Annonse
Hjem Elbiler Nå blir Proace elektrisk

Nå blir Proace elektrisk

Toyota, eller PSA om du vil, gjør nå Proace elektrisk.

Det kommer kanskje som en overraskelse, men Toyota bygger faktisk ikke alle sine egne biler. Toyota Proace er et slikt eksempel.

Den har flere tvillingsøstre, og både Peugeot, Citroën og Opel har biler som er basert på den samme oppskriften som Proace ‒ som er produsert av den franske PSA-gruppen.

Dette er altså varebilen som skal ta opp kampen med biler som Volkswagen Transporter, Citroën Berlingo og Renault Kangoo her i Europa, og ble presentert tilbake i 2013.

I 2016 kom 2. generasjonen, og i 2020 kommer den også som en ren elbil ‒ akkurat som PSA også vil gjøre med en rekke andre modeller.

Saken fortsetter under Annonsen

Både Peugeot Expert, Peugeot Traveller, Citroën Dispatch, Citroën SpaceTourer, Opel Vivaro og Opel Vivaro Life blir elektrifisert, samt de større Peugeot Boxer Electric og Citroën Relay Electric.

På toppen av dette kommer også PSA med nye helelektriske modeller av Partner Electric og Berlingo Electric, og disse kommer både fra Peugeot, Citroën og Opel og dermed også Vauxhalll i Storbritannia.

Ja, det er mulig å bli forvirret av mindre!

Den reelle rekkevidden for alle disse er ikke kjent, men den mer urealistiske NEDC-rekkevidden er oppgitt til 225 kilometer for de to største modellene av Boxer Electric og Relay Electric og 270 kilometer for de to minste av disse.

Så da har vi iallfall et utgangspunkt for den elektriske Proace, som altså ikke har fått en offisiell rekkevidde ennå.

2. generasjon av Proace har en markedsandel på 5 prosent i segmentet for middelsstore varebiler, og det er ventet at den selger rundt 30.000 enheter i Europa i 2019.

Elbilversjonen skal komme til salgs neste år, og da introduserer også Toyota en ny versjon av den mer kompakte Proace City. Denne kommer deretter i elektrisk drakt i 2021.

Toyota skal komme med en helelektriske utgave av Proace City i 2021, som er her avbildet i passasjerbilutgaven Proace City Verso. (Begge foto: Toyota)

Toyota har til nå fokusert på hybrider framfor elbiler, men har nå nådd målet på 50 prosent hybridmodeller i Europa.

De retter nå blikket mot elbiler, og tidligere i sommer inngikk de blant annet en stor avtale med det kinesiske elbilselskapet BYD. Dette skal allerede neste år føre til elbiler i det kinesiske markedet med Toyota-merket på panseret.

Toyota inngikk tidligere i sommer et dypere samarbeid med Subaru om å lage elbiler, og har også inngått en stor kontrakt med batteriprodusenten Catl.

Fra før av samarbeider Toyota med batteriprodusenten Panasonic, og de to stiftet tidligere i år et selskap som skal produsere batterier både til Toyota og de to partnerne Mazda og Subaru.

I tillegg har den japanske giganten forsket på faststoff-batterier siden 2014, en batteritype som har en rekke fordeler i forhold til dagens litium-ion-batteri.

Slike batterier begrenser bruken av stoffer som litium, kobolt, mangan, nikkel og aluminium, de blir ikke varme, kan lagre mer energi i gitte volumer, kan lades opp raskere og de kan produseres i forskjellige former.

Toyota sitter på en rekke patenter rundt faststoff-batterier, og har som mål å komme med slike tidlig i 2020-årene.

Men alt dette trenger de altså ikke å bekymre seg over med de nye Proace-modellene.

For de blir som vi nå vet produsert av den franske PSA-gruppen.

Les også:

1 kommentar

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,713FansLik
80FølgereFølg
83FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker