Annonse
HjemNyheterSjekk ut fem legendariske modeller

Sjekk ut fem legendariske modeller

Volkswagen skal vise fram fem spesielle biler under et bilshow i Tyskland, men du trenger ikke å reise dit for å se dem. Sjekk dem ut her.

Du leser ikke historieboka til Volkswagen på en time, for den må være på ganske så mange sider.

De fleste vet at den inneholder biler som Bobla, Polo og Golf, men det finnes også noen biler som har et skikkelig historisk sus som du kanskje ikke er helt klar over.

Noen slike drar Volkswagen med seg til en klassisk bilutstilling i Schloss Dyck, en usedvanlig flott borg lokalisert i Aldenhoven vest i Tyskland.

Dit finner mange tusen biler veien, og det er nesten ikke måte på hva slags klassikere det er mulig å spotte under helgens arrangement.

Saken fortsetter under Annonsen

Den eldste bilen vi klarte å finne som er påmeldt til en av konkurransene er en De Dion-Bouton (tidligere fransk produsent) fra 1900 ‒ altså 119 år gammel!

Så gamle er ikke Volkswagen, som kom med sin første bil rett før 2. verdenskrig brøt ut.

Men de har altså noen svært så spesielle, og vil vise fram biler fra mange tiår ‒ inkludert en ganske så ny rekordbryter.

La oss starte med den kanskje største rekordbryteren det tyske merket har hatt ‒ den mektige Volkswagen W12.

Denne 600 hestekrefters sterke sportsbilen brøt hele 10 internasjonale rekorder på den italienske høyhastighetsbanen ved Nardò i 2001, og forbedret de like godt året etter.

Prototypen satte blant annet en ny 24-timersrekord i 2002, og da noterte den seg for en snitthastighet på sjuke 322,89 km/t. Kanskje ikke overraskende står den fortsatt den dag i dag.

En annen verdensmester som de fleste kjenner til dukker også opp på plenen foran borgen, nemlig Bobla.

I 1972, nærmer bestemt 17. februar, ble Bobla verdens mest produserte bil. Det måtte selvsagt feires, og Volkswagen snekret sammen en versjon kalt 1302 S «World Champion» det samme året som er avbildet over.

Den bilen finner også veien til bilutstillingen.

Bobla hadde sin storhetstid tidlig på 1960-tallet, og da spesielt i USA og solfylte California. Der krydde det av hjemmesnekrete versjoner av Boblaen rundt de mange strendene, og buggy-trenden nådde raskt Europa også.

Det resulterte blant annet i denne:

Hvem snur seg ikke etter en slik havgrønn versjon av det som startet som en Boble, og bak Apal Buggy sto det noen belgiske spesialister. Modellen er basert på en forkortet Boble-plattform fra 1972, og finner altså veien til den tyske bilutstillingen.

I år er det 50 år siden vi befant oss i 1969, og det året markerer også den første midtstilte serieproduserte sportsbilen fra Volkswagen ‒ og Porsche. Jepp, en VW-Porsche-baby!

Nemlig denne:

Volkswagen feirer jubileet med å ta med seg en VW-Porsche 914/4 til Schloss Dyck, en toseter med luftavkjølt motor fra enten Volkswagen eller Porsche.

Som vi ser på bildet hadde den Targa-topp, og denne noe snåle modellen var faktisk mulig å få kjøpt helt til 1976.

En bil du imidlertid drar kjensel på er Bobla, og Volkswagen nøyer seg ikke bare med den som ble «verdensmester».

For selvsagt har slike biler også deltatt i et av verdens mest legendariske løp, Mille Miglia, og Volkswagen har laget en kopi av en av de mer kjente.

Denne:

Løpet ble arrangert fra 1927 til 1957, men da 12 mennesker omkom i den siste utgaven satte den italienske arrangøren fornuftig nok sluttstrek for galskapen (ifølge Wikipedia døde 56 mennesker totalt).

Men «Mille» har for lengst gjort comeback, og nå må bilene som skal delta være en modell som faktisk var påmeldt til et av de originale løpene, og dermed ikke være yngre enn 1957-modeller.

Volkswagen Classic løste dette med å lage eksakt kopi av en «Ovali» Boble 1956-modell, og den endte opp så originalt at arrangørene godtok den både i 2011 og 2012.

Denne har en bakmontert Porsche-motor på 75 hestekrefter, så både førere og publikum bør være ganske trygge når denne kommer langs løypa.

Men det er ikke bare W12 som kan skryte av fartsrekorder hos Volkswagen, for de har også en ganske så ny bil som knuser slike.

Ja, vi snakker selvsagt om den el(le)ville ID.R.

I fjor fant den veien til verdens mest berømte bakkeløp, Pikes Peak i Colorado, og der satte den like godt en solid ny rekord.

I år har den også satt ny rekord for elbiler rundt Nürburgring Nordschleife, og slettet en 20 år gammel formel 1-rekord under det britiske bakkeløpet Goodwood.

ID.R kan selvsagt ikke kalles en klassiker, men skal gi publikum et lite glimt av framtiden også.

Og skulle de besøkende på bilutstillingen ønske å slappe litt av mellom slagene, kan de jo stoppe innom isbilen til Volkswagen.

Ja, det er selvsagt klassiker av «Bulli» ‒ det skulle neste bare mangle.

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,180FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse