HjemNyheterSjekk ut disse ekstraordinære Ferrari-modellene

Sjekk ut disse ekstraordinære Ferrari-modellene

Tidligere Fiat-sjef, industrigigant og en av historiens første influenser, Gianni Agnelli, var også en ihuga Ferrari-entusiast, og nå kan du sjekke hans fantastiske biler ‒ helt gratis og fra din egen stue.

Den italienske Agnelli-familien var en av grunnleggeren av Fiat, Italias aller største bilprodusent, og var på en måte Italias svar på Kennedy-klanen. Som mange vet styrer de også fotballklubben Juventus i dag.

- Annonse -

Den mest kjente i familien er Gianni Agnelli, som tok over som Fiat-president i 1966. Dette var litt av en type, og som en ekte italiener var det en ting som betydde mer enn noe annet ‒ stil.

Gianni Agnelli ble raskt et moteikon, og han var så opptatt av hva han kledde på seg at da magasinet Esquire kåret de fem best kledde mennene i historien var han på listen.

En annen som var opptatt av stil var Enzo Ferrari, grunnleggeren av det røde sportsbilmerket. De to fant hverandre raskt på 1940-tallet, noe som resulterte i en rekke spesielle Ferrari-utgaver laget spesielt for Agnelli.

For fordelen med å være født inn i steinrik familie som eide Fiat var at Agnelli også kunne få laget de bilene han ville, inkludert de med Ferrari-merket. Agnelli og Fiat kjøpte seg for øvrig inn i den steilende hesten i 1969, noe som ble et viktige vendepunkt for Ferrari.

- Annonse -

I skrivende stund (12. mars) er det eksakt 100 år siden Gianni Agnelli ble født, og det skal Ferrari markere ‒ faktisk over hele kloden.

De har nemlig satt sammen en egen utstilling på Ferrari-museet i Maranello kalt «Gianni Agnelli and Ferrari. The Elegance of the Legend», og siden det fortsatt er tunge koronatiltak kjører de likegodt to daglige digitale omvisninger. Og ja, det er helt gratis.

Så fra nå og til 1. april er det altså mulig å melde seg på en digital rundtur, og denne muligheten bør både bilinteresserte og spesielt Ferrari-fans benytte seg av. For maken til en Ferrari-samling finnes det enkelt og greit ikke. Ja, du skal få se bilder, og først et lite samlefoto.

Gianni Agnelli var en Ferrari-entusiast fra ung av, og Enzo Ferrari skjønte raskt hvilken rolle denne vennen kunne spille. Så sammen kom de opp med en rekke nydelige Ferrari-utgaver, og så innflytelsesrik var Agnelli at et lite utbrudd på en bilutstilling faktisk ga navn til en helt ny type sportsbiler.

- Annonse -

Under en bilutstilling i Torino i 1948 stilte Ferrari ut en toppløs og elegant Ferrari 166 MM. Og når vi skriver toppløs, mener vi virkelig det. Det var som om Ferrari hadde hentet fram vinkelsliperen og kappet av hele den øvre delen av bilen, inkludert front- og bakruten.

En hær av journalister fotfulgte Agnelli under bilutstillingen, og fikk med beskrivelsen da han fikk øye på den spesielle bilen. Han mente den så ut som en liten båt, og det heter rett og slett «barchetta» på italiensk. Siden har alle slike biler blitt kalt nettopp det.

En grønn og blå 166 MM ble også den første spesialversjonen Ferrari lagde til Avvocato (advokaten), som Agnelli ble kjent som.

Den neste bilen skreddersydd personligheten til denne spesielle klienten, var 1952 Ferrari 212 Inter, som fikk sofistikerte detaljer og stylingstegn som satte en helt ny trend. En to-tonet blåfarge ble kombinert med et hvitt tak, mens to imponerende frontlykter ble laget slik at det var mulig å dundre av gårde i sjuke hastigheter også på natten.

