- Annonse -
HjemElbilerSjekk denne sjuke Audi’en!

Sjekk denne sjuke Audi’en!

Audi fyrer av en skikkelig framtids-rakett, og viser oss en svært så spesiell og elektriske firehjulstrekker.

Om du følger godt med og i tillegg klarer å huske lengre enn til frokosten, så vet at du Audi nå og da viser fram noen skikkelige framtidskonsepter kalt AI.

- Annonse -

Disse visjonene har så langt resultert i AI:Con, AI:Me, AI:Race, tre litt snåle og usedvanlig imponerende kjøretøy med teknologi som hører hjemme på 2020-tallet.

Det hinter forkortelsen AI på, noe som står for artificial intelligence. På godt norsk betyr det kunstig intelligens, og alle tre doningene er da også svært så smarte.

AI:Con, eller Aicon, var den første de viste tilbake i 2017, og det var en diger luksusvogn som kunne kjøre helt av seg selv. Den var helelektrisk, og rekkevidde var på solide 800 kilometer.

Så fulgte AI:Race i 2018, og dette var sportsbilens versjon av AI-konseptet. Da den ble vist under Pebble Beach het den Audi PB18 e-tron, men produsenten har nå byttet navn slik at den passer inn i resten av familien.

- Annonse -

Den tredje i rekken var kanskje ikke overraskende en bybil. Aicon toppet den selvkjørende skalaen med nivå 5, mens Me-versjonen hadde automatikk så den rakk opp til 4 på skalaen. Det er ganske så selvkjørende det også.

Det neste steget på evolusjonsstigen er dermed en som trives i terrenget.

Så hils på AI:Trail, framtidens terrengbil:

Denne følger i samme spor som de andre, men Audi har om mulig dratt ting enda lenger ut.

- Annonse -

Her er for eksempel frontlyktene erstattet av fem droner, og fronten er formet som et helikopter. Nei, det går ikke helt rundt for oss nå.

Audi har faktisk droppet de tradisjonelle frontlyktene, og heller integrert lysene under A-stolpene. Disse kan faktisk både skinne utover og innover i kupeen. Også baklysene fungerer på samme måte, og kan dermed lyse opp bagasjerommet.

Der hvor lyktene pleier å være finner vi nå fem rotorfrie, triangelformede droner med integrerte «matrix LED»-elementer. De kan lande på taket, der de lades ved induksjon.

Nå kaller ikke Audi disse for droner, men «Audi Light Pathfinders». Dette ettersom de kan fly foran bilen og lyse opp terrenget, og de kan også overføre levende bilder inn til skjermen i cockpiten. Og ja, det er mulig å laste bilder rett opp på sosiale medier.

Men de har dratt det enda lenger enn dette.

Passasjerene kan styre disse lysdronene via smarttelefoner, og de kan danne en lyskilde akkurat som en sterk lommelykt. Så er det noe som skal lyses opp på siden av bilen er det bare å peke «lommelykten» dit.

Som om ikke det var nok kan dronene også fungere som en ultrasmart navigasjon. Kobles disse til AI-Trails navigasjon former de piler og symboler i terrenget som viser hvor du skal kjøre. Eller når du går, for de funker også til det. Ja, ellevilt.

Sjekk ut denne videoen (saken fortsetter under):

AI:Trail kan også kjøre av seg selv på nivå 4, men faller til nivå 3 om du forlater «vanlige» veier og kjører inn på dårligere veier hvor bilen er så smart at den ikke 100 prosent stoler på seg selv.

Når du har forlatt den asfalterte veien og befinner deg i terrenget byr den på en drøss med andre hjelpemidler.

ESP-systemet er selvsagt på plass, og det registrer ting som friksjonsverdier, hjulspinn, og akselerasjon både sideveis og i lengderetningen. Denne dataen gir elektronikken parametere som trengs for å optimere kjørestabiliteten, og det er også et sett med sensorer som oppdager endringer og hindringer i veien. Her bruker systemet optiske system som kamera og laser i kombinasjon med ultralyd og radar.

Dette er en ekte quattro, og byr dermed på en elmotor på hvert av hjulene. Effekten er på solide 510 hestekrefter med et dreiemoment på 1.000 Nm, så her er det bare å prøve seg på de aller bratteste bakkene du finner.

Hvert hjul drives også individuelt, så den kommer uten differensialer og sperrer. Ja, dette er en elbil, så heller ingen gir her.

Selv om du kaster deg ut i terrenget med denne, noe som selvsagt er mer energikrevende enn å cruise på landeveien, skal den klare over 400 kilometer før den må lades. Det er ganske så imponerende det og.

Vi nevnte helikopterfronten, og store deler av bilen er da også dekket av glass.

Dette gir en svært så godt utsikt for alle i bilen, både rett fram og sidelengs. Ja, til og med singelframe-grillen er glasert – bare de fire ringene har den vante plasseringen i den ellers oktagonale glassflaten.

AI:Trail er en ganske så kompakt doning, med en lengde på 4,15 meter og en bredde på 2,15 meter. Takhøyden er på 1,67 meter, og den er skodd med noen digre 22-tommershjul som har 850 mm brede dekk.

Og med en bakkeklaring på 34 centimeter bør den også kunne forsere det meste som terrenget byr på av hindringer, også ganske så dype elver. Audi understeker at de har pakket batteriet inn ganske så godt, så det skal være trygt uansett hvor ulendt terrenget er.

