bra i forhold til de rene bensin- og dieselbilene, men testen avdekte også ganske så store forskjeller mellom ladehybridene.

Best var Toyota Prius med en score på 4 stjerner, så de som mener at hybrider er totalt bortkastet bør merke seg dette. Kun elbiler og hydrogenbiler er altså mer snille mot det lokale miljøet enn det den ladbare versjonen av verdens første serieproduserte hybrid er.

Kia Niro Plug-In Hybrid er ikke så veldig mye dårligere, og oppnådde 3,5 stjerner i testen, mens den langt større Outlander Plug-In Hybrid sviktet ganske så mye og endte på beskjedne 2 stjerner.

‒ Disse PHEV-resultatene viser hvorfor det er så viktig med uavhengige tester, sier styreleder i Euro NCAP, Niels Jacobsen.

‒ Forbrukerne tenker at når de kjøper bil merket «PHEV» og holder den ladet hele tiden, vil de gjøre sitt for miljøet. Men disse resultatene viser at dette ikke nødvendigvis er tilfelle.

‒ Outlander viser at det er lite sannsynlig at et stort, tungt kjøretøy med begrenset rekkevidde gir noen fordeler over en konvensjonell bil. På den annen side har Toyota, med sin lange erfaring med hybridteknologi, gjort en fantastisk jobb, og Prius, om riktig brukt, kan tilby ren, effektiv transport, mener Jacobsen.

Den nye testrunden viser også at rene hybrider kan være svært så miljøvennlig.

Prius var altså den første masseproduserte hybriden da den kom på 1990-tallet, og siden har Toyota satset hardt på hybridteknologi.

Resultatet ser man i den nye Yaris Hybrid utstyrt med en 1.5-liters motor. Denne var nemlig like miljøvennlig som Niro PHEV, og fikk altså 3,5 stjerner.

Dieselbilene blir ofte utpekt som de største miljøkjeltringene, men Green NCAP viser at det ikke alltid er tilfelle. Skoda Octavia 2.0 TDI er utstyrt med ny dieselteknologi, og ingen bensinbiler har klart å score høyere enn det denne dieselbilen gjorde ‒ 3,5 stjerner. Totalt er det testet 49 biler i fjor og i år.

En som kopierte dette resultatet var bensineren Volkswagen Golf 1.5 TSI, som var den siste av bilene i den nye testbolken som klarte å score mer enn 3 stjerner.

De to bilene nederst på stjernelista denne gang var bensinutgaven av Hyundai Tucson og Land Rover Discovery Sport med 2-liters diesel, og de to oppnådde kun 1,5 stjerne.

Her er resultatene med lenke til de fulle testresultatene hos Green NCAP:

Bilmodell: Stjerner:
VW ID.35 stjerner
Hyundai NEXO5 stjerner
Toyota Prius4 stjerner
Kia Niro3,5 stjerner
Škoda Octavia3,5 stjerner
Toyota Yaris3,5 stjerner
VW Golf3,5 stjerner
Audi A33 stjerner
Citroën C33 stjerner
SEAT Leon3 stjerner
Škoda Fabia3 stjerner
BMW 1 Series2,5 stjerner
Dacia Sandero2,5 stjerner
FIAT Panda2,5 stjerner
Ford Kuga2,5 stjerner
Honda Civic2,5 stjerner
Mazda CX-302,5 stjerner
Mercedes-Benz A-Class2,5 stjerner
MINI Cooper2,5 stjerner
Opel/Vauxhall Corsa2,5 stjerner
BMW X12 stjerner
Mitsubishi Outlander2 stjerner
Volvo XC602 stjerner
Hyundai Tucson1,5 stjerne
Land Rover Discovery Sport1,5 stjerne

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse