Norsk driftekonge med ny tittel

Fredric Aasbø holdt nervene i sjakk da mesterskapet i Formul Drift skulle avgjøres, og nordmannen forsvarte dermed tittelen fra i fjor.


Norge har kanskje den aller største stjernen i det heseblesende drifting-sirkuset, og Fredric Aasbø som har gjort stuntkjøring i «Børning» og vært programleder for det norske Top Gear-programmet er rett og slett kjent som «The Norwegian Hammer» i USA. Så ja, vi har Tors Hammer og Den Norske Hammer ‒ ikke verst!

Han var også regjerende mester i Formul Drift Pro-klassen, også kjent som Formel D, foran den siste og svært så avgjørende runden av årets mesterskap. For ingenting var avgjort før siste runde av det som er regnet som det aller største mesterskapet i drifting-universet.

Og det var duket for Hammer Time, ja, faktisk så mye at selv Tor svingte sin hammer.

For regn, og selvsagt lyn og torden, er en stor fiende for driftefolket, for vi snakker om biler med rundt 1.000 hestekrefter ‒ og alle som har kjørt en sterk bil på glatta vet hvor vanskelig det er. I tillegg skal bilene sladde om kapp og skape mest mulig røyk og action, og i konkurransen kjører to biler samtidig og drifter side-om-side.

Så marginene er ørsmå selv på knusktørre forhold, og enda verre blir det i regn ‒ som det ble det under avslutningsrunden.

Det gjorde selvsagt ting enda mer interessant, men det er selvsagt likt for alle.

Aasbø taklet alle utfordringene, og vant like godt den aller siste runden og innkasserte 103 poeng. Nærmest kom Ryan Tuerck med 91 poeng, mens tittelutfordrer Matt Field ikke taklet nervene og forholdene og endte med 52 poeng helt nede på 9. plass.

Dermed kunne Ski-mannen innkasserer nok en tittel med totalt 647 poeng, mens Field endte på 2. plass med 610 poeng. Tuerck ble nummer tre med 573 poeng.

‒ Jeg har litt erfaring i dette været, og visste at det kom til å bli kjipt, sa Aasbo etter å ha fått vite at han var mester.

‒ Jeg var så nær ved å krasje på min første observasjonsrunde og var sikker på at jeg ville krasje i det første løp mot Kyle (Mohan), men slapp unna. Topp-16 var et blodbad og jeg så Matt (Field) i en uheldig situasjon, men her er vi ‒ trippelmester. Dette er en drøm!

Nordmannen kjører en driftingpreppet Toyota Supra for laget Papadakis Racing, og årets seier var ekstra spesiell. Mesterskapet feiret nemlig 20-årsjubileum, men etter en bedrøvelig første halvdel av sesongen virket det ikke som at det norske flagget skulle vaie øverst.

Men Aasbø er en norsk viking som aldri gir opp.

‒ Jeg tror ikke dette har sunket inn ennå, sa han rett etter han hadde mottatt pokalen.

‒ Jeg var veldig emosjonell i fjor da jeg vant mesterskapet, men i dag var det en berg-og-dal-bane hvor det var så lett å gå fra topp til bunn. Dette året har handlet om utvikling, og forstå hva jeg trengte for å gjøre det bra. Og jeg er virkelig stolt over å ha snudd nedturen. Jeg begynte å trene mer og fokuserte på det mentale og stolte på at laget skulle hjelpe meg tilbake, og her er vi med en perfekt helg. Så jeg er veldig stolt over å stå øverst på pallen – det betyr mye.

Den norske hammeren vant Formel Drift både i 2015 og i fjor, og dette er så stort at til og med Toyota Racing laget en sak på nordmannens seier på sine hjemmesider.

Aasbø tangerer med årets seier amerikanske Chris Forsberg og irske James Deane som de mestvinnende i Formel Drift, og trioen står med tre titler hver.

Vi gratulerer selvsagt den talentfulle 37-åringen, og satser på at den norske driftekongen blir den aller første som tar fire titler.

For som vi vet, når hammeren er i gang med å svinge er den vanskelig å stoppe. Og Norge har nå to hammerguder.

Les også:

Les mer om:

Nyheter Motorsport