NAF krever mer fokus på rassikring. (Fotos: NAF)

NAF raser og krever skredtiltak

Etter to nye skred over viktige E6 krever NAF at samferdselsministeren kommer på banen og rydder opp.


– Vi må få trygghet for at veiene sikres bedre, sier Ingunn Handagard, pressesjef i NAF.

Utspillet kommer etter at store steinblokker raste ned på E6, og raset ved Rosten i Gudbrandsdalen kom bare uker etter at E6 gjenåpnet etter et skred ved Morskogen. 

-->
NAF sier at de siste årene har både veier og jernbane i Gudbrandsdalen vært utsatt for flom, brokollaper, skred og ras.

– Dette rammer både person- og godstrafikk mellom Oslo og Trondheim, påpeker Handagard.

– I tillegg er det sterkt foruroligende at så store skred skjer langs hovedveiene våre. Bare flaks har gjort at ingen har blitt truffet av disse store steinblokkene.

Automobilforbundet krever nå at samferdselsminister Jon-Ivar Nygård svarer for tryggheten på veiene.

– Det har vært så mange hendelser de siste årene. Vi stiller spørsmål ved om Nygård og regjeringen gjør nok for å sikre vei og infrastruktur mot ekstremvær, skred og ras, sier Handagard.

– De siste to skredene kommer kort tid etter hverandre. Selv om det skjer på forskjellige steder, og på ulike strekninger av veien, har de samme konsekvens. Veien stenges og folk får grunn til å føle seg usikre på om veiene er trygge.

Store ras har ikke bare konsekvenser for trafikken, for slike kan også isolere samfunn som er helt avhengig av sikre og åpne veier. 

– Vi skal ikke godta at det går store steinskred over veiene, uansett. Men på høytrafikkerte veier som E6 er risikoen mye høyere for at et ras får større og mer alvorlige følger. Ja, rett og slett at menneskeliv kan gå tapt, sier Handagard.

Tall som NAF har hentet inn fra Statens vegvesen viser at europa- og riksveier ble stengt 51 ganger i fjor som følge av ras og skred, noe som betyr at det i snitt var et ras hver uke. 

NAF sier at skredsikring av veinettet må prioriteres høyere, og det må skje nå. De sier at etterslepet er stort både på riks- og fylkesveiene.

– Bare halvparten av riksveiene som trenger skredsikring vil bli utbedret de neste seks årene, påpeker Handagard.

– Det holder ikke. Folk kjører mange steder med hjertet i halsen, på veier som vi må kunne forvente er trygge.

Vegvesenet har tidligere kartlagt skredutsatte punkter, og oversikten viser at det er nærmere 800 slike som er betegnet som rasfarlige – 255 på riksveiene og 541 på fylkesveinettet.

NAF har tidligere sagt at det koster 32,1 milliarder kroner å sikre alle skredpunkter med middels og høy skredfaktor langs riksveiene, og skredsikring av fylkesveier vil koste om lag 61 milliarder kroner.

Les også:

Hva tenker du

Les mer om:

Ras