HjemElbilerExtreme E’s flytende garasje har satt seil

Extreme E’s flytende garasje har satt seil

Hvordan arrangerer man miljøvennlig racerløp verden over uten å sette store karbonavtrykk? Vel, man kjøper en gammel postbåt.

Extreme E er noe så unik som en miljøvennlig rallyserie. Bakgrunnen for denne ekstreme serien som skal kjøre runder i Saudi-Arabia, Senegal, Grønland, Brasil og Argentina er å sette fokus på klimautfordringene, og bilene som skal brukes er selvsagt helelektriske.

- Annonse -

Men i likhet med elbilene er utfordringen å holde det totale karbonavtrykket nede, og ikke kun det lokale. Og skal man forflytte et digert sirkus som internasjonale motorsportserier er rundt hele kloden, blir dette litt av en utfordring.

Mannen bak Extreme E, Alejandro Agag, vet hva det dreier seg om. For han var også en av pådriverne til formel E, den elektriske motparten til formel 1. Agag er styreleder og grunnlegger av selskapet bak denne serien.

Så da spanjolen fikk den ganske så ville ideen om en elektrisk ekstremserie langt ute i villmarken, så han det paradoksale i det hele. For det vil være ganske så absurd å lage en serie som skal sette fokus på klimautfordringene, og samtidig pøse ut millioner av CO2 i lufta.

Ja, litt som ledere og politikere reiser som til store miljøkonferanser i egne privatfly.

- Annonse -

Agag ville ikke bruke unnskyldninger som at formålet trumfer konsekvensene og at tiden ikke strekker til, så Extreme E fant en ganske så ekstrem løsning.

I 2018 kjøpte de nemlig et gammelt postskip som har gått i trafikk mellom Cape Town og Saint Helena, og begynte å bygge det om. Ja, også det i miljøet tegn.

Målet var å legge igjen et så lite miljøavtrykk som mulig, og her kan faktisk noen og enhver lære noe.

For i stedet for å rive ut alt innvendig og kjøpe nytt, pusset de opp alle møblene og interiøret og klarte å gjenbruke det aller meste i skipet.

- Annonse -

I tillegg bruker skipet LED-lys med lav energi, baderomsinnredning med lavt vannforbruk og har til og med stoler laget av resirkulerte plastflasker samlet fra Middelhavet.

På toppen er det også et hydroponisk system i byssa som gjør det mulig for kokken å dyrke fartøyets egne urter og garnityr. Jepp.

Men Agag tenkte lenger enn bare det å spare miljøet. Extreme E skal faktisk også hjelpe det, så om bord på St. Helena er det også 14 forskere. Disse skal jobbe med sju prosjekter innen havforskning, og det er også bygd et laboratorium på skipet.

De som har vært inne på et teknisk område i rally-VM vet hvor massivt slike er, men Extreme E har klart å få plass til det aller meste av utstyr på St. Helena.

Her er alle bilene kalt Odyssey 21, telt som utgjør lag-garasjene, premiepallen, startportalen, TV og kringkastingsutstyr, tre store maskiner som skal gjøre plastavfall om til mesterskapets trofeer, to støttebåter, en hydrogenbrenselcelle for nullutslippslading av elbilene samt en rekke annet verktøy.

Skipet har 62 lugarer med plass til 175 personer, to salonger, en 80-seters restaurant, et 100-seters utvendige dekk, et 80-seters presentasjonsområde pluss kapasitet til å frakte 90 stykker 20-fots fraktcontainere.

Et mannskap på 50 personer skal bo og jobbe ombord på St. Helena i løpet av reisen, og hele ombygningsprosessen har kostet mange millioner euro.

Første løp som er en ørkenetappe i Saudi-Arabia er nå bare 43 dager unna, og i går satte også St. Helena kurs fra Liverpool.

‒I dag føler jeg meg veldig stolt. St. Helenas avgang markerer starten på en ny reise. Extreme E’s første sesong er nå offisielt i gang, sa Agag før avgang.

‒ Dette har vært et massivt prosjekt, og hun (St. Helena) er virkelig ugjenkjennelig fra da vi kjøpte henne tilbake i 2018. Hun er umiskjennelig en del av Extreme E med sin utvendige drakt, og innsiden ser også utrolig ut. En av mine favoritter på skipet er vitenskapslaboratorium som erstatter det opprinnelige svømmebassenget, og jeg er glad for at vi fra og med Saudi-Arabia vil ha en rekke forskere ombord som gjennomfører havforskningsprosjekter.

Etter avreise fra Storbritannia skal St. Helena seile gjennom Middelhavet til Saudi-Arabia, hvor hun forventes å ankomme etter mellom 17 til 20 dager.

Etter Saudi-Arabia skal hun tilbake gjennom Middelhavet og til Senegal, så over til Grønland, ned til Amazonas og til slutt enda lenger sør til Tierra del Fuego i argentinske Patagonia hvor det hele avsluttes i midten av desember.

En rekke kjente førere skal delta, anført av rallykongen Sébastien Loeb, legenden Carlos Sainz og tidligere formel 1-verdensmester Jenson Button som også driver et av teamene.

To andre kjente formel 1-navn som også har egne team er Lewis Hamilton og Nico Rosberg, så totalt er tre verdensmestere i formel 1 involvert i Extreme E.

Vår egen Andreas Bakkerud er fortsatt aktuell som fører, men ettersom det kun er et lag som fortsatt ikke har lansert sin mannlige sjåfør skal det nok mye til for at vi får et norsk innslag i årets Extreme E.

Her er flere bilder av den gamle postbåten St. Helena:

Les også:

- Annonse -

Flere nyheter

For første gang har en robot lakkert et avanserte kunstverk på en bil. (Foto: ABB)

For første gang har en robot lakkert bilkunst

En robot lakkerte kunstverk på bare en halv time. Se bilder og video. Det er ABB Robotics som kan fortelle...
Renault trekker seg nå ut av Russland. (Foto: Renault)

Renault selger sin store Russland-virksomhet

45.000 ansatte i Russland får nye arbeidsgivere. Det franske Renault-konsernet gikk faktisk mot strømmen da Putin fant ut at han...
Bilia kjøper opp den norske Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. (Fotos: Bilia)

Oslo-forhandleren som ledet an I-Pace-salget er solgt

Bilia har kjøpt opp Jaguar Land Rover-forhandleren Insignia. Insignia, forhandler av Jaguar, Land Rover og ikoniske Morgan, levde et ganske...
Nio har åpnet det første servicesenteret i Norge. (Fotos: Nio)

Nio åpnet sitt første servicesenter

Ny norsk milepæl for merket som også tilbyr mobil service. Vi har blitt vant til at nye kinesiske bilmerker med...
Dette er en fullstendig selvkjørende Hyundai Ioniq 5. (Fotos: Hyundai)

Hyundai Ioniq 5 blir robotaxi

Mange drømmer kanskje om å sette seg bak rattet til prisvinnende Ioniq 5, men neste år kommer det faktisk...
Dette er Cher’s 1966 Ford Mustang som ble solgt for 643.000 kroner i 2016. Det var 56 prosent mer enn hva en vanlig Mustang av denne typen gikk for den gang. (Fotos: Hagerty)

Hva koster egentlig bilene eid av kjendiser?

Hva har prinsesse Diana, Paul Newman, Tupac, Carroll Shelby og paven til felles? Vel, de er alle på hver...
BMW Norge kan nyte solnedgangen, for de har nemlig svært så fornøyde kunder. (Fotos: BMW)

BMW med de mest fornøyde norske bilkundene

BI har offentliggjort Norsk Kundebarometer 2022, og den viser at BMW har de mest fornøyde kundene av bilmerkene. Handelshøyskolen BI...
Mazda har oppgradert sin to år gamle elbil, MX-30. (Fotos: Mazda)

Mazda MX-30 får litt raskere lading

Elbilen får også en ny motorlyd! Ganske nøyaktig to år etter at Mazda satte sin helelektriske SUV-modell inn i produksjonen...
Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler, noe som vil gi en stor ekstraregning til mange bilkjøpere. (Foto: NAF)

Momssjokket: ‒ Sjekk rettighetene og unngå stor ekstraregning

Regjeringen vil skrote dagens momsfritak på nye elbiler fra 2023, og det kan føre til en stor ekstraregning for...
I en ny undersøkelse er elbilene marginalt mer populære enn andre biltyper. (Foto: NAF)

Svært lav interesse for bildeling

Elbilene har nå kjørt forbi bensin- og dieselbilene når det kommer til hva folket vil gå for når de...
Dette er en elektrisk pickup signert Volkswagen-gruppen. (Fotos: Volkswagen)

Volkswagen skal komme med el-pickup

Det har vært hysteriske tilstander rundt Ford F-150 Lightning i USA. Nå kaster Volkswagen-gruppen seg inn i kampen om...
Denne rekker akkurat årets norske sommer. (Fotos: Mercedes)

Dette koster den ultimate sommerbilen

Planlegger du en ny kabriolet til sommeren? Mercedes Norge kan i så fall lokke med en helt ny SL-modell. Over...
Christina Bu i Elbilforeningen er svært skeptisk til det nye forslaget fra regjeringen. (Fotos: Norges elbilforening)

Regjeringen vil fjerne momsfritaket på elbiler

– Regjeringens forslag til moms på elbil er håpløst, uforutsigbart og ubrukelig. Dette spenner bein under Norges mest vellykkede...
Nye regler sier at nye dekk skal komme med en etikett som viser egenskapene. (Foto: Continental)

Kjøpe nye dekk? Denne etiketten bør du sjekke

Drivstoffutgiftene har skutt i været både for elbiler, bensinbiler og dieselbiler, og det gjelder å spare der det er...
Bentley kan nå presentere en storesøster til SUV-modellen Bentayga, en EWB-versjon. (Fotos: Bentley)

Åh, en enda større Bentayga

Bentley har opplevd en vanvittig suksess med SUV-modellen Bentayga, og nå slår de til med en enda større versjon. Porsche...

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her