Annonse
Hjem Elbiler Planlegger helautomatiske ladestasjoner

Planlegger helautomatiske ladestasjoner

Volkswagen hever lista ytterligere rundt elbiler, og vil nå utvikle ladestasjoner som automatisk lader opp, ja, selvkjørende elbiler.

I Norge har vi noe som heter Norsk elbilforening. Disse prøver å samle de norske elbilistene, og jobber for å få folk over til elbiler og deretter inn i foreningen som betalende medlemmer.

De er selvsagt opptatt av at det legges best mulig til rette for elbiler og de fordelene disse har, noe som selvsagt er fair nok.

I USA har de en slags søsterforening som i utgangspunktet høres ut som en kopi, og som også jobber med at det legges til rette for elbiler.

Electrify America vil altså spre elbilenes budskap, og skal dermed prøve å overbevise bensinfrelste amerikanere til å gå over til elbiler. Det er sikkert en tøff jobb.

Saken fortsetter under Annonsen

Men det er en stor forskjell mellom Norsk elbilforening og Electrify America.

For mens den norske interesseorganisasjonen er medlemsstyrt, er den amerikanske eid av Volkswagen-gruppen (VAG).

Det gir en umiddelbar gedigen fordel ‒ nemlig cashflyten.

VAG USA støtter altså Electrify America økonomisk, som på sin side kan spytte inn milliarder i prosjekter som skal gjøre den amerikanske elbil-infrastrukturen enda bedre.  

Og det gir ganske så imponerende resultater.

For nå har Electrify America inngått et samarbeid med ladestasjonselskapet Stable Auto i San Francisco, og dette skal føre til verdens første kommersielle helautomatiske ladestasjon.

Det er snakk om en hurtigladestasjon med to ladepunkter på 150 kW fra VAG, og som altså blir utstyrt med robotarmer og teknologi fra Stable som sørger for den helautomatiske ladingen.

Stasjonen skal settes opp i tilknytning til en Stable-stasjon, og både selvkjørende elbiler og vanlig elbiler kan benytte seg av denne automatiske løsningen.

‒ Vi tror at en pålitelig, kraftfull ladeinfrastruktur for elektrisk kjøretøy er avgjørende for en rask aksept av elbiler i USA, og erkjenner at grunnleggende løsninger som hurtiglading kan tilpasses forskjellige ladebehov, sier Wayne Killen, en direktør i Electrify America.

Ikke minst blir automatiske ladeløsninger viktig når selvkjørende biler inntar gatene, og de første slike er ventet fra de som tilbyr biler fra store bilflåter.

‒ Autonome biler vil spille en viktig rolle i framtiden, spesielt med tanke på flåter, og skreddersydde lademuligheter for selvkjørende elbiler vil være avgjørende for å utvikle dette. Vi er glade for å samarbeide med Stable slik at vi kan være i forkant ved å lære mer og utvikle disse ladeløsningene, sier Killen.

Om alt går etter planen vil Electrify America og Stable kunne åpne verdens første kommersielle helautomatiske ladestasjon en gang tidlig neste år, og så får vi bare håpe at dette finner veien til Norge ganske så raskt deretter.

Men VAG er langt fra de første som har tenkt på automatisk lading, og faktisk testet Tesla dette ut allerede i 2015.

Slik så det ut:

For ganske nøyaktig ett år siden viste det tekniske universitet i Graz fram en laderobot, og denne skal fungere på alle elbilene uansett type.

Robotarmen ser hvor kabelen skal inn, og våkner deretter til liv.

Her viser de teknologien med en BMW i3.

I framtiden kommer det også trådløs lading til elbilene, og blant annet planlegger Oslo kommune å sette opp ladeplater for elektriske drosjer. Hovedstaden vil at drosjene skal være utslippsfrie etter 2023, og det finske ladeselskapet Fortum skal utvikle ladeplater som skal lade disse trådløst med en hastighet på 75 kW.

Slike trådløse ladeplater vil komme også til privatmarkedet, og i framtiden kan de som har en lukket garasjeplass bare parkere elbilen over ladeplaten og dermed blir den ladet.

Enda mer imponerende er noe blant annet Statens vegvesen har utredet, nemlig elektriske veier. Vegvesenets prosjekt het ELinGo, og de utredet flere forskjellige måter å bygge veier som skal bidra til mindre utslipp.

Prosjektet ble avsluttet i fjor, og her kan du se en video som viser ELinGO.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

1,953FansLik
67FølgereFølg
81FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker