Roger Ytre-Hauge i Frende er bekymret over antall biltyveri og bilinnbrudd. (Foto: Frende Forsikring)

Stor økning i antall biltyveri, og cyberangrepene øker

I snitt ble det stjålet en norsk bil hver fjerde time ‒ hver eneste dag ‒ i 2022. Og det er potensielt enda mer trøbbel for bilistene.


Nye tider, nye trusler. For elbiler gir ikke bare utslippsfrie biler, men baner også vei for en ny type bilkjeltringer ‒ de cyberkriminelle. Og ikke tro at det kun er skremselspropaganda.

Rapporten Global Automotive Cybersecurity Report har nemlig avdekt at cyberangrep mot elbiler har økt dramatisk, og hold deg fast, med vanvittige 380 prosent.

Disse er ikke bare på jakt etter å komme seg inn i bilen, men enda mer alvorlig, det kan gå utover både sikkerheten til de i bilen og sensitive bildata som mange er på jakt etter.

Ifølge sikkerhetsselskapet Check Point Norge utvikler nettkriminelle kontinuerlig nye angrepsmetoder, og derfor mener de det er avgjørende at bransjen gjør nødvendige tiltak for å forebygge trusler.

‒ Framtiden for tilkoblede og elektriske kjøretøy er spennende, men den byr også på betydelige sikkerhetsutfordringer, påpeker Pål Aaserudseter, sikkerhetsekspert i Check Point Norge.

‒ Disse må adresseres, og sikker distribusjon er avgjørende for å høste de fulle fordelene av denne nye teknologien.

Ifølge Check Point har svindlere som mål å forstyrre kjøretøyets funksjoner, sabotere ladestasjoner og å stjele sensitiv informasjon.

‒ Jeg tror vi vil få se flere sikkerhetsløsninger til biler på sikt, eventuelt at produsentene bygger inn sikkerhet i sine systemer, sier Aaserudseter.

‒ Nå er det fokus på funksjonalitet og ikke sikkerhet, noe som gir nettkriminelle mulighetene de har.

Men bileiere har mer å bekymre seg over. Nemlig både fysiske innbrudd og kanskje det aller verste, biltyveri. For det skjer ofte ‒ til og med i lille Norge.

Også her er trenden bekymringsfull, for i fjor økte antall biltyveri med formidable 31 prosent.

‒ Det betyr at mellom seks og sju biler forsvant hver eneste dag, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

For forsikringsselskapene og til slutt bileierne, for det er de som må ta regningen, er tallene fra Finans Norge deprimerende lesing. De viser nemlig at forsikringsselskapene betalte ut mer enn 122 millioner kroner for stjålne biler i fjor, noe som er hele 78 prosent høyere enn utbetalingene i 2021.

Totalt ble det innrapportert 2.377 stjålne biler i fjor, og dette kommer på toppen av 5.261 innbrudd i biler. Her forsvant verdier for 125,3 millioner kroner, ifølge Finans Norge.

Det betyr at verdien av biltyveri og bilinnbrudd var på totalt 248,1 millioner kroner i fjor. En kvart milliard, altså.

‒ Det er høye tall både for tyverier og bilinnbrudd, og både frustrerende og fortvilende for de mange som opplever det, sier Roger Ytre-Hauge.

‒ Nå ser vi fortsatt pandemien i bakspeilet når vi sammenligner med de siste par årene, så en del av variasjonen år for år skyldes nok det. Men at 7.638 biler stjeles eller har innbrudd i løpet av et år er altfor mange.

Roger Ytre-Hauge i Frende er bekymret over antall biltyveri og bilinnbrudd. (Foto: Frende Forsikring)

Så hva skal du gjøre om bilen blir stjålet?

‒ Hvis noen tar bilen din må du anmelde det til politiet og kontakte forsikringsselskapet ditt. Meld det så snart du oppdager det, sier Ytre-Hauge.

Videre forklarer Frende at etter du har meldt tyveriet til forsikringsselskapet må det gå 30 dager uten at den blir funnet før du får utbetaling.

‒ Hvis du har leiebilsdekning får du den inntil pengene betales ut. Uten dekningen blir du uten bil en god stund, sier Ytre-Hauge.

Så hva kan du gjøre for å sikre bilen?

‒ Først og fremst er det lurt å ha alarm på bilen sin. Hvis du i tillegg har en bil med startsperre, blir den svært vanskelig å stjele uten originalnøkkelen. Derfor må du passe på at du alltid vet hvor nøkkelen er, sier Roger Ytre-Hauge.

Et tredje tips er å ha bil med GPS.

‒ Det gjør den ikke vanskeligere å stjele, men lettere å finne igjen. I dag får du kjøpt enkle og rimelige sporingsbrikker som er en enkel måte å kunne spore bilen din på, sier fagsjefen.

‒ Du kan også installere rattlås. Det er ganske uvanlig, men antakelig avskrekkende fordi det er veldig synlig fra utsiden.

Det beste tipset for å unngå innbrudd i bilen er å tenke på hva som er synlig i den. Her har fagsjefen i Frende tre gode tips:

  1. Ikke la verdisaker ligge synlig. Det gjelder for eksempel vesker, fristende poser, nettbrett eller annet som kan lokke en forbipasserende. Husk også at en helt tom veske kan invitere til innbrudd i bilen.
  2. Sjekk at dørene er låst – hver gang. Ikke gjør ting på rutinen, ta i døren før du forlater bilen. 
  3. Parker på et trygt sted. Det kan for eksempel være steder der folk går forbi, parkeringshus eller gater med lys. Hvis du har garasje med dør, bruk den.

(Kilde: Frende Forsikring)

Les også:

Les mer om:

Nyheter