Annonse
Hjem Nyheter Verdens største ladbare skip er norsk

Verdens største ladbare skip er norsk

Med en batteripakke som veier 65 tonn skal Color Hybrid føre ferjeindustrien inn i en ny og grønnere tid.

Vi vet at store skip er noen skikkelige miljøverstinger, men i likhet med bilindustrien holder også skipsbyggerne på å vri fokus over til mer klimavennlige løsninger.

Og nå er verdens største ladbare hybridskip klar for innsats.

Skipet det er snakk om heter passende nok M/S Color Hybrid, og en annen passende ting er at det er bygd i elbilnasjonen Norge.

Bak den moderne ferja står nemlig Ulstein-gruppen, og de sier at hele 70 prosent av leverandørene kommer fra den norske maritime sektoren. Totalt har rundt 100 norske leverandører bidratt til prosjektet.

Saken fortsetter under Annonsen

– Skipet er med sine innovative og miljøvennlige løsninger et viktig prosjekt for Ulstein Verft og den maritime klyngen. Vi vil takke Color Line for et svært godt og konstruktivt samarbeid gjennom hele byggeperioden, sier konsernsjef Gunvor Ulstein.

Så hva er dette for noe?

Jo, hybridskipet som skal settes inn mellom Sandefjord og Strömstad er 160 meter langt, kan ta 2.000 passasjerer samt 500 biler. Det er altså en diger ferje.

I likhet med de ladbare bilene er det aller viktigste at Color Hybrid kan drives av elektrisk kraft når den befinner seg i befolkede områder. Det vil altså si når den ligger til kai og er på tur inn og ut av havnene.

For å klare å flytte på denne kolossen trenger den mye elektrisk kraft, noe en batteripakke som veier hele 65 tonn skal sørge for. Denne er på solide 4,7 MWh, og skipet kan seile 12 nautiske mil på elektrisk kraft. Dette er 22 kilometer.

Dermed skal den kunne gå ut og inn av Sandefjordsfjorden nesten helt lydløst og uten utslipp av skadelige miljøgasser.

65 tonn batterier om bord høres ut som en solid ladeutfordring, men faktisk kan denne hurtiglades på én time. Ifølge Color Line lades skipet med miljøvennlig strøm fra landstrømanlegg på kaia i Sandefjord.

Color Hybrid har også et varmereservoar på 5 megawatt som utnytter varmen både fra kjølvannet og eksosen til oppvarming. Kombinert med en ny skrogkonstruksjon bidrar dette til å gjøre skipet energieffektivt og miljøvennlig.

Og for å runde det hele av er det plassert et drivhus drevet av spillvarme på dekk. Der skal det dyrkes urter og grønnsaker som skal serveres passasjerene.

En annen spesiell ting Color Hybrid kan by på finnes helt bak, eller akter om du vil. Der er det bygd en brovinge med et glassgulv, og dermed kan passasjerene se rett ned i den åpne sjøen. La oss håpe ingen blir sjøsyk av det!

Verdens største ladbare hybridskip gjennomfører jomfruturen 9. august, og med det seiler skipsfarten inn i en ny og mer miljøvennlig tidsalder.

Og altså anført av norsk skipstradisjon.

Her er flere bilder:

Les også:

2 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,814FansLik
84FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker