Annonse
Hjem Nyheter Nå kan du laste ned førerkortet på mobilen

Nå kan du laste ned førerkortet på mobilen

Norge viser resten av Europa den digitale veien, og blir det første landet som nå åpner for digitalt førerkort for alle. Hurra!

Statens vegvesen har virkelig tatt tak i den digitale revolusjonen, og har åpent for en rekke tjenester via «Din side» på nett.

Men den virkelige rosinen, det digitale førerkortet, har dessverre ikke vært en del av denne.

For er det noe nordmenn roter med er det den fysiske lappen, og hvert eneste år forsvinner det rundt 75.000 slike.

Men i mars kom meldingen om at noe stort var på gang også når det gjelder det digitale førerkortet, for dette sa samferdselsministeren Jon Georg Dale.

Saken fortsetter under Annonsen

– Nå blir førerkortet digitalt. Det betyr at du ikke lenger vil trenge å ha med deg det fysiske førerkortet når du bare skal kjøre en liten tur, som å hente i barnehagen eller kjøre noen til toget. Dette vil gjøre hverdagen enklere for bilistene, samtidig som myndighetene får mer oppdatert informasjon enn det fysiske førerkortet gir i dag.

Og det har gått lynraskt i de digitale svingene, for når vi runder oktober kan 2,2 millioner nordmenn laste ned førerkortet til sin mobil.

‒ Når du har behov for å vise at du har førerrett kan du åpne mobilen og vise førerkortet på skjermen, sier Bodil Dreyer Rønning, leder i trafikant- og kjøretøyavdelingen i Statens vegvesen.

Og framgangsmåten er ganske så enkel at de fleste bør klare det.

Det er bare å klikke seg til enten App Store (iPhone) eller Google Play (Android), laste ned appen og har du bankid på mobil er det bare å logge seg inn, og ‒ voila ‒ førerkortet er på mobilen.

Hele operasjonen tar under ett minutt.

Her kan du laste ned appen «Førerkort»:

Det er imidlertid et par ting som må være i boks for at du skal kunne få et slikt.

Du må ha et førerkort i kredittkort-størrelsen, og har du for eksempel det rosa førerkortet må du først fornye det.

Og Statens vegvesen med ha lagret et digitalt bilde av deg.

Dette får du imidlertid beskjed om når du aktiverer det digitale førerkortet, så dette trenger du ikke å sjekke på forhånd.

Det har altså gått raskt etter at Statens vegvesen bestemte seg for å komme med et digitalt sertifikat.

‒ Norge startet utviklingen etter flere andre land, men er trolig først i Europa med en løsning som alle får laste ned. Arbeidet med å utvikle løsningen startet for 10 måneder siden, sier Rønning.

Forklaringen på den raske utviklingen, er at Norge har et moderne og funksjonelt førerkortregister (Autosys) å bygge tjenester på.

Om du har et digitalt førerkort trenger du ikke å ta med deg den fysiske lappen, men det likevel flere ting du må være klar over.

  • Digitalt førerkort er foreløpig bare gyldig i Norge. (Norge lanserer digitalt førerkort før det er kommet bestemmelser om utforming i EU/EØS-området).
  • Digitalt førerkort er gyldig som legitimasjon dersom du blir stoppet i trafikkontroll.
  • Skal du leie bil – i Norge eller utlandet – vil du fortsatt i en periode måtte vise fram plastkortet.

Både politiet og Statens vegvesen vil selvsagt ha kontroll på om det digitale førerkortet er ekte, akkurat slik de har rundt det fysiske sertifikatet.

Statens vegvesen sier at på sikt vil digitalt førerkort gi «gevinster til samfunnet i form av færre oppmøter på trafikkstasjonene og reduserte kostnader til å produsere fysiske førerkort.»

Les også:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst legg inn din kommentar!
Vennligst skriv navnet ditt her

Bil24 på sosiale medier

2,815FansLik
85FølgereFølg
82FølgereFølg
0AbonnenterAbonnér

Populære saker