Mikkelsen kom seirende ut av norsk duell

Andreas Mikkelsen vant WRC2-klassen i Rally Monte Carlo, og fulgte opp med en ny seier i Rally Sverige etter en skikkelig norsk tvekamp. Finske Kalle Rovanperä vant WRC-klassen av snø-rallyet.

Det er dessverre ingen norske representanter i den ypperste klassen i rally-VM, ettersom norsksvenske Oliver Solberg kjører for Sverige.

Men i WRC2-klassen har vi de to av favorittene i form av regjerende mester Andreas Mikkelsen og Ole Christian Veiby. Og det var nettopp de to som kjempet om klasseseieren under Rally Sverige.

Veiby bak rattet på en Volkswagen Polo GTI og med Stig Rune Skjærmoen i kartleserstolen tok føringen, men etter å ha kvalt motoren og tapt rundt 20 sekunder på SS7 ble det en durabelig tvekamp.

Skoda Fabia Evo-fører Mikkelsen og kartleser Torstein Eriksen lå noen sekunder foran gjennom helgen, men så gjorde Veiby sin andre feil og tapte rundt 17 sekunder.

Dermed kunne til slutt Mikkelsen som vant WRC2 i fjor cruise inn til klasseseier, 23 sekunder foran Veiby.

Den regjerende mesteren forklarte at det var en bevisst strategi å ta det litt rolig fra start av, men da han erfarte at det var mulig å gi enda mer gass uten altfor stor risiko gjorde han det.

‒ Det har vært en av mine beste fighter, sier Mikkelsen.

‒ Ole Christian gjennomførte et flott rally. Jeg vet han har jobbet superhardt de siste 12 månedene, så jeg er veldig glad for at han kommer hit og leverer et så godt resultat.

Veiby deppet ikke altfor mye.

‒ Fighten med Andreas har vært det kuleste noensinne, og husk at han på en måte har vært mentoren min i alle årene. Jeg er her jeg er takket være han.

Finske Jari Huttunen i en Ford Fiesta Mk II ble tredje best i WRC2, 40 sekunder bak Veiby.

I toppklassen kopierte Kalle Rovanperä sin far, Harri Rovanperä. For 21 år etter at faren gikk til topps i Rally Sverige, kunne junioren i familien kontrollere inn til en ganske så grei seier søndag.

Men før det var det et ganske så spennende rally for WRC-førerne, og under den første dagen skiftet ledelsen hele fem ganger.

Men under dag to festet Rovanperä et grep, selv om ham ble presset av Toyota GR Yaris-fører Elfyn Evans utover lørdagen. Men briten fikk rallyet spolert da han krasjet inn i en snøskavl og ut av Rally Sverige, og finnen vant til slutt med 22 sekunder ned til belgiske Thierry Neuville bak rattet på en Hyundai i20 N.

Rovanperäs finske lagkamerat, Esapekka Lappi, ble nummer tre, 8,6 sekunder bak Neuville.

Det svenske hjemmehåpet Oliver Solberg hadde nær sagt som vanlig sine tekniske problemer med sin Hyundai, noe som også førte til at han kom for sent til start og ble ilagt straffetid.

Solberg endte på 6. plass, og dette var faktisk plasseringen foran Mikkelsen som altså kjører en langt svakere bil. Solberg var halvannet minutt foran Mikkelsen og nærmere to minutter foran Veiby.

Totalt etter to av årets 13 VM-runder leder Rovanperä som ble nummer fire i Rally Monte Carlo med sine 46 poeng, mens Neuville jager nærmest etter en 6. plass i Monaco og 2. plass i Sverige. Han står med 32 poeng.

Solberg måtte avbryte Rally Monte Carlo etter å ha fått eksos inn i cockpiten står med 8 poeng, og er nede på 10. plass i sammendraget ‒ plassen bak Mikkelsen som står med 12 poeng i det totale sammendraget.

Den tidligere rallykongen Sebastien Loeb skal kun kjøre noen VM-runder, men viste under Rally Monte Carlo at de gamle fortsatt er eldst. Han vant nemlig den sagnomsuste runden, og selv om han ikke var på plass i Sverige er han nummer tre sammenlagt med 27 poeng.

I WRC2 har Mikkelsen fått en perfekt start med seier i begge de to første rundene og leder klart med sine 51 poeng, mens Erik Cais hos M-Sport Ford som ble nummer to i Rally Monte Carlo valgte å stå over den svenske runden og står dermed med 18 poeng.

Veiby som ikke kjørte den første runden deler den plassen, så også han har tatt 18 poeng.

Neste VM-runde er Kroatia Rally som starter 21. april.