Annonse
Hjem Elbiler Norsk storritt brøyter vei for elbilene

Norsk storritt brøyter vei for elbilene

Arctic Race blir, som det første store rittet i verden, et sykkelløp der de offisielle bilene er utslippsfrie.

Det er åpenbart noe ironisk over at et sykkelløp i Norge-Norge er det som brøyter vei for utslippsfrie biler i sykkelritt. For vi snakker om landsdelen som forsatt venter på den norske elbil-bølgen, noe som skyldes flere forhold.

Bilistene lengst nord slipper i større grad unna både bomstasjoner og parkeringsavgifter ‒ to ting som har gitt elbilene ekstra drahjelp.

Men de kanskje viktigste hindringene er lange strekninger og en dårlig utbygd lade-infrastruktur, to ting som passer særdeles dårlig sammen når det kommer til elbiler.

En annen ironisk ting er at sykkel er fremmet som det ultimate fremkomstmiddelet når det kommer til klima, men bak et sykkelfelt følger det vanligvis over 100 eksos-utslippene biler.

Saken fortsetter under Annonsen

Alt dette kan det som var et bittelite nordnorsk sykkelløp nå forandre på.

Etter at Ytre Andørja idrettslag arrangerte NM i 2006, var det noen ildsjeler i klubben som turte å drømme stort.

De arrangerte også et årlig lokalt ritt kalt Tour de Andørja, så hvorfor ikke lage en slags nordnorsk miniversjon av Tour de France?

Og da også verdensstjernen Thor Hushovd kastet seg på, ble Arctic Race of Norway en realitet.

Det første rittet ble arrangert i 2013, passende nok med Hushovd som vinner, og siden har blant annet Tour de France-arrangørene ASO og Equinor blitt med på eventyret.

Siden har Arctic Race vokst seg så stort at det nå befinner seg i kategorien under Tour de France og de andre verdenskjente rittene, noe som gjør at de store lagene er på plass og at TV-bildene sendes ut til resten av verden.

Alle som ser disse bildene kan nå være vitne til noe historisk når rittet tar til med idylliske Lofoten som ramme.

For en annen av partner er nemlig Hyundai, og de står for de offisielle bilene som brukes i rittet som starter i morgen (15. august).

De har som kjent flere elbilmodeller, og ønsket å bruke disse.

‒ Det syntes vi var en god ide. Det gir mindre utslipp, og vi har nok av ren elektrisk kraft i Nord-Norge, sier daglig leder i Knut-Eirik Dybdal i Arctic Race of Norway.

Hyundai Norge er stolte over å bidra til at rittet blir verdens første som skal bruke elbiler.

‒ Allerede i år har vi med oss 46 heleletriske biler, mens resten av bilbehovet dekkes av nye Tucson hybrid og Ioniq plug-in. Altså er det allerede nå et rent miljøbilarrangement fra vår side, sier produkt- og PR-sjef Øyvind Lillestrøm Knudsen i Hyundai Norge.

Ambisjonen er at alle de rundt 120 bilene i tilknytning til rittet skal være elbiler om tre år.

‒ Vi har en ambisjon om nullutslipp i vår bilpark fremover i Norge. Derfor er det flott å få muligheten til å være med på å utvikle infrastrukturen for dette i Nord-Norge gjennom Arctic Race of Norway, samtidig som vi bidrar til et miljøvennlig arrangement, sier markedsdirektør Christian Stenbo i Hyundai.

Årets fire etapper er mellom 164- og 181 kilometer, og det bør ikke by på noen problemer for elbilene.

Men disse må lades mellom etappene, noe som ikke er like enkelt i Nord-Norge.

Et resultat av Arctic Race er at mobildekningen blir bedre langs ruten til etappene, ettersom Telenor må oppgradere senderne slik at det er mulig å produsere direkte TV-bilder.

Og et annen blir nå at lade-infrastrukturen for elbilene blir oppgradert.

Flere nordnorske kraftselskap går sammen om å finansiere ladestasjoner som skal brukes under Arctic Race of Norway.

‒ Vi ligger langt etter med elektrifisering av bilparken i Nord-Norge, først og fremst fordi det ikke er gode nok lademuligheter. Gjennom initiativet fra Arctic Race of Norway har vi funnet en mobil løsning for årets ritt, og vi jobber videre med å utvikle permanente løsninger, sier Arnt Winther i Lofotkraft.

Årets Arctic Race starter helt nederst i alfabetet, nemlig i vakre Å helt på spissen av Lofoten. Det hele avsluttes i Narvik søndag, og vi satser på at alle syklistene og de 46 elbilene får en flott tur i det flotte landskapet.

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,772FansLik
83FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker