Nylig kunne If fortelle at tall fra Finans Norge viste at forsikringsselskapene bare i fjor erstattet ufattelige 318.539 glasskader, og det blir et snitt på vanvittige 873 skader hver eneste dag.
Slike skader har skutt i været, og det er nå en tredobling målt mot 1997 – 28 år tilbake i tid. Målt mot 2023 da forrige rekord ble satt var det i fjor en oppgang på 2,5 prosent.
Det smeller altså i frontruta nær seg hvert minutt i sommerhalvåret, og spesielt på våren. Da dukker det opp et logisk spørsmål:
Er dette bare et norsk problem, eller skjer dette også i Sverige, nabolandet med like vinterforhold? Det har blant annet Jan Erik lurt på, så nå skal han og dere andre lesere av Bil24 få svaret.
Over hos våre blågule naboer har Trygg-Hansa tatt jobben med å sjekke hvordan utviklingen har vært de 10 siste årene, og de kommer med nedslående nyheter.
Glasskadene har nemlig økt med nærmere 90 prosent, altså en nær dobling. If Sverige melder på sin side at økningen det siste tiåret har vært på over 300.000 skader, så det er voldsomme tall.
Dermed kan vi konkludere med at Norge og Sverige har omtrent like mange glasskader i snitt. Det er rundt dobbelt så mange glasskader i Sverige, og det er rundt dobbelt så mange svenskregistrerte biler.
Og Trygg-Hansa har enda flere nedslående meldinger, for bare i løpet av årets to første måneder har antall glasskader økt. De legger til at høysesong for slike skader er de fire første månedene.
Den gode nyheten er at statistikken viser at antall reparasjoner øker og antall utskiftninger går ned, noe som sparer miljøet for CO2-utslipp.
– Det er gledelig å se at det er flere reparasjoner enn frontruteskift. Dette er en utvikling vi har jobbet for og fortsetter å drive med av hensyn til både lommeboken og miljøet, sier Stefan Brala, motorekspert i Trygg-Hansa, som også er bekymret for kombinasjonen dyrtid og stadig mer avanserte biler.
– Det er bekymringsfullt at prisene på håndtering fortsetter å stige på grunn av den økonomiske situasjonen og mer avansert teknologi i bilvinduer. Vi bilister kan hjelpe hverandre med å redusere dyre utskiftninger ved å handle raskt ved steinsprut.
Forsikringsselskapet har også et hovedråd som reduserer sjansen til å få den berømte stjernen i frontruta. Her er det og et par andre som du også bør få med deg.
Den beste taktikken for å forhindre steinsprut er å holde avstand til kjøretøyet foran deg – det reduserer også risikoen for kollisjon.
Det er aldri mulig å beskytte seg helt mot steinsprut, men det er et par ting du bør vurdere om skaden oppstår:
Bestill time på glassverkstedet umiddelbart! Å reparere en steinsprut sparer både penger og miljø. Det tar i gjennomsnitt 30-45 minutter å reparere mindre steinsprut.
Fiks det før det blir en sprekk. Egenandelen, den delen du betaler selv, blir mye lavere dersom frontruten lar seg reparere.
Ha steinsprutplaster i bilen. Hvis et uhell skjer, beskytter lappen midlertidig mot smuss og fuktighet som ellers kan forverre skaden.
Til slutt kan Trygg-Hansa meldte at de sparte miljøet for det som tilsvarer 2.287 tonn CO2e-utslipp ved å få frontruten reparert i stedet for å bytte den ut.
Over hos If Sverige peker de også på noen grunner for den ganske så ville økningen av steinsprut.
Antall biler på svenske veier øker, noe som fører til flere skader. Trafikken har også blitt tettere, og dermed øker risikoen for steinkasting. En annen medvirkende årsak er at nye biler i flere år nå ikke har vært utstyrt med skvettlapper og har større frontruter.
– Frontrutene på nyproduserte biler er tynnere enn for noen år siden, forklarer Ifs motorekspert Johan Granholm.
– I tillegg brukes mer grus og sand på veiene for å bekjempe glatta, blant annet fordi flere kjører med piggfrie dekk. Disse dekkene er ofte laget av en gummiblanding som gjør det lettere for grus og småstein å sette seg fast i mønsterdypet.
Så ja, da har vi også fått en forklaring i tillegg til en oppklaring, så hold avstand og kryss fingrene for at du ikke blir en del av statistikken nå som det er høysesong for rosen du absolutt ikke vil ha – den i frontruta.
Les også: