Så hvor mye taklast kan man ha?

Mange skal på bilferie med en godt lastet boks på taket, men mange vet ikke hvor mange kilo de har lov å pakke i en slik.


En fersk undersøkelse fra NAF viser at det er stor forvirring rundt hvor mye last det er lov å pakke inn i en takboks, og faktisk svarer mer enn én av tre at de rett og slett ikke vet. Og de som er mest usikre er kvinnene, hvor nesten halvparten svarer at de ikke vet maksimal vekt.

Men:

‒ Ikke stol på at far i huset kjenner hvor mye dere kan ta med på taket i sommer. Så sjekk dette før bilen pakkes, sier Nils Sødal, senior kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Noen oppgaver faller mer naturlig for den mannlige delen av befolkningen, som jo i snitt er både høyere og sterkere enn det sterke kjønnet. Å pakke takboksen på en bil er en slik oppgave.

Men her er det mange som ikke er sin oppgave helt bevisst, for en tredel av mennene som har svart i en ny undersøkelse gjennomført av Norstat for NAF svarer at de ikke vet hvor mye taklast de kan ha på sin bil.

‒ Kjønnsforskjellene er en ting, men det er tydeligvis lav kunnskap om hvor mye man kan pakke på taket av bilen når man skal på sommerferien, slår Sødal fast.

‒ Folk må huske at det er ikke ubegrenset hva man kan pakke på taket. Laster du for tungt i skiboksen eller på takstativet kan det gå på trafikksikkerheten løs, fortsetter han.

For oss natur- og skiinteresserte nordmenn er takboksen en ganske så genial ting, og spesielt nå i covid-19-tiden hvor mange familier også pakker bilen og setter kurs for norske destinasjoner i sommerferien.

Men det er altså noen begrensinger på hvor mye man kan laste på toppen av bilen, nærmere bestemt tre vektbegrensninger:

  • Hvor mange kilo tåler takboksen?
  • Hvor mange kilo tåler takstativene?
  • Hvor mange kilo tåler selve biltaket?

Ifølge NAF finner du svaret på de to første i produktinformasjonen til takboks og takstativ, mens hva selve taket på bilen tåler skal stå i bilens instruksjonsbok eller i vognkortet.

‒ Det er den laveste vektgrensen av disse tre som gjelder når du pakker bagasjen til sommerferien, påpeker Sødal.

Dette betyr at om takstativet for eksempel tåler 50 kilo og takboksen 75 kilo, er det 50 kilo som gjelder for det du laster på taket ‒ og dette inkluderer også vekten på selve takboksen.

Tommelfinger-regelen når bilen pakkes er at de store og tunge tingene skal nederst og lengst framme i bagasjerommet, noe som gir et lavere tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper. Lasten bør også sikres godt, og de fleste nye biler har festepunkter for stropper i bagasjerommet.

‒ Husk å gjøre klar stroppene før du pakker bilen. Fest dem i festepunktene i bagasjerommet før bagasjen legges inn, sier NAF-rådgiveren.

Han legger til at det er lurt å pakke de mindre tingene rundt de store tunge koffertene eller bagene og stroppe alt fast til slutt.

‒ Bruk litt ekstra tid på dette så dere kommer vel frem til reisemålet. Husk også å ikke ha harde løse gjenstander inne i bilkupeen. Nettbrett og løse mobiler er ikke bra. Skal de brukes, må de sikres, avrunder Nils Sødal.

Slik svarte folket da de ble spurt om du vet maksimal vekt i takboksen på bilen:

TotalMannKvinne18-2930-3940-4950-5960 år+
Ja33 %44 %21 %24 %30 %45 %38 %31 %
Nei39 %33 %46 %53 %48 %37 %36 %28 %
Vet ikke/Ikke relevant28 %23 %33 %23 %22 %18 %26 %41 %

Les også:

Les mer om:

Nyheter