Skadene skjøt i været under fjorårets første snøfall, så ikke bli en del av bulkestatistikken i år. (Fotos: Fremtind)

Snøfall ga bulke-bonanza ‒ ikke bli tatt på senga

Da årets første snø dukket opp i fjor ga det et fryktelig utslag på bulkestatistikken, så kjør pent og ikke bli en del av denne i år.


Vi har allerede fått en forsmak på hva det første snøfallet kan føre til, for tidligere i uka dukket den første runden opp flere steder. Det ga umiddelbart utslag på skadestatistikken. 

Bare i løpet av drøyt 12 timer registrerte blant andre Gjensidige flere hundre skademeldinger, og enkelte steder lå bilene nærmest strødd rundt omkring. 

-->
Og bare så det er klart ‒ de som kjører med sommerdekk og havner i ulykka grunnet feil skodd biler må regne med en avkortning i utbetalingen fra forsikringsselskapene. Det kan altså koste dyrt å være dårlig forberedt. 

Det er mange, noe tall fra et annet forsikringsselskap viser. Fremtind har nemlig sjekket fjorårets tall rundt det første snøfallet, og de er nedslående. 

Da vinteren åpenbart kom overraskende på besøk 30. oktober i fjor ble det meldt inn over 850 skader til Fremtind, og det er dobbelt så mange som vanlig. Men ikke uvanlig.

– Dette ser vi hvert eneste år, sier Therese Hofstad-Nielsen, som er skadeforebygger i Fremtind. 

‒ Når første snøfall kommer, registrerer vi alltid mange bilskader som kunne vært unngått.

Under fjorårets første snøfall registrerte Fremtind skader grunnet både utforkjøringer og sammenstøt, og mange trengte redningshjelp. 

‒ Husk at det er ditt ansvar som bilist å ha tilstrekkelig veigrep i forhold til føre. I flere av bilskadene vi registrerer, ser vi at sjåføren har hatt mulighet til å forberede seg bedre for å forebygge skader, advarer skadeforebyggeren.  

I tillegg til mulig avkortning risikerer førere som tar sjansen på sommerdekk en reaksjon fra politiet, og til og med anmeldelse. Og skal vil tro ferske tall er det mange som risikerer dette. 

For i en landsdekkende undersøkelse utført av Respons Analyse for Fremtind svarer 15 prosent at de har utsatt skiftet til vinterdekk de siste fem årene. Resultatet for disse har vært at bilen enten må stå parkert eller at de har tatt sjansen med sommerdekk på vinterføre.

Fremtind sier at dette tilsvarer over 550.000 nordmenn, og blant aldersgruppen mellom 18 og 34 år er det 22 prosent som svarer dette. Det er svært høye tall.   

Kanskje litt overraskende er det faktisk flest bilister i Nord-Norge som oppgir dette, 25 prosent. Det er færrest på Vestlandet, med 8 prosent.  

– Hvis vi bruker sommerdekk på vinterføre, blir bremselengden dobbelt så lang. Så skift dekk i tide – eller la bilen stå, oppfordrer Hofstad-Nielsen.   

Skadeforebyggerens sjekkliste for vinterdekk  

Her er hva du bør tenke på:  

  • Sjekk alder og kvalitet på dekkene dine  
  • Etter tre år, sjekk mønsterdybden  
  • Etter fem år, vurder nye dekk  
  • Bruk fagfolk hvis du er usikker på dekkskift  
  • Pass på å overholde fristen for å bytte til vinterdekk  
Flere funn fra undersøkelsen:  

  • 43 prosent nordmenn oppgir at de skifter dekk selv. Det tilsvarer 1,8 millioner nordmenn.   
  • 26 prosent har dekkene sine oppbevart på et dekkhotell og bruker deres skiftetjeneste, mens 14 prosent bestiller tid for dekkskifte hos et verksted eller en bilforhandler.  
  • Ser man på geografisk fordeling, skiller Oslo og Akershus seg ut ved at bare 28 prosent av innbyggerne i dette området skifter dekkene selv. Innlandet (59 prosent) og Troms og Finnmark (65 prosent) har den høyeste andelen som skifter dekkene selv.  
Les også:

Hva tenker du