Videre kan utstillingen skilte med den imponerende og tidløse America 375, en kupé bygget av Ferrari i 1955 sammen med Battista «Pinin» Farina. Avvocato falt umiddelbart for denne, og fikk tilpasset bilen med unikt sofistikert interiørbekledning som inkluderte en vakker klokke i sentrum.

Forholdet mellom Agnelli og Ferrari fødte et nytt et mesterverk i 1959, da i form av Ferrari 400 Superamerica. Pininfarina var også involvert i denne, og denne brøytet vei for et helt nytt kapittel for Ferraris grand touring-styling.

På plass på den unike utstillingen er også en 1966-modell 365 P Speciale, med linjer skulpturert av racingverdenen. Pininfarina tolket bilen briljant i to 3-seters prototyper med et sentralt førersete. Versjonen bestilt av Gianni Agnelli har et unikt og elegant sølvfarget skinn med en svart stripe langs beltelinjen.

I 1984 avduket Ferrari den legendariske Testarossa, men det var ikke planlagt en toppløs versjon av denne. To år senere bestilte Avvocato imidlertid en spider-versjon av den berømte modellen fra Pininfarina, med noen svært sofistikerte detaljer. For eksempel et nydesignet motordeksel og de karakteristiske fargene: magnolia hvit for den myke toppen, et Nürburgring-grå karosseri og en marineblå kabin.

Et annet banebrytende ikon som Agnelli måtte ha i sin samling, var Ferrari F40. Han bestilte en spesiell versjon i 1989 med uvanlig sort stoffbelegg og en spesiell elektronisk clutch.

I 2000 tok Agnelli nok en gang kontakt med Pininfarina for å få laget en ekstrem og unik barchetta, denne gangen med 360 Spider som det stilistiske utgangspunktet. Kledd i en sølvgrå farge kombinert med elegant blå, var denne bilen en bryllupsgave til Luca di Montezemolo ‒ den gang Ferraris styreleder.

Utstillingen avrundes med formel 1-bilen fra 2003, som viser den ekstraordinære reisen både når det kommer til teknologi og motorsport. Denne ble avduket av Scuderia 7. februar 2003, og hyllet Gianni Agnelli som hadde gått bort 24. januar. Med denne gesten ville Ferrari-samfunnet minne en uforglemmelig partner, klient og en raffinert, diskret og sentral følgesvenn i over 50 år.

En som gjerne vil at du blir med på utstillingen er John Elkann, Ferrari-styreleder og barnebarn av Gianni Agnelli.

‒ Utstillingen forteller om et ekstraordinært møte. Den kombinerer på den ene siden spenningen som de vakreste bilene i verden vekker hos folk som elsker å kjøre, og på den andre siden den enorme respekten og lidenskapen min bestefar hadde for Maranello-biler. En lidenskap som førte til at han gjorde hver Ferrari han eide spesiell, og som vi gjerne deler med alle entusiastene.

Nestleder Piero Ferrari minnes den den gjensidige respekten og respekten de to store entreprenørene delte:

‒ Min far var imponert over Avvocatos makt, skarpsindighet og forretningsteft. De forstod hverandre intuitivt, og det forholdet ble konsolidert gjennom årene. Dette kulminerte i avtalen i 1969 som skapte et av de sterkeste partnerskap i bilverdenen. Jeg var sammen med faren min på den historiske dagen, og hadde gleden av å møte Agnelli. Fra da av, med Fiat ved sin side, følte vi at selskapet vårt hadde en garanti for kontinuitet og utvikling.

Ok, da er det på tide å se noen bilder av bilene på utstillingen.

Det skal altså arrangeres to virtuelle og direktesendte omvisninger hver dag fram til 1. april som er på rundt 30 minutter, og du kan melde deg på via museets nettside her.

Her er noe av det du eventuelt får se:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...
Dette er den nye generasjonen av Range Rover Sport. (Fotos: JLR)

Her er en ny Ranger Rover Sport

Det har gått ni år siden Ranger Rover kunne vise fram dagens Sport-utgave, men nå er det endelig duket...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her