Dette er altså det fjerde AI-konseptet Audi viser oss, og alle fire bilene har vært helt eksepsjonelle på hver sin måte.

Hva dette konkret ender opp i blir usedvanlig spennende å følge med på, for Audi har for lengst satt et helt nytt nivå på ordet «konsept».

Det er denne bilen et klart eksempel på, AI:Trail.

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

Ladehybriden Lexus NX byr på mer elektrisk rekkevidde enn det bilmerket selv oppgir. (Fotos: Nybiltester)

Prøvekjørt Lexus NX 450h+ F Sport S

Den ladbare hybriden NX 450h+ går langt elektrisk, den har lavt forbruk på langtur og er svært komfortabel å...
Mercedes har den viktigste historien i bilindustrien, og viser deler av den fram. (Fotos: Mercedes)

Historien bak disse viktige Mercedes-bilene

Fra bilverdens aller første automobil til den berømte Mercedes-Benz SSKL Avus racerbilen. Les historien om noen særs viktige historiske...
Aksel Lund Svindal debuterer i rallycross, og det gjør han i selveste Hell. (Fotos: Red Bull)

Svindal med en helsikes rallycross-debut

Aksel Lund Svindal byttet først ut alpinskiene med asfaltracing. Neste utfordring blir rallycross, og det under selveste Hell-runden. Se...
Ferrari Testa Rossa J er en 75 prosent elektrisk replika av bilen som herjet på racerbanene på slutten av 1950-tallet. (Fotos: The Little Car Company)

Verdens kuleste elbil for junioren?

En 75 prosent stor Ferrari 250 Testa Rossa som når 80 km/t? Ja, takk. Det gjelder alltid å overgå seg...
Rekkverk er viktige for trafikksikkerheten, men de kan også være potensielle farer om de ikke er montert riktig. (Fotos: Trafikksikkerhetsforeningen)

Feilmontert rekkverk er livsfarlig

Dybdeanalyser viser at feil og mangler ved rekkverk er vurdert til å ha medvirket til skadeomfanget i hele 16...
Bacalar er Bentleys mest eksklusive modell i moderne historie. (Fotos: Bentley)

Ultra-eksklusive Bentley Bacalar snart i mål

Bentleys aller mest eksklusive modell i moderne historie er snart i mål, og det setter et dusin kunder sikkert...
100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen til en ensom robot langt oppe i himmelen. (Fotos: Husqvarna)

100.000 robotklippere skal «synge» bursdagssangen

Verdens mest ensomme robot skal feires med et svært så uvanlig kor. Se video. «Et lite steg for mennesket, et...
NAF er bekymret for at folk mister tiltroen til politikerne. (Fotos: NAF)

Handlingslammelsen: ‒ Folk mister tiltroen til politikere

Bilistene opplever store prisøkninger på strøm og drivstoff. Og matvarer. Men de styrende politikerne virker handlingslammet. Det bekymrer NAF. Det...
Volvo planlegger en batterifabrikk i Sverige. (Fotos: Volvo Trucks)

Planlegger batterifabrikk i Sverige

Volvo vil møte en stadig økende etterspørsel av el-lastebiler med å etablere et storskala produksjonsanlegg for battericeller i Sverige. Volvo...
Denne robot-hunden fra Hyundai er på besøk i Oslo. (Fotos: Hyundai)

Hyundais robot-hund har funnet veien til Norway Cup

Ingen fare, robothunden Spot verken glefser eller bjeffer! Den finnes mange veier til Rom, og det finnes mange veier til...
Lamborghini har lagt bal seg tidenes halvår, og lar seg ikke affisere av kriser som rir bilindustrien. (Fotos: Lamborghini)

Leveringstrøbbel? Tja, ikke hos Lamborghini

Det er tre ting som er viktig for et bilmerke; salg, omsetning og lønnsomhet. Alle tre bydde på nye...
Volkswagen ID.4 var den mest populære elbilen i Sverige i juli, viser registrerings-statistikken. (Fotos: Volkswagen)

Elbilene forbi bensinbilene i Sverige

Bensinbilene holdt stand mot elbilene når det kommer til svenske nybilsalget i juli, men det var så vidt. Elbilene...
Alpine vil gjerne at talentet Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso i formel 1, men den australske føreren er foreløpig ikke helt enig i nettopp det. (Fotos: Alpine)

Silly Sesaon i formel 1 når nye høyder

Alpine sier at reservefører Oscar Piastri erstatter Fernando Alonso som førstefører neste sesong. Problemet? Racerføreren selv nekter plent for...
ABT har kastet seg over villdyret Audi RS 3, og gjort det om, i dette tilfellet, til et grønt beist. (Fotos: ABT Sportline)

Et grønt beist av en RS 3

ABT har kastet seg over råskinnet Audi RS 3, for ja, hvorfor ikke? For rundt ett år siden skjedde det...
Sjekk denne utgaven av Porsche 911 993-serien! (Fotos: Paul Stephens)

Et kunstverk av en Porsche 911

Lettere, sterkere, renere linjer. Det var stikkordene da Paul Stephens skulle gjøre den siste luftavkjølte 911-modellen, 993-versjonen, om til...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her