Aptera har målt forbruket, og det er imponerende lavt.
(Fotos: Aptera)
Solcellebilen knuser elbilene på et viktig område
Ny milepæl for gjengen hos Aptera. De har nå, litt sånn på sparket, gjennomført første ekte landeveistest. Og resultatene sjokkerte – i positiv forstand.
Aptera har på gang en SEV, en Solar Electric Vehicle. Dette er i prinsippet en elbil, men skiller seg ut ved at den kan lade ekstra rekkevidde mens den kjører – så lenge det er sollys.
Så ja, den høster solenergi og trenger i teorien aldri en ladekabel om sola er på plass.
-->
Det har vært flere forsøk på å lage SEV-biler, men å lage en ny biltype er selvsagt ikke enkelt. Så de fleste har dratt inn årene og slikket sårene, men ikke Aptera. De har gått fra milepæl til milepæl, og har nå tatt et ganske så stort skritt med en prototype som fortsatt er et stykke unna den utgaven som faktisk skal inn i produksjon.
Det betyr at bilen har flere ulemper målt mot sluttproduktet, og to ganske så viktige. Testbilen er tyngre og mindre aerodynamisk, begge spiller en stor rolle for effektiviteten og dermed rekkevidden.
Aptera har altså hatt solvind i seilene det siste året, og det er nok grunnen til at de tok en landeveistest litt på sparket. For testbilen er altså langt ifra optimal, og som kjent biter folk seg selvsagt merke i resultatene – selv om dette er en tidlig utgave.
Men administrerende direktør Steve Fambro klarte ikke å holde seg når de luftet bilen i Arizona, selv med forhold som var langt unna ideelle. Som du skal få se av videoen var det faktisk snø i veikanten, så nesten en norsk vintertest. Vel, bare nesten, for California er selvsagt ikke Norge.
Men som elbilistene vet faller rekkevidden sammen med kvikksølvet, så en test i vinterhalvåret selv der vil gi kortere rekkevidde.
Aptera fant like godt veien til det som er verdens mest kjente veistrekning, selveste Route 66, og ga gass.
Fambro kjørte over fjell, gjennom ørken og tilbake til California, og kjørte til og med forbi gedigne 18-hjulinger og møtte den fryktede ørkenvinden. Og alt dette uten å måtte ta ladepause. Faktisk rullet den lille bilen over 300 miles, opp mot 500 kilometer, så det er solid.
Og nei, sola skinner ikke alltid selv i California, så her var det også til dels overskyet vær – lite optimalt for en bil full av solceller.
Likevel fylte sola på med over 32 kilometer med fersk rekkevidde, så dette er en elbil som faktisk lader mens den kjører.
Og den tømmer også strømmen på mobiltelefoner, for dette er virkelig en oppsiktsvekkende bil.
– Nesten alle vi passerte hadde telefonene sine ute og filmet oss, ler Frambro.
– Det er tydelig at Apteras design stopper trafikken – uten selv å måtte stoppe for lading.
Dette er altså den første testturen støttet opp av solenergi, og det store spørsmålet er selvsagt hvor effektiv bilen var. Her må vi altså huske at bilen er tyngre og mindre aerodynamisk enn den som er planlagt serieprodusert.
Vel, Aptera sier at resultatet ble 122 Wh/mile, noe som ikke sier oss så veldig mye. Så her trenger vi hjelp fra tallene til elbiler som vi kjenner.
Aptera sier at den populære Tesla Model Y nærmer seg 300 Wh, og Tesla Model 3 ligger på rundt 250 Wh. Dette er altså forbruk, så mindre er bedre.
Den mest effektive de lister opp er Lucid Air, og den bruker opp mot det dobbelte enn hva testbilen til Aptera gjorde.
Faktisk sier SEV-merket at testbilen til og med var mer effektiv enn en legendarisk Volkswagen-modell. Tyskerne bygde XL1, en dieselhybrid, for å komme ned på 0,1 liter på mila i forbruk, og karbonbilen kostet over 1 million kroner da den sto ferdig i 2014.
Så selv om Apetra-testen ikke skulle måle rekkevidden så ble altså sjefen så ivrig at det faktisk ble nettopp det – og her er høydepunktene:
122 Wh/mile forbruk – dobbelt så effektiv som den mest effektive elbilen på markedet i dag
2,4 kWh solenergi lagt til i løpet av turen – tilsvarende 20 miles (32 km) selv på en delvis overskyet dag
Solenergi høstet i bevegelse, den første passasjerbilen som genererer kraft mens den kjører
Utført med et testkjøretøy som er tyngre enn produksjonsbilen, noe som betyr at den endelige produksjonseffektiviteten forventes å bli enda bedre
Endelig effektivitets- og rekkeviddevalidering vil finne sted i løpet av de kommende månedene med nærmere produksjonsklare «Gemini» på lukket bane og som skal tredjepartsverifiseres, så det blir spennende å se hva denne ender på.
Her kan du bli med på nok en milepæl til Aptera, nemlig en ekte landeveistest:
Les også: