Annonse
HjemNyheterSkal gjenbruke alt i brukte dekk

Skal gjenbruke alt i brukte dekk

Michelin innleder nå en ny grønn satsing rundt brukte dekk, hvor alt i dekkene skal gjenbrukes.

Bilindustrien kommer stadig opp med nye løsninger som gjør hele prosessen med en bil enda mer klimavennlig, og foreløpig siste gigant ut er Michelin.

De produserer som kjent også dekk, og har fundert over hvordan disse kan gjøre enda mer bærekraftig. Og funnet en løsning i Sverige.

Der hører nemlig Enviro hjemme, et svensk selskap med patentert teknologi for gjenvinning av fint karbonpulver, olje, stål, pyrolyseolje og gass fra brukte dekk. Michelin kjøpte seg i fjor inn i dette selskapet.

Saken fortsetter under Annonsen

De skal hjelpe til når Michelin setter opp sitt aller første gjenvinningsanlegg for dekk, og målet er altså å gjenvinne alle materialene.

Anlegget skal bygges i Chile, og får en årlig kapasitet til å resirkulere 25.000-30.000 tonn dekk til anleggsmaskiner. Dette tilsvarer rundt 60 prosent av dekkene som kastes årlig i Chile.

Michelin forklarer at de skal samle brukte dekk direkte fra kundenes lokaler, og transportere disse til anlegget for å bli kuttet opp og resirkulert.

Enviros teknologi muliggjør resirkulering av alt i et brukt dekk for gjenbruk. Planen er at 90 prosent av det resirkulerte materialet skal brukes i en rekke gummibaserte produkter som dekk, transportbånd og vibrasjonsdempende produkter.

De resterende 10 prosentene vil bli brukt direkte i anlegget til generering av varme og kraft til eget bruk.

‒ Dette første resirkuleringssenteret gjør det mulig for Michelin å tilby en omfattende resirkuleringsløsning, fra å samle brukte dekk til gjenbruk av råvarer ved produksjon av nye produkter, forklarer Sander Vermeulen, en visepresident hos Michelin.

Arbeidet med å sette opp fabrikken starter i år, og produksjonen er planlagt å starte i 2023. Rundt 250 millioner kroner blir investert i anlegget.

‒ Anlegget er en milepæl hvor vi tilbyr en innovativ resirkuleringsfunksjon når vi utvikler nye virksomheter. Vi er for tiden i dialog med chilenske gruveselskaper om langsiktige kontrakter, og ved å skalere opp Enviros teknologi tilbyr vi dem en løsning som støtter deres miljømål og muliggjør utvikling av en sirkulær økonomi, sier han.

Det franske selskapet har også et spennende samarbeid med et selskap som heter Pyrowave, for her forsker de to på muligheten om å resirkulere den dagligdagse og skadelige plasten om til bildekk.

Det ultimate målet til Michelin finner vi i 2050, og da er planen om at de kun skal bruke 100 prosent bærekraftige materialer når de lager dekk.

Slik ser Michelin for seg gjenvinningen av brukte dekk:

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Annonse

Bil24 på sosiale medier

3,185FansLik
96FølgereFølg
86FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker

Annonse