Mercedes har gått til kamp mot falske deler og produkter. (Fotos: Mercedes)

Millioner av falske Mercedes-deler beslaglagt

Som i vareindustrien generelt er falske etterligninger et stort og ganske alvorlig problem i bilverden, for dette går rett og slett på sikkerheten løs.


Falske varer, eller piratvarer som det også heter, er et gedigent globalt problem, for det meste kan forfalskes. Mange som har vært i Syden har for eksempel gjort et kupp da de har kjøpt råbillige Nike-sko, bare for å oppdage at de raskt forfaller og kanskje ikke var helt ekte likevel.

Forfalskning av dyre varer har blitt et så stort problem at tollerne rundt om i Europa ikke er tilgivende om du kommer dundrende forbi med for eksempel en falsk designerveske  på skulderen, og er du riktig uheldig kan det vanke mange titusener av kroner i bot ‒ spesielt om du befinner deg i Italia.

Man skal selvsagt holde seg langt unna piratkopier, og det av flere grunner. Man vet ikke hvordan de som lager disse blir behandlet, hvor materialene kommer fra og om disse er trygge å bruke, hvordan kvaliteten er, hvor miljømessig produksjonen er ‒ og ikke minst kan inntektene finansiere enda mer alvorligere ting i den kriminelle verden.

Men det står enda mer på spill når det kommer til falske deler i bilverden, for dette kan ha en direkte innvirkning på sikkerheten. Den tar som kjent Mercedes svært alvorlig.

Så det tyske stjernemerket har rett og slett gått til kamp mot falske deler, og det i samarbeid med handelstilsyn og myndigheter rundt om i verden.

Her er fokus er på sikkerhetsrelaterte forfalskninger, for også slike deler kopieres. De viser til et eksempel fra i fjor sommer da det ble beslaglagt luftfiltre av papir, og disse kan forårsake alvorlige ulykker etter installasjon.

Det er også beslaglagt forfalskede bremsedeler, hjul og karosseri- og styredeler, og alle disse delene blir destruert etter beslag.

Totalt ble det beslaglagt mer enn 1,6 millioner Mercedes-forfalskninger i over 740 raid over hele kloden i fjor. Antall totale raid økte med nesten 20 prosent sammenlignet med 2022, så de har virkelig trykket på antipirat-gassen nå.

‒ Forfalskningsindustrien genererer enorme marginer og har strukturene til organisert kriminalitet. Det setter trafikksikkerheten i fare, tar ingen hensyn til miljøet og står verken for rettferdig lønn eller arbeidssikkerhet, sier Renata Jungo Brüngger hos Mercedes.

‒ Det er ingen kvalitetskontroller. Ved å iverksette tiltak mot disse svært kriminelle strukturene konsekvent og med alle lovlige midler, beskytter vi ikke bare omdømmet til merkevaren vår, men også våre kunder, andre trafikanter og til syvende og sist alle ofre for forfalskningsindustrien. I nært samarbeid med myndighetene klarte vi å spore opp mange falske fabrikker direkte.

Mercedes gir oss også et innblikk i hvordan de jobber.

Raid innledes ofte av måneder med etterforskning og forberedelse. Merkebeskytterne hos Mercedes tråler nettsider for tilbud, undersøker om det er indikasjoner på forfalskning og utfører intensive undersøkelser for å identifisere fabrikkene til forfalsknerne.

Videre gjøres funnene tilgjengelige for myndighetene som er ansvarlige for å gjennomføre razziaer. For pålitelig å oppdage produktforfalskninger er et trent øye og mange års erfaring nødvendig, fordi en forfalskning ofte nesten ikke skiller seg visuelt fra en ekte del.

Med jevne mellomrom innkalles det globale Intellectual Property Enforcement-teamet hos Mercedes til myndigheter for å verifisere forfalskede deler, og i fjor var det i snitt mer enn to raid per dag.

Det tyske merket sier at piratene i økende grad forflytter seg over til nettplattformer og sosiale medier hvor de kan distribuere forfalskede produkter i stor skala. De benytter også løsninger på nettsteder som lar de beholde anonymiteten.

Bare i 2023 har merkevarebeskytterne slettet over 142.000 tilbud rundt forfalskede Mercedes-produkter og innhold som krenker varemerkerettigheter på nettet. Her følger de tre pilarer ‒ spore opp, angripe og forebygge.

Mercedes har også noen tips til forbrukeren slik at de lettere kan oppdage piratvarer.

  • Dette starter med en nøye undersøkelse av iøynefallende tilbud i hverdagen (online).
  • Typiske alarmsignaler for å identifisere potensielle forfalskede produkter er betydelig lavere priser, unormalt produktkvalitet eller salg via tvilsomme (nettbaserte) kilder.
  • I noen tilfeller er det umiddelbart tydelig av produktbildene eller betegnelsene at produktene ikke kan være ekte, for eksempel hvis Mercedes-Benz ikke produserer disse produktene selv.
Mercedes understreker at mange av tilbudene er så godt forfalsket at det ikke er mulig for en vanlig forbruker å skille disse fra de ekte, så det gjelder virkelig å være på vakt.

Akkurat som du må når du skal ha deg et par nye Nike i Syden, en felle det er lett å tråkke i.  

Les også:

Debatt

Les mer om:

Mercedes