Nå søker vi etter brukte elbiler

Endelig er ordet «elbil» inne på topplisten over populære søkeord hos Finn.no.


Mens det i stor grad handler om elbiler når det kommer til det norske nybilsalget, har det vært langt mer luken interesse for slike biler over i bruktmarkedet.

For eksempel hadde dieselbilene tilnærmet halvparten av bilmarkedet på Finn i 4. kvartal i fjor, mens drøyt en fjerdedel var bensinbiler. Kun 14 prosent var elektriske biler, mot et nybilsalg som besto av 64,5 prosent elbiler i 2021 og hele 83,7 prosent i januar.

2022 ble innledet med en voldsom interesse rundt brukte biler, men så kom krigen i Ukraina og det nye moteordet «inflasjon» som truer med å skyve opp renten. Framtiden virket plutselig langt mer usikker, og norske forhandlere sliter også med å få tak i de mest populære bilene grunnet produksjonstrøbbel.

Et annet element som spiller inn er at den norske reiselysten nå tar seg opp igjen, noe som kan føre til at mange setter seg på gjerdet når det kommer til kjøp av ny bruktbil.

Finn melder at trykket fra januar har dempet seg noe, men at de fortsatt registrerer høy interesse rundt bruktbilmarkedet.

‒ På tross av alt dette er trafikken høy jevnt over på hele Finn motor, med i snitt over 28 millioner besøk per måned i årets første tre måneder, forteller Eirik Håstein, leder for Finn motor.

‒ I tillegg har etterspørselen etter elbiler vært helt enorm, spesielt fra mars av. Elbiler markert som solgt eller avpublisert på Finn har i mars og april ligget på cirka 20 prosent, sammenlignet med normalen som er 13-14 prosent.

På samme tid har flere elbilmodeller opplevd et oppsving på søkertrenden, og Finn kan rapportere at særlig modeller som Tesla, Audi e-tron og Nissan Leaf er populære, På samme tid har søkeordet «elbil» dukket opp på topplisten.

Av den grunn har Håstein et godt råd:

‒ Vurderer du å selge elbilen din, er det med andre ord en god tid å gjøre det på.

Elbil-annonsene er nå de som i snitt ligger kortest på Finn Motor ‒ 25 dager. Dieselbil-annonsene ligger i 33 dager, hybridbilene i 45 dager og bensinbilene i 51 dager.

Fortsatt regjerer dieselbilene bruktbilsalget, og står bak 47,8 prosent av salget. Videre følger bensinbilene med 24,2 prosent, mens elbilene nå har en markedsandel på 16,5 prosent. Hybridene står bak 11,5 prosent av bilene som er solgt på Finn.

Flipping har nå gjort comeback i Norge, noe som betyr at folk kjøper seg en ny elbil bare for å flippe den videre på bruktmarkedet med fortjeneste.

Grunnen er produksjonstrøbbel og lang leveringstid for mange av de mest populære elbilmodellene.

‒ Vi hører fra bransjen og forhandlere som selger nye objekter at mange av komponentene man trenger til produksjon er forsinket, og leveringstiden er lang, sier Håstein.

Både en mangel på komponenter og deler grunnet både korona og krigen i Ukraina skaper trøbbel, og Kina kjemper fortsatt mot covid-19 som også skaper trøbbel både for produksjonen og eksporten i det som har blitt verdens største bilmarked.

Finn melder at problemene ikke har hatt noen særlig påvirkning på bruktbilmarkedet, men legger til at det ikke kommer nye biler eller merker inn med det første.

‒ Publiseringstiden i bruktbilmarkedet har økt med 6-8 dager, noe som igjen kan være et resultat av nyhetsbildet, renteendinger og mangel på ønskede merker og modeller. Hos oss ser vi at objekter blir liggende lenge egentlig over hele linjen, sier Håstein.

Det er også stor interesse for brukt MC, båt og caravan (bobil og campingvogn), men signalene er at interessen går litt ned målt mot de foregående årene.

‒ De siste to årene i disse markedene var langt over normalen, og trafikken på hele Motor i første kvartal 2022 er fortsatt høyere enn vårt siste normalår i 2019, påpeker Håstein.

Som vanlig tar trafikken seg opp for disse sesongbaserte segmentene nå når vi nærmer oss sommeren, og fra februar til mars økte trafikken på Finn med 24 prosent for bobil, 60 prosent for båt, 73 prosent for campingvogn og 36 prosent for MC.

‒ Historisk sett har været mye å si for interesse og aktivitet i MC-bransjen, og nå ser det ut til at det blir litt varmere fremover, som antakelig vil slå positivt ut, forteller Motor-lederen.

‒ Dersom vi ser på tilsvarende analyser fra 2021, er prognosen at trafikken for Bobil, Caravan, Båt og MC vil fortsette å øke fram mot juli.

‒ Biler til salgs vil også holde seg stabilt høyt gjennom juni, siden man ofte er på jakt etter bruktbil før sommerferien starter. Vi går derfor fra et godt kvartal mot et som med stor sannsynlighet blir enda bedre, slår Eirik Håstein fast.

Her er de ti mest populære søkeordene hos Finn Bil, og som vi kan se har «elbil» endelig entret listen.

Les også:

Les mer om:

Elbiler Nyheter