Annonse
Hjem Motorsykkel Salget av elektriske scootere og MC’er tar av

Salget av elektriske scootere og MC’er tar av

Mens det er mange år siden elbilene for alvor begynte å flekse muskler, har det vært stille rundt de motoriserte tohjulingene. Men nå kommer de også.

Det har faktisk blitt noen år siden vi snublet over en motorsykkel kalt Zero. Denne skilte seg direkte ut fra de andre motorsyklene som den sto utstilt sammen med, og det var heller ikke noe rart.

Navnet var egentlig avslørende nok.  

Det var en elektrisk tohjuling, noe som i og seg er ganske smart. Dette er jo lette kjøretøy som ikke trenger store batterier, men problemet er batteridesign og rekkevidde.

For tohjulinger er designet for kompakte og bensingjerrige motorer, som dermed tar liten plass og har en ganske så grei rekkevidde.

Saken fortsetter under Annonsen

Batteripakken som per i dag ikke kan formes etter behov ville blitt altfor diger om syklene skulle fått noe som var i nærheten, og ingen av de store MC-produsentene har latt seg friste.

Vel, minus Harley-Davidson, merket vi kanskje oppfatter som det mest konservative av de store.

Men det amerikanske merket har gjort noe som verken Honda, Suzuki, Kawasaki, Yamaha eller Ducati har klart, nemlig å komme med en elektriske MC.

De startet allerede i 2014 med å utvikle en helt ny serie kalt Livewire, og denne er nå lansert.

Denne vil bli fulgt opp av to nye modeller, en som er designet for bruk i byen og en allrounder som også passer i terrenget.

Se flere bilder av Livewire i bildeserien helt nederst.

De andre store har selvsagt ikke styrt helt unna de elektriske versjonene, men foreløpig er de på konseptstadiet.

En som har et litt forvirrende produktkart er BMW, som kom med elbilen i3 i 2013. De har også scootere og motorsykler, og har faktisk kommet med en elektrisk scooter ‒ men ikke MC.

De virkelige volumene blant de motoriserte tohjulingene er scooterne, og den mest legendarisk av dem er jo italienske Vespa.

Og som Harley kjenner de sin besøkelsestid.

Allerede i 2016 presenterte Piaggio, eierne, en elektrisk versjon av Vespa, og to år senere kunne de endelig presentere den produksjonsklare modellen.

Slik ser en Vespa Elettrica ut:

Den ser jo ganske så flott ut, Vespa Elettrica. (Foto: Piaggio)
Den ser jo ganske så flott ut, Vespa Elettrica. (Foto: Piaggio)

Med de to mest legendariske merkene for henholdsvis scootere og motorsykler over på den elektriske framtiden, kan vi trygt slå fast at startskuddet har gått.

Og det viser også salgstallene i Europa.

I 2018 doblet salget av elektriske scootere og motorsykler seg i forhold til året før, og dette er fulgt opp med en ytterligere oppgang på 47,9 prosent de 12 siste månedene i EU, ifølge tall fra MotorCyclesData.

Totalt er det solgt 41.217 elektriske scootere og motorsykler mellom september i fjor og august i år, og faktisk er det solgt utrolige 265 forskjellige merker. Jepp.

De største markedene var Tyskland, Frankrike, Spania, Italia, Belgia og Polen.

Norge er ikke en del av EU28-tallene, og vi har heller ikke klart å finne noen tall for Norge. Men også de elektrifiserte tohjulingene har samme fritak for avgifter som elbiler, så det er ingen grunn til å tro at vi henger etter resten av Europa.

Heller tvert om.

Det er allerede mulig å få tak i en elektrisk Vespa her i Norge, og snart kommer også den elektriske Harlyen. Det blir stas!

Her er flere bilder av Harley-Davidson LiveWire:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

3,122FansLik
95FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker