Ny superutgave av Cupra Formentor

Det skal lages 7.000 eksemplarer av en ny spesialutgave med tilnavnet VZ5.


Cupra har sine aner fra motorsportsatsingen til Seat, så når merket som formelt startet opp i februar 2018 runder tre år markeres det med en sprek versjon av Formentor ‒ den første egne modellen til Cupra.

Nå er ikke dette en daff SUV-modellen i utgangspunktet. En standard Cupra kan skilte med 310 hk, og er en modell som faktisk ABT Sportline allerede har kastet seg over.

Dette tyske tuningsselskapet samarbeider tett med Volkswagen-gruppen, og kunne i januar vise fram en trimmet versjon med hele 370 hk og 450 Nm, noe som gjør den til en ganske så sportsbil-lignende SUV.

Originalt gjør Formentor 0-100 km/t på 4,9 sekunder, men i ABT-drakt barberes dette ned til 4,6 sekunder.

Men nå blir selv spesialutgaven forbikjørt, for Cupra har altså markert at de rundet tre år i går.

Utgaven er kalt Cupra Formentor VZ5, og vi kan gjerne forklare navnet. Cupra og Seat er spanske, og er kjent for å gi bilene navn som viser dette. Formentor har for eksempel hentet sitt navn fra et område på en øy vi nordmenn kjenner veldig godt, Mallorca.

VZ står for Veloz, et spansk ord som betyr fart eller rask. Tallet 5 bakerst viser rett og slett til motoren, som har fem sylindre.

Mer eksakt har Cupra satt inn en turboladet 2.5-liters TSI-motor som leverer 390 hk mellom 3.900 og 7.000 r/min, mens dreiemomentet er på 480 Nm fra 2.250 r/min.

Spanjolene har også tatt en rekke andre grep, som mer karbon, senket med 10 mm, adaptiv chassis-kontroll med 15 nivåer, 20-tommers felger og nye bremser, nytt panser, front, diffuser og kobberstusser bak, i tillegg til sportsseter, Nappa-skinn og andre detaljer på innsiden.

Alt dette gjør at den parkerer ABT-versjonen ganske så enkelt, og klarer 0-100 km/t på høyst respektable 4,2 sekunder.

Cupra har også på gang en elbilmodell kalt el-Born, og har av den grunn blitt en aldri så liten Norges-venn.

Så vi antar dermed at spesialversjonen Cupra Formentor VZ5 også blir tilgjengelig her i Norge, til tross for at Cupra «kun» skal lage 7.000 eksemplarer av den.

Utgaven skal være mulig å bestille mot slutten av året, og i mellomtiden kan vi jo sjekke ut bildene av den aller sterkeste Cupra Formentor i familien ‒ den med VZ5 bakom navnet.

Les også:

Les mer om:

Nyheter