Elbilene har to oppdrag. Det åpenbare er å ta ned de lokale utslippene, slik at spesielt større byer får en renere luft som selvsagt gir helsemessige gevinster.
Det andre er at elbilene skal være snillere mot naturen og bane vei for bærekraft, og her sliter de litt mer. Å lage store batteripakker fører både til utslipp og bruk av sjeldne materialer, og ingen av disse delene er særlig bærekraftig. Her er sirkulær et stikkord, for eksempel å benytte tidligere utvinnet materialer.
Det gjelder altså å gjenbruke batteriene best mulig, og nå begynner de første av det som er Norges aller mest populære elbil, Nissan Leaf, å nærmere seg driftsslutt.
Faktisk har Leaf rundet 15 år, og mange av de første har dermed gjort jobben og blir pensjonert. Noen kan selvsagt leve videre med et nytt batteri, men uansett vil det dukke opp mange brukte batterier i tiden framover.

Det vet også importøren, Nissan Nordic, som sammen med Nissan Automotive Europe nå baner vei for en ny verdikjede for batteriene. Det sammen med partner Stena Recycling.
Disse har ekspertise innen resirkulering og gjenbruk, og med Nissans erfaring innen elbilteknologi er dermed grunnlaget for en sirkulær forretningsmodell som maksimerer verdien av brukte batterier på plass.
Nissan sier de går en litt annen vei enn det som er normalt når råmaterialer hentes ut fra batteriet, og at Stena Recycling har en mer bærekraftig tilnærming. Her skal hvert batteri nøye diagnostiseres ved anlegget på Ausenfjellet utenfor Oslo, og dermed kan man avgjøre hvilke deler som kan gjenbrukes og hvilke som kan gjenvinnes.
Dette skal sikre at en betydelig andel av batterienes komponenter får nytt liv – enten som komponenter i batterier som trenger service og reparasjon eller i energilagringssystemer i ytterligere nye 10-15 år, melder Nissan.
Ifølge Jon Emil Furuseth, Country Manager High Energy Batteries i Stena Recycling, kan denne tilnærmingen hente ut mange ganger mer verdi enn bare prosessen med å behandle batteriene ned til nye materialer og mineraler.
Den norske importøren har også stor tro på dette samarbeidet.
– Nissan var først ute med masseproduksjon av elbil, og siden vi lanserte Nissan Leaf i 2011 har vi opparbeidet oss en unik ekspertise innen elbilteknologi. Nå ønsker vi å ta en ledende rolle innen bærekraftig behandling av brukte elbilbatterier, sier Stian Thrane, kommunikasjonssjef hos Nissan-importøren.
– Gjennom dette samarbeidet kan vi tilby andregangs-produkter, og samtidig bidra til å redusere miljøavtrykket i tråd med våre ambisjoner om karbonnøytralitet innen 2050.

Avtalen skal gi Stena Recycling en tilgang til en jevn strøm av brukte batterier, noe som ifølge Nissan er avgjørende i et marked der konkurransen om ressursene øker.
Rent konkret forklarer den norske importøren at dette er batterier fra biler som har blitt demontert på grunn av alder eller som har blitt avskrevet av forsikringsselskaper, men batteriene har fortsatt potensiale til å bli gjenbrukt i flere år.
Videre skal Nissan og Stena Recycling se på mulighetene for å kommersialisere en prosess som sikrer trygg lokalisering og transport, demontering, reparasjon og gjenbruk av elbilbatterier, slik at de kan få et nytt liv i annen gangs bruk.
Det nye anlegget på Ausenfjellet, delvis finansiert av Enova, spiller en viktig rolle i utviklingen av en sirkulær økonomi, sier Nissan. Her balanseres resirkulering og gjenbruk for å gi brukte elbilbatterier nytt liv, og samarbeidet med ulike aktører gjør det også mulig å integrere reparerte moduler i nye elbiler eller stasjonære energilagringssystemer.
Resultatet av den nye avtalen om resirkulering er redusert avfall og maksimalisering av ressursutnyttelsen, så her kombinerer man både lønnsomhet og bærekraft.
Og arven etter Norges første elbilfavoritt får dermed leve videre.
Les også: